Ce pedeapsă a primit preotul cu alcoolemie de 3,9 la mie, care a adormit, în maşină, în mijlocul drumului

miercuri, 23 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Ce pedeapsă a primit preotul cu alcoolemie de 3,9 la mie, care a adormit, în maşină, în mijlocul drumului

Un preot a oprit mașina la semafor, în așteptarea culorii verzi. A rămas însă pe loc și după ce traficul ar fi trebuit să se reia, blocând o coloană întreagă de mașini în spatele său. Nu i se făcuse rău, era pur și simplu aproape de comă alcoolică și adormise.

Incidentul s-a petrecut în octombrie anul trecut, la podul peste Siret de la Mircești. La data respectivă, se aflau în execuție lucrări de reabilitare a acestuia, traficul fiind restricționat la o singură bandă, fiind instalat și un semafor pentru fluidizarea circulației. În fața semaforului, pe sensul de mers spre Roman, a oprit și preotul Marian Bărbieru, aflat la volanul unui autoturism VW. Cum mașina nu a plecat din loc la schimbarea culorii semaforului, un muncitor l-a anunțat pe inginerul care supraveghea lucrările. Acesta a venit în dreptul VW-ului și l-a văzut pe șofer cu ochii închiși.

A bătut în geam, Bărbieru a deschis ochii și s-a uitat la el, dar nu mai avut nicio altă reacție. Împreună cu câțiva muncitori, inginerul a împins autovehiculul în afara benzii de rulare. Șoferul a rămas în continuare inert. Îngrijorat că acesta ar fi putut fi bolnav, inginerul a sunat la 112. La fața locului s-a prezentat o ambulanță care l-a transportat pe Bărbieru la spitalul municipal Pașcani. Aici, i s-a pus diagnosticul „etilism acut” și a fost anunțată poliția.

La aproape patru ore de când adormise la volan, preotul a fost testat cu aparatul Dräger, rezultând o concentrație de 1,36‰ alcool în aerul expirat. Testele de sânge au stabilit o alcoolemie de 3,19‰. Dat fiind timpul trecut, a fost dispusă și efectuarea unei expertize retroactive. Conform acesteia, alcoolemia teoretică a preotului fusese de 3,95‰. Audiat în calitate de suspect, Bărbieru a declarat că în ziua anterioară băuse pe la prânz 200 ml vin de casă. Apoi, de la ora 21.00 la 1.30 mai băuse doi litri de vin. Se culcase la 3.00 și se trezise la 5.30, când mai băuse 200-250 ml de vin. Se urcase apoi la volan, pentru a merge la socrii săi. Declarațiile sale au fost apreciate însă ca incomplete. Dacă preotul ar fi băut numai cât spusese, alcoolemia sa ar fi fost de maxim 1,14‰.

Trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, Bărbieru nu a recunoscut să mai fi consumat și alte cantități de băuturi alcoolice, dar nu a contestat raportul de expertiză care stabilise retroactiv alcoolemia. El a explicat alcoolemia ridicată prin faptul că nu mâncase prea mult în zilele precedente și nici nu prea dormise.

„Evident că explicațiile inculpatului nu pot fi primite, neavând suport logic sau științific”, au consemnat magistrații Judecătoriei Pașcani. Preotul a scăpat totuși cu o pedeapsă relativ ușoară, magistrații luând în calcul lipsa antecendentelor penale ale acestuia. Lui Bărbieru i s-a interzis să mai conducă timp de doi ani și a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul primăriei Deleni sau a instituțiilor subordonate acesteia.

 

Comentarii