Centenarul Marii Uniri la Colegiul Național ”Costache Negruzzi ”Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Centenarul Marii Uniri la Colegiul Național ”Costache Negruzzi ”Iași

GALERIE
negruzzi-2negruzzi-4negruzzi-5
 • negruzzi-2
 • negruzzi-4
 • negruzzi-5
- +

Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași a deschis, luni, 26 martie 2018, seria activităților din cadrul Săptămâna „Școala Altfel” cu manifestări deosebite dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentele au cuprins:

 - conferința Centenarul Marii Uniri a Românilor: ce se cuvine să nu uităm, susținută de prof. univ. dr. Lucian Leuștean de la Facultatea de Istorie a Universității ”Al. I. Cuza”, Iași;

 - lansarea publicației Liceul Internat „C. Negruzzi” în anii Marelui Război. Elevi și profesori negruzziști pe front. Lucrarea își propune un exercițiu de reflecție asupra trecutului Colegiului Național ”Costache Negruzzi” și a modului în care școala a devenit parte a evenimentelor care au contribuit la succesul proiectului politic național din 1918. Cea mai mare parte a publicației este dedicată celor care și-au legat destinul de această școală -  ca profesori sau ca elevi - și care au înțeles să se implice în confruntările de pe fronturile Primului Război Mondial și să lupte pentru un ideal, chiar cu prețul vieții;

- vernisajul expoziției tematice Liceul Internat în anii Marelui Război, organizată în spațiul școlii, ce cuprinde fotografii, medalii, brevete militare, scrisori, articole din presa vremii etc.

Manifestările au continuat marți, 27 martie 2018, cu activitatea intitulată Lecție de istorie în comunitate, organizatorii acesteia urmărind informarea unui public cât mai larg privind istoricul și rolul Liceului Internat în anii Primului Război Mondial. Astfel, elevii școlii au distribuit în comunitate un număr de 500 de pliante de prezentare privind evoluția școlii în condițiile dificile generate de înfrângerile militare din 1916 și de retragerea în Moldova a instituțiilor statului. Iașul a fost transformat în ”capitală de război”, iar Liceul Internat, ca și alte instituții emblematice ale orașului, au fost integrate în amplul sistem de organizare a ”rezistenței până la capăt”. Cursurile școlii au fost suspendate, iar clădirile și mare parte din dotările acesteia au fost puse la dispoziția autorităților.

La sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, am considerat că este o datorie morală și profesională de a aduce în atenția generațiilor din prezent aspecte din istoria școlii în aceste momente importante pentru țară și de a le oferi astfel posibilitatea de a reflecta la modul în care profesorii, absolvenții și chiar elevii de atunci au înțeles să se implice și să se sacrifice pentru împlinirea idealului national.” a declarat prof. Elvira Rotundu, directorul colegiului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.