Investigaţie de omor complicată, cu inculpaţii sub control judiciar
Caz complicat. Trei condamnaţi pentru omor spun că ei au vrut doar să aplaneze conflictul
O bătaie la barul din localitate le poate distruge viaţa unor tineri din comuna Movileni care au fost condamnaţi la câte 12 ani de închisoare pentru omor. Gabriel Marius Ispir (32 ani), Marian Silviu Ungureanu (31 ani) şi Ionuţ-Vasilică Ungureanu (33 ani), se plâng că ar fi fost condamnaţi de o primă instanţă pentru o faptă pe care, spun ei, nu au comis-o şi speră într-o achitare la Curtea de Apel Iaşi. Cei trei sunt cercetaţi sub control judiciar, măsură preventivă atipică pentru investigaţiile de omor. Fraţii Ungureanu şi Marian Ispir ar fi comis fapta alături de alte patru persoane, care au fost deja condamnate definitiv la 8 ani şi 6 luni de închisoare, după ce au recunoscut.
Ce a reţinut Parchetul
Cei trei au fost trimişi în judecată alături de Ionuţ Ursu, Bogdan Asoltanei, Florin Coşer şi Valentin Asoltanei pentru o faptă ce a avut loc în ajunul Crăciunului trecut, la un bar din localitatea Movileni. Anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi au reţinut că, în urma unui conflict spontan, cei şapte l-ar fi lovit cu pumnii şi picioarele pe Petronel Perijoc. Incriminarea tuturor celor şapte ieşeni a fost realizată de Parchet în baza unor mărturii ale martorilor, mai mulţi dintre ei minori, testimonii ce sunt însă contestate de fraţii Ungureanu şi de Ispir, care invocă inclusiv acte de răzbunare. De altfel, cei trei, arestaţi preventiv în primă fază, au fost eliberaţi sub control judiciar, la începutul anului, după ce un judecător de la Curtea de Apel Iaşi a considerat că probatoriul este incomplet.
„Nu am lovit acel om, doar m-am aflat în acea seară acolo şi îmi pare rău că la momentul acela nu am făcut ce trebuia să fac. Să sun la Poliţie! Doar pentru asta m-aş putea simţi vinovat, dar am fost foarte şocat de ceea ce am văzut la bar şi de cruzimea cu care cei patru loveau victima şi nu am avut reacţie!“, a declarat Ionuţ Vasilică Ungureanu.
Acesta, la fel ca şi fratele său, consideră că este pedepsit pentru că nu a recunoscut fapta, invocând că ceilalţi patru tineri, cei care ar fi început, de altfel, scandalul, au primit pedepse de 8 ani şi 6 luni de închisoare.
„Doar pentru simplu fapt că am încercat să aplanez acea bătaie am fost târât în această mocirlă. Cum la ţară efectul de turmă încă mai persistă, imediat am fost acuzat că şi eu l-am lovit pe Perijoc Petronel, care ulterior a decedat. Nu am făcut decât să încerc să-i opresc pe cei ce îl băteau, şi am fost acuzat de omor. Unde este dreptatea din România? Oricine ar citi dosarul şi ar pune totul cap la cap, ar vedea că nimic nu se potriveşte“, a declarat Silviu Marian Ungureanu.
Ce spune Parchetul
La rândul său, Marius Gabriel Ispir a spus că intenţionează să apeleze la instanţele europene în cazul unei sentinţe nefavorabile.
„Am fost condamnat pentru că am încercat să aplanez un conflict şi mă trezesc cu acuzaţia de omor. Nu ştiu în baza căror dovezi am fost condamnat. Unde este dreptatea din ţara asta? Nu mă voi opri aici, îmi voi căuta dreptatea şi la tribunalele internaţionale dacă va fi cazul“, a precizat Ispir.
În timpul investigaţiilor, s-a stabilit că victima Perijoc a fost transportată acasă de către cei patru tineri care au recunoscut fapta, în timp ce fraţii Ungureanu şi Ispir au plecat spre case. Nu s-a putut stabili indubitabil, din expertize, participaţia concretă a celor şapte inculpaţi la lovirea victimei, mărturiile martorilor fiind neconcludente în acest sens. Testimoniile invocate în rechizitoriul Parchetului indică însă că toţi cei şapte inculpaţi l-ar fi lovit pe Petronel Perijoc.
„Faptul că unul sau altul dintre ei a avut o contribuţie mai mare sau mai mică la exercitarea violenţelor este lipsit de importanţă sub aspectul calităţii de coautor a fiecăruia. Ceea ce este esenţial constă în faptul că cei şapte inculpaţi au acţionat, cel puţin în unele dintre momente, simultan, au contribuit la imobilizarea victimei, exercitând acte de violenţă auspra acesteia, astfel că acţiunea fiecăruia s-a completat cu acţiunea celuilalt, a existat un deplin acord subiectiv, acţiunile lor reunite au anihilat total puterea de apărare a victimei, care a căzut la pământ şi nu s-a putut apăra de loviturile primite, care au determinat leziunile grave incompatibile cu viaţa“, e concluzia procurorului de caz, Mihaela Apostol, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.
Judecătorul de la Tribunalul Iaşi nu a motivat încă sentinţa de condamnare.
„Hotărârea dată de Tribunalul Iaşi este profund nedreaptă şi încalcă toate principiile prezumţiei de nevinovăţie. Mai presus de toate, încalcă raţionamentele logice şi juridice exprimate de o instanţă de control judiciar, Curtea de Apel Iaşi, instanţă care a înlocuit arestul preventiv cu măsura controlului judiciar“, ne-a spus avocata Alina Popescu, apărătoarea celor trei.
Publicitate și alte recomandări video