Cereau mită de la cei care aveau nevoie de cărți de identitate în regim de urgență

marți, 03 aprilie 2018, 01:58
2 MIN
 Cereau mită de la cei care aveau nevoie de cărți de identitate în regim de urgență

Trei persoane au fost trimise în judecată după ce au pretins bani susţinând, fictiv, că ar avea influenţă asupra unor funcţionari de la Evidenţa Populaţiei Iaşi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au dispus trimiterea în judecată a trei persoane acuzate de fapte de corupţie. Vasile Dascălu, Claudiu Musteaţă şi Gheorghe Ciotoroschi ar fi încercat să obţină bani susţinând în faţa a două persoane că le pot ajuta să obţină mai repede cartea de identitate, prin mituirea unor funcţionari din cadrul Direcţiei Locale de Evidenţă a Populaţiei Iaşi.

O primă faptă a avut loc pe 4 aprilie 2015, când Vasile Dascălu ar fi primit 600 de lei de la un denunţător pentru a-l ajuta, în urma unor „intervenţii“, să primească în regim de urgenţă buletinul de identitate. Influenţa ar fi fost fictivă, au precizat surse din anchetă, care au menţionat că denunţătorul a primit documentul după mai bine de patru luni. Acelaşi Dascălu ar fi cerut 700 de lei şi de la un colaborator al oamenilor legii pentru o intervenţie similară, el fiind prins în flagrant de anchetatori. Colaboratorul a obţinut documentul după aproximativ două săptămâni. 

În privinţa lui Claudiu Musteaţă, acesta este acuzat că l-ar fi ajutat pe Dascălu să pretindă bani în schimbul aşa-ziselor intervenţii.

„Fapta inculpatului Ciotoroschi Gheorghe care în data de 04.04.2015 a intermediat contactul dintre numitul P.P.L. şi Dascălu Vasile (pentru care a primit suma de 100 de lei) pentru ca acesta din urmă să pretindă suma de 600 lei ca preţ al influenţei de care s-a prevalat pe lângă funcţionari ai unei instituţii publice din Iaşi pentru a-i obţine în regim de urgenţă un document legal martorului denunţător, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă“, se arată în rechizitoriu.

Niciun funcţionar al Evidenţei Populaţiei nu a fost pus sub acuzare în acest dosar, aflat în prezent în procedura camerei preliminarii.

Comentarii