De Business

Punem punctul pe știi

Cinci tipuri de înghețată, retrase din magazine. Toate erau contaminate!

miercuri, 10 august 2022, 10:25
2 MIN
 Cinci tipuri de înghețată, retrase din magazine. Toate erau contaminate!

După ce la începutul verii Häagen-Dazs a retras de pe piață un lot din înghețata cu vanilie, acum sunt retrase alte cinci tipuri de înghețată.
 

 Noi loturi de îngheţată Haagen-Dazs sunt retrase de la vânzare de marile reţele de supermarketuri, ca urmare a detectării unor urme de pesticid – 2-Cloroetanol, conform unor anunţuri postate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor.

„General Mills, fabricantul Häagen-DazsTM, a luat decizia proactivă de a proceda la rechemare voluntară a produselor – Belgian Chocolate 8X460 ml; Macadamia Nut Brittle 8X460 ml; Cookies & Cream 8X460 ml; Macadamia Nut Brittle 24 X 95 ml; Belgian Chocolate 24 X 95 ml; comercializate în România. Această decizie a fost luată ca urmare a detectării unor urme de 2-Cloroetanol (2CE) într-un lot specific de produse Häagen-Dazs și este întreprinsă ca măsură de precauție. Acțiunea are loc în urma unor investigații care au stabilit că sursa neconformității este un furnizor individual și se limitează la anumite date limită de consum ale anumitor produse din lotul în cauză. Nivelurile substanței detectate depășesc cu puțin limitele de detecție analitică”, au transmis cei de la General Mills.

Cei care au cumpărat unul dintre aceste produse îl pot returna pentru o rambursare completă. De asemenea, pot contacta General Mills la adresa www.generalmills.com/VanillaRecall. Înghețata contaminată a ajuns în magazinele Cora, Carrefour, Profi, Selgros, Mega Image, Kaufland și Auchan.

„La Häagen-Dazs, calitatea şi siguranţa alimentelor reprezintă prioritatea noastră principală. Häagen-Dazs nu foloseşte 2-Cloroetanol (2CE) în niciunul dintre produsele sale și respectă toate reglementările privind siguranţa alimentară şi standardele stricte din fiecare piaţă în care operăm, inclusiv România. Regretăm orice inconvenient cauzat din cauza acestei rechemări de pe piaţă”, au mai transmis producătorii înghețatei.

Despre 2-Cloroetanol

Potrivit Asociației Pro Consumatori, printre semnele expunerii acute la pesticidul 2-Cloroetanol identificat în înghețata Haagen Dazs se numără: slăbiciune, amețeli, confuzie, tulburări de vedere, decoordonare, șoc, convulsii și comă. Pot apărea dispnee (respirație scurtă), edem pulmonar, depresie respiratorie și insuficiență respiratorie. Pot fi observate puls slab, hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) și cianoză (nuanță albastră a pielii și a membranelor mucoase). După expunere pot fi observate greață, vărsături și hematurie (urină cu sânge). De asemenea, pot apărea leziuni hepatice și renale.

Câteva omisiuni

„Nu se specifică în alertă de pe site-ul ANSVSA cum a ajuns acest pesticid în aceste sortimente de înghețată! Nu se specifică care a fost valoarea identificată în urma analizei de laborator!”, mai spun cei de la Asociația Pro Consumatori.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii