anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Centenarul Marii Uniri la Colegiul Național ”Costache Negruzzi ”Iași

GALERIE
negruzzi-2negruzzi-4negruzzi-5
 • negruzzi-2
 • negruzzi-4
 • negruzzi-5
- +

Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași a deschis, luni, 26 martie 2018, seria activităților din cadrul Săptămâna „Școala Altfel” cu manifestări deosebite dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentele au cuprins:

 - conferința Centenarul Marii Uniri a Românilor: ce se cuvine să nu uităm, susținută de prof. univ. dr. Lucian Leuștean de la Facultatea de Istorie a Universității ”Al. I. Cuza”, Iași;

 - lansarea publicației Liceul Internat „C. Negruzzi” în anii Marelui Război. Elevi și profesori negruzziști pe front. Lucrarea își propune un exercițiu de reflecție asupra trecutului Colegiului Național ”Costache Negruzzi” și a modului în care școala a devenit parte a evenimentelor care au contribuit la succesul proiectului politic național din 1918. Cea mai mare parte a publicației este dedicată celor care și-au legat destinul de această școală -  ca profesori sau ca elevi - și care au înțeles să se implice în confruntările de pe fronturile Primului Război Mondial și să lupte pentru un ideal, chiar cu prețul vieții;

- vernisajul expoziției tematice Liceul Internat în anii Marelui Război, organizată în spațiul școlii, ce cuprinde fotografii, medalii, brevete militare, scrisori, articole din presa vremii etc.

Manifestările au continuat marți, 27 martie 2018, cu activitatea intitulată Lecție de istorie în comunitate, organizatorii acesteia urmărind informarea unui public cât mai larg privind istoricul și rolul Liceului Internat în anii Primului Război Mondial. Astfel, elevii școlii au distribuit în comunitate un număr de 500 de pliante de prezentare privind evoluția școlii în condițiile dificile generate de înfrângerile militare din 1916 și de retragerea în Moldova a instituțiilor statului. Iașul a fost transformat în ”capitală de război”, iar Liceul Internat, ca și alte instituții emblematice ale orașului, au fost integrate în amplul sistem de organizare a ”rezistenței până la capăt”. Cursurile școlii au fost suspendate, iar clădirile și mare parte din dotările acesteia au fost puse la dispoziția autorităților.

La sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, am considerat că este o datorie morală și profesională de a aduce în atenția generațiilor din prezent aspecte din istoria școlii în aceste momente importante pentru țară și de a le oferi astfel posibilitatea de a reflecta la modul în care profesorii, absolvenții și chiar elevii de atunci au înțeles să se implice și să se sacrifice pentru împlinirea idealului national.” a declarat prof. Elvira Rotundu, directorul colegiului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane: contextul extern (II)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane: contextul extern (II)

Ca preşedinte, Joe Bidenar vrea ca America să reînvie ideea de „ordine internaţională liberală”; va primi cu siguranţă aplauze pentru asta, dar voci mai pragmatice avertizează că susţinătorii acestei viziuni văd lumea aşa cum şi-ar dori să fie şi nu cum este cu adevărat.

Filmuletul zilei

opinii

Privind, cu nostalgie, spre apus

Nichita DANILOV

Privind, cu nostalgie, spre apus

Povestea pe care ne-o propune Andra în Privind către Apus e una a timpului nostru, în care, după cum am spus, spaţiul real şi cel virtual coexistă în armonie.

Şi brusc totul a reînceput să conteze…

Dana ȚABREA

Şi brusc totul a reînceput să conteze…

Unchiul Vanea, lecturat scenic şi regizat de Claudiu Goga, este un dublu statement susţinut de actorii ieşeni, pledând pentru normalitatea teatrului (redeschiderea teatrelor) şi pentru revenirea la teatralitate. Cred că am acumulat cu toţii mult prea multe temeri, tristeţi, nevroze, drame, iar lucrul acesta a început să se vadă. Şi brusc, un spectacol teatral prin excelenţă, în două părţi, vizionate în două zile diferite, ne-a redat speranţa că totul va începe să conteze din nou. 

Modificarea de dragul modificării

Michael ASTNER

Modificarea de dragul modificării

- articol fără covid 19 -

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.