Chirica vrea să oprească „revoluţia“ fiscală. Face apel la Avocatul Poporului

miercuri, 15 noiembrie 2017, 03:01
2 MIN
 Chirica vrea să oprească „revoluţia“ fiscală. Face apel la Avocatul Poporului

Municipalitatea ieşeană se alătură instituţiilor care vor să blocheze „revoluţia fiscală“ a Guvernului.

Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că va face o sesizare la Avocatul Poporului. Potrivit edilului, executivul a încălcat normele când a decis reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% fără a consulta autorităţile locale, cele care pierd bani în urma acestei scăderi. Mihai Chirica a precizat că s-a încălcat flagrant autonomia locală.

„Autorităţile administraţiei publice locale trebuie să fie consultate de o manieră adecvată asupra modalităţilor de repartizare a resurselor redistribuite care le revin. Având în vedere că nu am fost consultaţi şi având în vedere că şi Consiliul consultativ fiscal a precizat în mod expres că autorităţile locale vor fi lovite în mod direct de aplicarea acestei ordonanţe în ceea ce priveşte veniturile, ne vedem puşi în situaţia să sesizăm Avocatul Poporului“, a declarat primarul Chirica într-o intervenţie la o emisiune televizată.

El a mai spus că va solicita şi sprijinul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Justiţiei şi procurorului general, instituţii care pot face demersuri direct la Curtea Constituţională în vederea blocării „revoluţiei fiscale“. Primarul Mihai Chirica a subliniat că, dacă ordonanţa va intra în vigoare, trebuie găsite soluţii „rezonabile“ pentru acoperirea deficitelor bugetare.

Liberalii au anunţat deja, săptămâna trecută, că vor ataca ordonanţa privind modificările fiscale la Curtea Constituţională. Totodată, şi unele sindicate i-au cerut lui Victor Ciorbea să facă sesizare pe tema actului normativ.

Comentarii