Cei mai rapizi hoţi din locuinţe: puştanii de 15 ani au furat din zeci de apartamente cu oameni în ele

marți, 14 septembrie 2021, 01:58
5 MIN
 Cei mai rapizi hoţi din locuinţe: puştanii de 15 ani au furat din zeci de apartamente cu oameni în ele

În ciuda vârstei fragede, aceştia par să le fi pus reale probleme oamenilor legii până a fi prinşi. Au reuşit să fure nu numai din casa, dar şi din camera în care era un ieşean. Loviturile durau doar câteva secunde.

 

Cei doi tineri care întreaga vară s-au antrenat pentru a ajunge în topul spărgătorilor de locuinţe din Iaşi au fost arestaţi preventiv la finalul săptămânii trecute. După ce şi-au trecut în palmares zeci de furturi din case şi maşini, cei doi tineri de 15 ani au fost prinşi de poliţişti. Pe urmele lor s-au aflat inclusiv agenţii de la Biroul de Investigaţii Criminale din Iaşi, care au reuşit să îi identifice şi să îi prindă. După ce au fost conduşi la audieri, cei doi minori au fost internaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi pentru a se hotărî dacă au avut sau nu discernământ în momentul în care au comis spargerile de pe raza municipiului Iaşi.

Zilele trecute, medicii au finalizat expertiza şi s-a stabilit că micii infractori au avut discernământ în momentul în care au pătruns în zeci de case şi locuinţe, de unde au furat bunuri în valoare de sute de mii de lei pe parcursul a numai câteva luni de zile. Sâmbătă, pe 11 septembrie, cei doi puştani au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi instanţei, ia magistraţii au admis cererea procurorilor de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile. Cei doi minori în vârstă de numai 15 ani locuiesc în cartierul ieşean Cantemir şi au la activ o listă extrem de lungă de jafuri. În câteva zeci de secunde reuşeau să forţeze ferestrele apartamentelor de la parterul blocurilor şi să fure obiecte de dimensiuni mici, dar valoroase. De fiecare dată au reuşit să îşi ducă „activitatea” la bun sfârşit în numai câteva zeci de secunde, după care au reuşit cu brio să se facă nevăzuţi. În afară de spargerile date în case şi apartamente, fiecare dintre cei doi tineri şi-au împărţit domeniile de „activitate”.

Unul dintre ei se ocupa şi cu tâlhăriile, iar cel mai recent caz a avut loc în urma cu aproximativ 30 de zile. Cea mai recentă spargere dată de mica grupare de infractori a avut loc în municipiul Iaşi pe 24 august. Ziua în amiaza mare, unul dintre cei doi tineri a pătruns în locuinţa unei femei, de unde a furat mai multe bijuterii şi alte câteva bunuri, iar în numai câteva zeci de secunde s-a făcut nevăzut cu obiecte în valoare de peste 7.000 de lei. Cu nici 24 de ore înainte, pe 23 august, cei doi au pătrunsă fără probleme într-o altă locuinţă din oraş, de unde şi-au „adjudecat” bunuri de peste 1.000 de lei: două genţi în care se aflau mai multe telefoane mobile şi mai multe carduri bancare. O altă „acţiune” a puştilor s-a petrecut în noaptea de 30 spre 31 iulie, tot în municipiul Iaşi. După ce unul dintre ei s-a asigurat că nu este observat de absolut nimeni, a escaladat o fereastră lăsată deschisă a unei case de pe o stradă lăturalnică. Tânărul a intrat direct în sufrageria locuinţei, în care se afla un bărbat. Fără să se facă auzit nici măcar o secundă, a pus mâna pe două telefoane mobile, dar şi pe mai multe parfumuri de firmă, iar înainte să fugă cu o nonşalanţă de invidiat a pus mâna şi pe mai multe perechi de încălţăminte. Peste 6.000 de lei a fost prejudiciul cauzat în numai câteva zeci de secunde. Un alt caz „bifat” cu succes a avut loc cu numai patru zile înainte de cel din noaptea de 30 spre 31 iulie.

În noaptea de 26 spre 27 iulie, aproape de miezul nopţii, unul dintre tineri a forţat fereastra unui apartament situat la parterul unui bloc din oraş. După ce a pătruns în interior, tânărul a băgat în buzunare un telefon mobil şi o anumită sumă de bani, iar mai apoi s-a făcut nevăzut. Bărbatul care locuia în apartamentul respectiv s-a ales astfel cu o pagubă de peste 2.000 de lei. După ce şi-au „umplut” până la refuz palmaresul cu zeci de spargeri, cei mai buni poliţişti ieşeni au reuşit să le dea de urmă şi să îi identifice. Au fost săltaţi de pe stradă, iar minorii au fost conduşi la audieri. După ce au stat de vorbă cu cei doi infractori la secţia de poliţie, anchetatorii au reuşit să îi lege pe cei doi tineri de patru cazuri de furturi din locuinţe. Având în vedere vârsta de numai 15 ani pe care o au amândoi, aceştia au fost internaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi preţ de aproape o săptămână.

Medicii au hotărât că amândoi au avut discernământ în momentul în care au dat spargerile de locuinţe, fapt pentru care au fost reţinuţi de poliţişti, iar mai apoi au fost prezentaţi magistraţilor cu propuneri de arestare preventivă. Următoarele 30 de zile şi le vor petrece după gratiile din arest, unde vor avea timp să reflecteze la faptele săvârşite. Urmează ca anchetatorii ieşeni să documenteze cât mai bine toate cazurile în care tinerii au fost implicaţi de-a lungul timpului, iar în perioada următoare este posibil ca cei doi să fie trimişi în judecată pentru săvârşirea a mai multor infracţiuni de furt calificat. 

Comentarii