Cel mai respectat dealer de cocaină din Iaşi, furnizor al unor consumatori vestiţi din oraş: 6 ani de închisoare

miercuri, 15 septembrie 2021, 01:58
3 MIN
 Cel mai respectat dealer de cocaină din Iaşi, furnizor al unor consumatori vestiţi din oraş: 6 ani de închisoare

Claudiu Vais, care-şi procura marfa de la un albanez din Italia, era vestit pentru calitatea mărfii livrate, printre clienţii săi fiind membri ai clanului Corduneanu, patronul unei cunoscute reţele de videochat dar şi alţi oameni de afaceri. Procurorii au aproximat că acesta câştiga din vânzarea de droguri şi 10.000 de euro pe lună.

 

Principalul furnizor de cocaină al „lumii bune” şi cu bani din Iaşi va ajunge după gratii. Alături de un complice, el a fost condamnat de Tribunal, în primă instanţă, sentinţa definitivă urmând să fie dată de Curtea de Apel. Claudiu Vais pare să fi fost o victimă a economiei de piaţă: se ocupa de tranzacţionarea de automobile de lux. Aceasta mergea însă prost, iar clienţii îi tot solicitau şi cocaină. „Afacerea” s-a derulat timp de mai puţin de trei luni, până să fie stopată de anchetatori.

Conform anchetatorilor, activitatea infracţională a lui Vais, ajutat de Vasile Avram, a început în 2019. De vreo doi ani, Vais cumpăra din străinătate automobile de lux pe care le revindea în România, având ca partener de afaceri un cetăţean italian de origine albaneză. În timp, albanezul ajunsese să îi datoreze aproximativ 100.000 euro, bani ce trebuiau returnaţi până în decembrie 2019. În contul „dobânzii”, albanezul i-a propus lui Vais cocaină, în ritm de 50-100 grame lunar. Propunerea a fost acceptată, iar afacerea pe roţi a devenit trafic de droguri. În iulie 2019, procurorii DIICOT au fost înştiinţaţi că Vais folosea autoturismele aduse în ţară şi pentru disimularea în locaşuri special amenajate a unor cantităţi de cocaină.

O altă modalitate de introducere a drogurilor în ţară era ascunderea acestora în colete aduse din Italia cu microbuzul. O parte a drogurilor era folosită de Vais pentru consumul propriu. În scurt timp, ajunsese însă cunoscut şi ca furnizor la diverse petreceri private, fiind respectat pentru calitatea drogului. Anchetatorii au stabilit că printre clienţii lui Vais se numărau membri ai clanului Corduneanu sau patronul Vixen Studio, dar şi alte persoane cu bani şi afaceri notabile, unul din aceştia chiar solicitându-i mai multe doze furnizorului pentru că avea botezul fiicei şi voia să ofere cocaină unor invitaţi.

Pe 24 octombrie 2019, Vais a primit un transport de 100 de grame de cocaină, introdus în ţară de Vasile Avram. Din total, 35 de grame au fost consumate de Vais, restul fiind vândut cu aproximativ 500 de lei gramul. La sfârşitul lui noiembrie, cocaina era deja vândută, Vais începând să-şi preseze partenerul italian să trimită mai mult. Problemele de aprovizionare l-au obligat să cumpere câteva zeci de grame de la alţi dealeri locali. O martoră avea să declare anchetatorilor că Vais primea săptămânal circa 50 de grame de cocaină. Profiturile din vânzarea de cocaină se ridicau la 8-10.000 euro lunar, în timp ce activitatea de bază, comercializarea de autoturisme de lux, abia dacă îi aducea 2-5.000 de euro. Anchetatorii au putut documenta trei transporturi de cocaină, fiind însă convinşi că numărul acestora a fost mult mai mare.

Ultimul transport a fost făcut pe 4 decembrie 2019, Vais întâlnindu-se cu curierul în faţa casei memoriale Ion Creangă din Humuleşti. A fost oprit la Podu Iloaiei, pe când se întorcea la Iaşi. Pe podeaua din faţa scaunului din dreapta faţă a fost găsită o farfurie pe care se afla pregătită o „liniuţă”. Pachetul ce conţinea 50 de grame de cocaină a fost găsit în portbagaj. Vais şi Avram au fost trimişi în judecată în februarie anul trecut, pentru introducere în ţară, trafic şi deţinere de droguri de mare risc. La sfârşitul lunii trecute, Vais a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare, iar Avram, la 8 ani şi 8 luni de închisoare. Sentinţa nu este încă definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Comentarii