Comisia de concurs a rezolvat ce n-a putut Comisia de Etică: dr. Cristina Mitrofan a rămas singurul candidat în cursa pentru manager

vineri, 24 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Comisia de concurs a rezolvat ce n-a putut Comisia de Etică: dr. Cristina Mitrofan a rămas singurul candidat în cursa pentru manager

Concursul cu cântec de la Spitalul CF Iaşi continuă cu o nouă etapă: după analizarea CV-urilor celor doi candidaţi, comisia, din care nu face parte niciun membru al UMF Iaşi, a concluzionat că dr. Mihai Glod nu poate merge în etapa următoare. Motivul? Acesta ar fi avut probleme legale, înscrise în cazierul judiciar.

 Publicaţia noastră l-a contactat pe fostul manager al unităţii medicale care a confirmat cazul, ce a apărut, de altfel, şi în presă. A fost prins conducând după ce a consumat băuturi alcoolice în 2020. El spune însă că a acceptat din start pedeapsa, şi-a asumat vina şi a primit o pedeapsă cu amânare. „S-au împlinit doi ani de când a fost finalizat procesul, am acceptat de la primul termen, a fost o pedeapsă cu amânare, care, practic, nu există, atâta timp cât nu am încălcat din nou legea”, a explicat dr. Mihai Glod pentru publicaţia noastră.

Întrebat dacă acesta va contesta decizia comisiei de concurs a precizat că, da, a depus deja contestaţie şi aşteaptă să fie judecată. „Sper însă ca să nu fie un concurs compromis definitiv prin reaua-voinţă demonstrată deja de comisie”, a mai declarat fostul manager. După analizarea contestaţiei, săptămâna viitoare se vor publica din nou rezultatele. Dacă fostul manager va fi înlăturat din cursă, va mai rămâne în cărţi doar actualul manager, dr. Cristina Mitrofan. Însă semnele de întrebare despre care a scris „Ziarul de Iaşi” în ediţia de astăzi vor rămâne în continuare.

Un concurs pentru câteva săptămâni de funcţie „plină”

„Ziarul de Iaşi” a consultat surse din domeniul medical, din zona UMF, chiar şi de la Ministerul Transporturilor, şi nimeni nu înţelege de ce actualul manager interimar, dr. Cristina Mitrofan, a forţat organizarea concursului. Mai ales în contextul în care mai este nevoie doar de semnătura ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru ca unitatea medicală să treacă integral în administrarea UMF. „Universitatea şi-a luat angajamentul ca toată lumea îşi va păstra locul de muncă, dar are tot dreptul, în momentul preluării, să reorganizeze toate concursurile pentru funcţiile de conducere, de la manager la şefi de secţie. E doar firesc”, au precizat pentru publicaţia noastră surse din Ministerul Transporturilor.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV – Concurs cu cântec şi scandal pentru funcţia de manager la Spitalul CF: anunţ ascuns, cerinţe dispărute şi presiuni pe candidaţi

Prima problemă cu concursul de manager de la Spitalul CF din Iaşi este accesibilitatea. Acest fapt a fost reclamat de angajaţii unităţii medicale, care au dorit să vadă condiţiile de înscriere la concurs şi au putut să o facă doar la avizier: nu exista în mediul online un anunţ clar. „Ziarul de Iaşi” a reuşit să îl identifice, pe site-ul spitalului, dar nu la rubrica noutăţi, unde au fost publicate ultimele concursuri, din 2022, ci la categoria Cariere.

Dar, în rest, în afara unei ştiri dintr-o publicaţie locală din Iaşi, nu există publicarea concursului nici pe portalul Guvernului, posturi.gov.ro, nici în vreo altă sursă online. Inclusiv anunţul de pe site-ul spitalului nu apare în rezultatele motoarelor de căutare, nefiind indexat. Singura trimitere este în revista de profil Viaţă Medicală, care spune doar că acest concurs are loc şi trimite către site-ul spitalului.

A dispărut o cerinţă esenţială: studiile în managementul sanitar

O altă problemă legată de anunţul de concurs ţine de faptul că a fost scos un amendament esenţial, prezent în toate concursurile organizate în Iaşi până acum, indiferent că spitalul este în subordinea Primăriei sau a Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre condiţionalitatea ca toţi candidaţii să fie „absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, ori sunt absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, potrivit legii”. Din informaţiile pe care le avem în acest moment, dr. Cristina Mitrofan nu are astfel de studii care i-ar fi permis să se înscrie la competiţie dacă exista această prevedere.

Restul condiţiilor sunt identice, spre exemplu, cu concursul pentru ocuparea funcţiei de manager la spitalele din subordonarea Ministerului Sănătăţii. Cum ar fi cel organizat în această perioadă la Brad, judeţul Hunedoara, ultimul publicat pe site-ul MS.

Comentarii