anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

HARTA - Cel mai mare proiect din Iaşi, de jumătate de miliard de euro, a primit undă verde

GALERIE
extindere apa
 • extindere apa
- +

Proiectul de jumătate de miliard de euro pentru Iaşi a primit undă verde. Directorul general al Apavital, Mihail Doruş, a semnat la începutul săptămânii contractul de finanţare pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în mai multe comune, dar şi în oraşele din judeţ. Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean (în calitate de reprezentant al Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi, ARSACIS), Costel Alexe, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, şi-au pus, la rândul lor, semnăturile pe contract.

Investiţia însumează 509,2 milioane de euro: 432,8 milioane reprezintă fonduri nerambursabile acordate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar diferenţa de 76,4 milioane este acoperită de bugetul de stat (52 de milioane) şi de partea de cofinanţare a Apavital.

Practic, din acest moment, poate să înceapă doua etapă a proiectului: iniţierea procedurilor de licitaţii pentru încredinţarea contractelor de execuţie. Faţă de primul contract de anvergură al societăţii de apă, derulat în exerciţiul financiar european precedent, acum accentul este pus pe reţelele de canalizare şi apă uzată.

Aşa cum am mai relatat, investiţiile nu înseamnă doar reţeaua de conducte pentru alimentarea cu apă (extinsă cu 560 km) şi cea pentru canalizare (încă 766 km), ci şi construirea de rezervoare (98), staţii de pompare a apei potabile (43), staţii de pompare a apei uzate (362) şi de epurare (5).

Contractele de lucrări care au şanse să fie atribuite primele la licitaţiile care se vor lansa chiar în această lună sunt pe Axa 1, în Zona Metropolitană Iaşi, respectiv la Popricani, şi pe Axa 5, în vestul judeţului, Răchiteni-Al.I. Cuza-Heleşteni-Ruginoasa-Costeşti. Primul contract are o valoare estimată de 15 milioane de euro, iar al doilea, 28,3 milioane (fără TVA). În total, vor fi 14 contracte pe 11 axe, care vizează 29 de aglomerări urbane, cu 113 localităţi din 41 de unităţi administrativ-teritoriale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.