anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

Cine este ieșeanca Iulia Scântei, care ar putea fi cel mai tânăr judecător al Curții Constituționale

GALERIE
Iulia Scântei1
 • Iulia Scântei1
- +

Laura-Iuliana Scântei – sau, aşa cum se prezintă ea, Iulia Scântei – are şanse mari să devină al şaselea judecător pe care Iaşul îl va avea la Curtea Constituţională în cei 30 de ani de când funcţionează această instituţie. Ceilalţi au fost Marian Enache (căruia îi va expira mandatul în 2025), Tudorel Toader (2016), Mona Pivniceru (2022), Valer Dorneanu (2022) şi Romul Petru Vonica (2001). Cei 9 judecători, cu mandate de 9 ani, sunt înlocuiţi succesiv câte 3 odată la intervale de 3 ani, numirile fiind făcute pe criterii politice de către Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor.

Iulia Scântei a absolvit în anul 2000 Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza", dar din 2008 profesează ca notar public în Bucureşti. În 2021, a trecut în declaraţia de avere venituri nete de un milion de lei, respectiv 864 de mii din activitatea notarială şi 136 de mii din indemnizaţia de senator. În acelaşi an, cel mai mare venit declarat de un judecător al Curţii Constituţionale, respectiv de preşedintele Valer Dorneanu (care îşi va încheia mandatul pe 9 iunie), a fost de 391 de mii de lei.

În Parlament, Iulia Scântei a intrat în 2016, iar de atunci a făcut parte din Comisia juridică, pe care a condus-o mai întâi ca vicepreşedinte, la sfârşitul mandatului trecut, apoi ca preşedinte, de la alegerile parlamentare din decembrie 2020 până acum. A excelat aici din punct de vedere profesional, mai ales că PNL s-a bazat pe abilităţile ei pentru contestarea la Curtea Constituţională a celebrelor legi ale justiţiei pe care voia să le impună PSD-ul lui Dragnea.

Înainte de cariera parlamentară, în 2007-2008, Scântei a fost consilier al ministrului Justiţiei de atunci (liberalul Tudor Chiuariu), ulterior secretar general la acelaşi minister.

Totuşi, intrarea în rândul membrilor PNL s-a produs abia pe 21 octombrie 2016, potrivit CV-ului afişat pe pagina Senatului. A fost un moment contestat, pentru că înregimentarea politică a avut loc cu mai puţin de două luni înainte de alegerile parlamentare din acel an. Or, Statutul PNL precizează la art. 126 (4) că "cu 3 luni înainte de începerea campaniei electorale, BPJ (BPMB) supune votului CCJ (CCMB) candidaturile pentru Parlamentul României sau pentru Parlamentul

European". Apariţia Iuliei Scântei în fruntea listei pentru Senat a provocat o frondă în Organizaţia Judeţeană a PNL Iaşi, care s-a stins însă la fel de repede. O plângere penală înregistrată pe numele ei din acest motiv a fost clasată în 2018.

A fost singurul moment delicat din cariera sa politică de până acum. De altfel, Iulia Scântei s-a ţinut departe de scandalurile intra- şi interpartinice, fiind mai degrabă adepta medierilor între părţi aflate în conflict. Pe de altă parte, problemele penale ale unora dintre membrii PNL Iaşi aflaţi în funcţii înalte ale administraţiei locale par să fi contribuit la păstrarea unei distanţe apreciabile faţă de organizaţia judeţeană a partidului. Chiar dacă prezenţa sa la Iaşi a fost discretă în ultimii ani, ea se înscrie în obiceiul locului: nici ceilalţi parlamentari ieşeni liberali nu s-au înghesuit să iasă în faţa ieşenilor după alegerile din 2020.

Dacă va fi desemnată săptămâna viitoare reprezentantă a Senatului la Curtea Constituţională, Iulia Scântei va mai stabili un record: va fi cel mai tânăr judecător al CCR (45 de ani).

Citește și: Scântei în PNL Iaşi: zeci de membri audiaţi la Parchet. Cine a provocat “deranjul”?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.