Cele mai sigure în caz de cutremur: cum au fost proiectate clădirile din Silk District (P)

vineri, 26 martie 2021, 02:50
3 MIN
 Cele mai sigure în caz de cutremur: cum au fost proiectate clădirile din Silk District (P)

Prime Kapital, dezvoltatorul Silk District, a lucrat cu cei mai buni specialiști și a luat toate măsurile pentru a asigura cele mai înalte standarde de siguranță la clădirile din cartierul amintit. Plasat într-o zonă neinundabilă, Silk District va avea unele dintre cele mai sigure clădiri din România în ceea ce privește rezistența la cutremure.

Reputatul specialist Eugen Morariu și colaboratorii săi, care au o experiență de peste 25 de ani în domeniul proiectării seismice a structurilor de rezistență, au lucrat intens la Silk District. Echipa lui Eugen Morariu, partener Prime Kapital, are un portofoliu de invidiat. Ei au fost implicați în proiectarea celor mai înalte clădiri din România în redactarea normativelor moderne de proiectare seismică din România (P100-92, P100-2006, P100-2013) și a celor mai importante coduri de proiectare în domeniul structurilor de beton armat din țară.

La Silk District se va lucra cu cele mai avansate metode la nivel mondial, cum ar fi programul de calcul ETABS, recunoscut global ca pionier în domeniul softurilor de calcul structural și seismic. Programul amintit a fost folosit în peste 160 de țări, la proiectarea celor mai semnificative clădiri civile, cum sunt Taipei 101 Tower din Taiwan sau One World Trade Center din New York, dar și a unor clădiri de geniu ingineresc: Stadionul Olimpic din Beijing, podul hobanat Centenario de peste canalul Panama etc.

Folosim programe de detaliere 3D a structurilor de rezistență precum Allplan și Revit, care permit o studiere exemplară în ceea ce privește elementele de execuție a structurilor de rezistență și o corelare armonioasă și precisă atât cu arhitectura clădirii, cât și cu instalațiile acesteia. Metoda de proiectare utilizată la evaluarea acțiunii seismice este cea a calculului modal cu spectre dinamice de răspuns, iar pentru dimensionarea structurii de rezistență la acțiunile seismice au fost utilizate atât metoda ierarhizării capacităților de rezistență, cât și metode de calcul mai avansate, precum calculul static neliniar (tip „Pushover”) sau calculul dinamic neliniar (tip „Time history”). Toate aceste metode sunt consacrate pe plan internațional în proiectarea seismică a structurilor și de referință în codul romanesc de proiectare seismică P100-2013”, a mai precizat Eugen Morariu.

Rezistența unei clădiri în cazul unui cutremur depinde de mai multe caracteristici ale cutremurului: scara de magnitudine (scara Richter), adâncimea, perioada oscilațiilor, stratificarea pământului și alți factori. Proiectarea clădirilor în România se face în funcție de seismele din trecut. La Silk District, siguranța va fi pusă pe primul plan.

Accelerația maximă de proiectare este 25% din accelerația gravitațională, care se multiplică cu 1.2 pentru a ține cont de clasa de importanță II a clădirilor. Pentru comparație, la Iași, accelerația maximă produsă de cutremurul din 31 august 1986 a fost de 14% din accelerația gravitațională, iar magnitudinea acestuia a fost de 7.1 grade Richter. Acțiunea la care a fost proiectat Silk District este dublă față de acel seism” a punctat Eugen Morariu.

Detalii legate de modul de achiziție a apartamentelor din complexul Silk District pot fi găsite pe pagina de contact a site-ului silkdistrict.ro. În această lună se aplică reduceri consistente.

Comentarii