HARTA – Cel mai mare proiect din Iaşi, de jumătate de miliard de euro, a primit undă verde

joi, 11 februarie 2021, 02:50
1 MIN
 HARTA – Cel mai mare proiect din Iaşi, de jumătate de miliard de euro, a primit undă verde

Proiectul de jumătate de miliard de euro pentru Iaşi a primit undă verde. Directorul general al Apavital, Mihail Doruş, a semnat la începutul săptămânii contractul de finanţare pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în mai multe comune, dar şi în oraşele din judeţ. Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean (în calitate de reprezentant al Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi, ARSACIS), Costel Alexe, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, şi-au pus, la rândul lor, semnăturile pe contract.

Investiţia însumează 509,2 milioane de euro: 432,8 milioane reprezintă fonduri nerambursabile acordate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar diferenţa de 76,4 milioane este acoperită de bugetul de stat (52 de milioane) şi de partea de cofinanţare a Apavital.

Practic, din acest moment, poate să înceapă doua etapă a proiectului: iniţierea procedurilor de licitaţii pentru încredinţarea contractelor de execuţie. Faţă de primul contract de anvergură al societăţii de apă, derulat în exerciţiul financiar european precedent, acum accentul este pus pe reţelele de canalizare şi apă uzată.

Aşa cum am mai relatat, investiţiile nu înseamnă doar reţeaua de conducte pentru alimentarea cu apă (extinsă cu 560 km) şi cea pentru canalizare (încă 766 km), ci şi construirea de rezervoare (98), staţii de pompare a apei potabile (43), staţii de pompare a apei uzate (362) şi de epurare (5).

Contractele de lucrări care au şanse să fie atribuite primele la licitaţiile care se vor lansa chiar în această lună sunt pe Axa 1, în Zona Metropolitană Iaşi, respectiv la Popricani, şi pe Axa 5, în vestul judeţului, Răchiteni-Al.I. Cuza-Heleşteni-Ruginoasa-Costeşti. Primul contract are o valoare estimată de 15 milioane de euro, iar al doilea, 28,3 milioane (fără TVA). În total, vor fi 14 contracte pe 11 axe, care vizează 29 de aglomerări urbane, cu 113 localităţi din 41 de unităţi administrativ-teritoriale. 

Comentarii