Cazul istoricului Sorin Iftimi: Putem face vaccinul când suntem infectaţi? Dar răciţi? Ce riscăm?

vineri, 19 noiembrie 2021, 02:59
4 MIN
 Cazul istoricului Sorin Iftimi: Putem face vaccinul când suntem infectaţi? Dar răciţi? Ce riscăm?

Pornind de la cazul de mai sus, când cel în cauză s-a vaccinat după ce s-a infectat şi se simţea rău, „Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu specialişti pentru a afla detalii despre astfel de situaţii în care, în mod sigur, au fost şi probabil vor mai fi mulţi alţii

Moartea regretatului istoric Sorin Iftimi scoate în evidenţă , în continuare, drama pandemiei pe care o parcurgem. O dramă dublată de indecizia unui intelectual de marcă în privinţa vaccinării COVID-19, sau mai bine zis a întârzierii hotărârii de a se imuniza prin vaccin. Medicii infecţionişti spun, la unison, că vaccinul te salvează cel puţin de calvarul măştii de oxigen de la ATI, în proporţie de 99%. Regretatul istoric Sorin Iftimi a făcut vaccinul doar atunci când a simţit „o răceală ciudată”. Nu ştim de ce atât de târziu a luat această decizie. Medicii spun însă că l-a făcut prea târziu pentru a-l mai proteja. Totodată, tot medicii specialişti nu recomandă ca vaccinul să fie făcut când există simptome de COVID-19.

Când să amânăm vaccinarea anti-Covid?

“Aşa cum ştim, indiferent dacă avem o problemă acută, indiferent dacă este vorba despre o răceală sau dacă este vorba despre o infecţie urinară sau dacă este vorba despre un terasament digestiv, indiferent despre ce vorbim, în aceste cazuri, categoric nu trebuie să ne vaccinăm. Asta este clar, indiferent de vaccin. În momentul în care avem un moment de disconfort al stării de sănătate, nu ne vaccinăm!”, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva“ din Iaşi, adăugând că în aceste cazuri trebuie să amânăm vaccinarea. Medicul a adăugat că nu este recomandat neapărat să facem un test antigen înainte de vaccinare, dar, dacă există un disconfort din punct de vedere al sănătăţii, trebuie să mergem mai întâi la medicul de famlie, care, în urma consultului, ia o decizie şi face o recomandare pacientului. “Ceea ce se poate întâmpla este să fim în perioada de incubaţie a unei infecţiei cu SARS COV 2 şi noi să ne vaccinăm, în condiţiile în care, subliniez, noi nu avem niciun simptom. Dacă avem vreun simptom, nu ne vaccinăm atunci! Dacă ne vaccinăm în acel moment, organismul va fi nevoit să răspundă cu anticorpi, spre apărare, atât din partea virusului, în organism, dar şi din punctul de vedere al vaccinului, evident. Am putea să avem, în acest caz, nişte reacţii zgomotoase din punct de vedere al cortegiului imflamator, iar aici mă refer la reacţii precum dureri musculare, febră, frison“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Recomandările oficiale

Potrivit Ministerului Sănătăţii, este recomandată vaccinarea şi pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunităţii dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta. Pentru persoanele care s-au infectat înainte de prima doză a vaccinului, specialiştii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puţin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienţii asimptomatici sau 14 zile de la dispariţia simptomelor, pentru cei simptomatici.

Pentru persoanele care s-au infectat după prima doză de vaccin, specialiştii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puţin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienţii asimptomatici, sau 14 zile de la dispariţia simptomelor, pentru cei simptomatici. Persoanelor care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă le este recomandat să aştepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menţionate pot reduce eficacitatea acestuia. Atenţie, însă: Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcţie de situaţie.

Revenind la cazul istoricului Sorin Iftimi, acesta fie nu a ştiut de acestă ultimă recomandare a MS, ceea ce arată încă o dată slaba comunicare a oficialităţilor către populaţie, fie nu a crezut în efectele medicale ale vaccinului, ci eventual doar în cele legale. Căci, un lucru este cert în cazul său: a făcut prea târziu vaccinul. 

Comentarii