CIUDAT: Un individ fără căpătâi ucide o persoană, iar statul este obligat să plătească 100.000 de euro familiei decedatului

miercuri, 31 mai 2023, 01:55
4 MIN
 CIUDAT: Un individ fără căpătâi ucide o persoană, iar statul este obligat să plătească 100.000 de euro familiei decedatului

Oalele sparte de criminali, violatori și traficanți de minori ajung să fie plătite de contribuabil. O lege adoptată acum aproape 20 de ani, dar relativ puțin cunoscută, oferă posibilitatea victimelor unei infracțiuni de a cere despăgubirile civile de la stat, în loc de a le aștepta de la infractor. De această lege s-a folosit și o tânără ieșeancă, al cărei tată murise ucis. Tribunalul i-a aprobat cererea privind acordarea de compensații, întrucât ucigașul nu dispunea de bunuri sau venituri care să poată fi executate pentru plata despăgubirilor. Cu excepția contribuabilului, din banii căruia vor fi plătite despăgubirile, toată lumea va fi mulțumită. Rudele victimei își primesc drepturile, iar ucigașul a beneficiat de clemența instanței pentru că s-a declarat formal de acord să plătească.

Incidentul căruia i-a căzut victimă I.F. s-a petrecut în seara zilei de 7 mai 2020, într-un cămin din cadrul unei ferme a SC Cotnari SA. Un număr de 8 lucrători nu au ieșit în acea zi la muncă, rămânând în cameră, unde s-au apucat de băut. În jurul orei 17.00, au început să joace barbut pe țigări. Treptat, unul câte unul au ieșit din joc, până au rămas doar doi, A.A. și Ionuț Timofte. Între cei doi a izbucnit o ceartă legată de cifrele indicate de zaruri. Cearta s-a transformat într-o bătaie, în care au intervenit și ceilalți lucrători, pentru a-i despărți pe combatanți. I.F. i-a luat cumva paratea lui A.A., spunându-i lui Timofte că e țigan și fură. Ca răspuns, Timofte a scos de sub salteaua patului un cuțit și l-a lovit în partea stângă a pieptului. Ca urmare a loviturii, I.F. a decedat după scurt timp.

Timofte a fost trimis în judecată pentru omor. În timpul procesului, el și-a recunoscut fapta și s-a declarat de acord să despăgubească rudele victimei cu sumele solicitate ca daune. Acest fapt, ca și vârsta tânără, lipsa antecentelor penale și copilul aflat în întreținerea inculpatului i-au făcut pe judecători să-i aplice o pedeapsă situată sub minimul legal. Dacă omorul este pedepsit cu 10-20 de ani de închisoare, Timofte a primit doar 9 ani de detenție. El a fost de acord să achite fiicei victimei, pe atunci minoră, suma de 10.000 lei ca daune materiale și 100.000 euro cu titlu de daune morale. Bani pe care în fapt ucigașul, simplu zilier, nu avea de unde să-i dea.

La mai bine de doi ani de la tragedie, fiica victimei s-a adresat instanței în baza Legii 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunilor. Pe lângă alte măsuri menite să ajute victimele unor infracțiuni grave să depășească momentul, legea instituie și o procedură de compensare a acestora, în situația în care obținerea de despăgubiri de la cel vinovat este imposibilă. Prevederea legală se aplică doar în cazul unui număr redus de infracțiuni comise cu violență, precum omorul, vătămarea corporală, traficul de persoane, violul, coruperea sexuală sau terorismul.

Compensațiile pot fi solicitate în termen de un an de la pronunțarea sentinței definitive de condamnare sau, în cazul victimelor minore, în decurs de un an de la împlinirea vârstei de 18 ani. B.I.F. a depu cererea la 5 luni de la majorat. De asemenea, este necesar ca făptuitorul să fie insolvabil sau dispărut, iar tânăra epuizase toate posibilitățile de a obține ceva de la el. Ionuț Timofte nu avea însă niciun fel de bunuri pe numele său, nu era angajat nicăieri, nu deținea conturi bancare și nici măcar nu muncea în penitenciar pentru a câștiga ceva. Nici despre obținerea vreunor despăgubiri de la o societate de asigurări nu putea fi vorba. Împotriva lui Timofte fusese deschis un dosar de executare silită, dar executorul judecătoresc nu putuse face altceva decât să constate că nu are ce executa.

Magistrații Tribunalului au analizat cererea depusă de B.I.F., constatând că aceasta depusese toate înscrisurile necesare și îndeplinea condițiile de fond pentru a primi compensația. A fost de altfel singurul lucru pe care judecătorii l-au avut de făcut. Legea 211 nu prevede o limită a compensațiilor decât în cazul prejudiciilor materiale, care nu pot depăși 10 salarii de bază minime brute pe țară. Suma de 10.000 lei stabilită drept daune materiale se încadra în acest plafon. Pentru daunele morale nu este prevăzută nicio limită. Nici judecătorii nu au intenționat să impună una, pentru că ar fi însemnat să contrazică o sentință definitivă. „Dacă s-ar admite că există o limitare privind cuantumul compensaţiei financiare, acest aspect ar echivala nu numai cu o adăugare la lege, dar şi cu încălcarea autorităţii de lucru judecat”, au explicat aceștia.

Tribunalul a aprobat cererea înaintată de B.I.F. Dacă sentința va rămâne definitivă, cei 10.000 lei și 100.000 euro urmează să fie achitați de Ministerul Justiției. Ulterior, acesta urmează să încerce să recupereze banii plătiți de la Ionuț Timofte.

Comentarii