Cod portocaliu de hoți de buzunare la Iași. „Rata de infectare”: 1 la mia de locuitori

vineri, 19 martie 2021, 03:03
4 MIN
 Cod portocaliu de hoți de buzunare la Iași. „Rata de infectare”: 1 la mia de locuitori

Iaşul, cel mai dezvoltat centru urban din Moldova, pare a fi şi un real “Rai” al hoţilor de buzunare. În fiecare zi, pe străzile din Iaşi sunt activi 10 – 15 hoţi de buzunare, chiar 20 când este an universitar, sau se apropie sărbătorile. În plus, centrul universitar Iaşi atrage ca un magnet hoţii de buzunare din alte judeţe, într-o competiţie acerbă cu cei locali. În plus, Iaşul are şi productiva “pepinieră” proprie de hoţi de buzunare, printre care cea din Păcureţi este în frunte, unde “meseria” se învaţă de mic, din tată-n fiu şi din mamă-n fiică. An de an, hoţii din Păcureţi, dar şi cei care se “iniţiază” în furturi şi comit primele infracţiuni, ajung în albumul de hoţi al poliţiştilor de la Biroul de Investigaţii Criminale Iaşi. Albumul nu este public decât pentru victime, care îl “consultă”, în speranţa că va recunoaşte vreun chip. O colecţie absolut impresionantă, dar şi înfricoşătoare, cu peste 300 de nume şi feţe. Practic, o “incidenţă” înspăimântătoare, de aproape 1 la mie în oraş iar polițiștii lucrează la ”foc continuu”: de a începutul anului au băgat în arest 14 hoți de buzunare. 

 

Albumul de hoţi de la Biroul de Investigaţii Criminale Iaşi conţine peste 300 de fotografii cu hoţi şi hoaţe, mulți dintre ei aflându-se în prezent în închisoare. Dintre cei 300 de hoţi, circa 70, adică puţin peste 25%, sunt femei. De asemenea, ca un element definitoriu, marea majoritate a hoţilor sunt membri ai comunităţilor de romi, pe ici-colo aflânduse însă şi persoane despre care nici nu ţi-ar trece prin cap vreodată, dacă s-ar afla lângă tine, că ţi-ar băga mâna în buzunar.

Tătucul şuţilor din Iaşi, “Doctorul”, are 70 de ani, dar nu s-a pensionat: are cea mai fină mână la operare

Printre aceştia, un bătrân de aproximativ 70 de ani, considerat expert după modul fin de operare, poreclit “Doctorul” de către poliţiştii, dar şi de cei din branşă. Fiind însă prea cunoscut aici, şi-a schimbat câmpul de operare. “«Doctorul» mai activează şi în prezent, dar prin alte judeţe. Îi spuneam aşa deoarece obişnuia să îşi ia în braţe victimele, iar în timp ce le îmbrăţişa le fura din buzunare tot ce aveau. Pur şi simplu aşa acţiona el, pe stradă, cu necunoscuţii. Se ducea spre trecător şi îl întreba de ce nu a mai trecut pe la cabinet, pentru consultaţii, apoi îl îmbrăţişa. Uluit, omul nu mai spunea nimic… Însă, ulterior, realiza că nu mai are portofelul”, ne-a spus Florin Avătavului, şeful Biroului de Invstigaţii Criminale Iaşi.

Citește și: Cum au ajuns hoţii să ne râdă în nas la toţi? Poliţiştii sunt exasperaţi: le scapă toţi tâlharii!

La fiecare filă din album, comisarul recunoaște pe cineva: pe unul l-au “ridicat” în urmă cu câteva zile, pe un altul l-au prins în flagrant în urmă cu o săptămână cu mâna în rucsacul unei studente, un altul a fost băgat la puşcărie, un altul tocmai trebuie să iasă, şi va ajunge din nou la “stradă”… Mâna comisarului se opreşte ferm la o fotografie. “Acesta are o metodă proprie de a fura telefoane mobile. Chiar dacă aparatul este ţinut în buzunarul din faţă. Te apucă cu mâna de cureaua de la pantaloni, o trage puternic în sus, şi cu cealaltă mână îţi trage rapid telefonul din buzunar. L-am prins iar, săptămâna trecută”, ne-a spus Avătavului, cu o anume mândrie în glas. Nu vrea să ne spună însă şi numele lor, considerând că nu ne sunt utile numele.

Studentă suedeză: victima perfectă

În fiecare zi, în Iaşi, pe străzile din municipiu pândesc ochii a cel puţin zece sau cinsprezece hoţi din buzunare. În pandemie, cei mai mulţi sunt concentraţi în zona gării şi a pieţelor. În perioadele de vârf, adică atunci când sunt studenţii veniţi în Iaşi, hoţii activează prin tramvaie şi autobuze, mai ales pe ruta Copou – Tudor Vladimirescu. Culmea, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au găsit zilele trecute în decurs de câteva zile mai multe arestări pe portalul de justiţie, cei vizaţi fiind hoţii de buzunare.

Două grupuri de hoţi, ambele alcătuite din bărbaţi şi femei. Un cuplu de iubiţi, hoţi, a reuşit să fure un telefon mobil performant din rucsacul unei studente suedeze, chiar când ieşea de la Universitatea de Medicină. Hoţii, Claudiu Călin şi iubita lui, s-au apropiat de studenta suedeză prin spatele acesteia, i-au deschis rucsacul pe care îl purta în spate şi i-au furat telefonul mobil în valoare de 6.600 de lei, un Iphone 12.

“I-am prins cu ajutorul poliţiştilor de la Postul Erbiceni, localitatea în care locuiau. De asemenea, pe fratele său l-am prins la începtul lunii martie, atunci când a furat din buzunarul unui călător dintr-un autobuz un telefon Samsung A51”, ne-a mai spus Avătavului.

Un al doilea grup de hoţi, un bărbat şi două femei, a fost reţinut după două furturi de buzunare dovedite. El se numeşte Marius Bulea, iar pentru ele ni s-a dat doar vârsta: 22 şi 27 de ani. Aşadar, buzunarele ne sunt puţin mai în siguranţă, cu aceştia în arest. Dar nu cu mult: alte sute de şuţi au rămas la stradă, cu ochii ţintă pe buzunarele ieşenilor. 

Comentarii