Centenarul Marii Uniri la Colegiul Național ”Costache Negruzzi ”Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Eveniment

Centenarul Marii Uniri la Colegiul Național ”Costache Negruzzi ”Iași

GALERIE
negruzzi-2negruzzi-4negruzzi-5
 • negruzzi-2
 • negruzzi-4
 • negruzzi-5
- +

Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași a deschis, luni, 26 martie 2018, seria activităților din cadrul Săptămâna „Școala Altfel” cu manifestări deosebite dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentele au cuprins:

 - conferința Centenarul Marii Uniri a Românilor: ce se cuvine să nu uităm, susținută de prof. univ. dr. Lucian Leuștean de la Facultatea de Istorie a Universității ”Al. I. Cuza”, Iași;

 - lansarea publicației Liceul Internat „C. Negruzzi” în anii Marelui Război. Elevi și profesori negruzziști pe front. Lucrarea își propune un exercițiu de reflecție asupra trecutului Colegiului Național ”Costache Negruzzi” și a modului în care școala a devenit parte a evenimentelor care au contribuit la succesul proiectului politic național din 1918. Cea mai mare parte a publicației este dedicată celor care și-au legat destinul de această școală -  ca profesori sau ca elevi - și care au înțeles să se implice în confruntările de pe fronturile Primului Război Mondial și să lupte pentru un ideal, chiar cu prețul vieții;

- vernisajul expoziției tematice Liceul Internat în anii Marelui Război, organizată în spațiul școlii, ce cuprinde fotografii, medalii, brevete militare, scrisori, articole din presa vremii etc.

Manifestările au continuat marți, 27 martie 2018, cu activitatea intitulată Lecție de istorie în comunitate, organizatorii acesteia urmărind informarea unui public cât mai larg privind istoricul și rolul Liceului Internat în anii Primului Război Mondial. Astfel, elevii școlii au distribuit în comunitate un număr de 500 de pliante de prezentare privind evoluția școlii în condițiile dificile generate de înfrângerile militare din 1916 și de retragerea în Moldova a instituțiilor statului. Iașul a fost transformat în ”capitală de război”, iar Liceul Internat, ca și alte instituții emblematice ale orașului, au fost integrate în amplul sistem de organizare a ”rezistenței până la capăt”. Cursurile școlii au fost suspendate, iar clădirile și mare parte din dotările acesteia au fost puse la dispoziția autorităților.

La sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, am considerat că este o datorie morală și profesională de a aduce în atenția generațiilor din prezent aspecte din istoria școlii în aceste momente importante pentru țară și de a le oferi astfel posibilitatea de a reflecta la modul în care profesorii, absolvenții și chiar elevii de atunci au înțeles să se implice și să se sacrifice pentru împlinirea idealului national.” a declarat prof. Elvira Rotundu, directorul colegiului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.