EXCLUSIV – Concurs cu cântec şi scandal pentru funcţia de manager la Spitalul CF: anunţ ascuns, cerinţe dispărute şi presiuni pe candidaţi
Zilele acestea are loc la Spitalul CF Iaşi un concurs pentru ocuparea funcţiei de manager care ridică mai multe semne de întrebare. „Ziarul de Iaşi” a consultat surse din domeniul medical, din zona UMF, chiar şi de la Ministerul Transporturilor, şi nimeni nu înţelege de ce actualul manager interimar, dr. Cristina Mitrofan (FOTO), a forţat organizarea concursului. Mai ales în contextul în care mai este nevoie doar de semnătura ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru ca unitatea medicală să treacă integral în administrarea UMF. „Universitatea şi-a luat angajamentul ca toată lumea îşi va păstra locul de muncă, dar are tot dreptul, în momentul preluării, să reorganizeze toate concursurile pentru funcţiile de conducere, de la manager la şefi de secţie. E doar firesc”, au precizat pentru publicaţia noastră surse din Ministerul Transporturilor.
Problemele nu se încheie însă doar la o presupusă grabă în organizare. „Ziarul de Iaşi” a descoperit că din cerinţele anunţului de angajare lipsesc condiţii esenţiale, care s-au regăsit în toate concursurile de manager de la spitalele din Iaşi. Mai mult, la concurs s-a înscris şi fostul manager, dr. Mihai Glod (FOTO JOS), care a condus 11 ani unitatea medicală. Dar surse din spital spun că s-au făcut presiuni asupra acestuia, inclusiv reclamaţii în Comisia de Etică, ca să nu se înscrie la competiţie.
Anunţul concursului care e peste tot şi nicăieri
Prima problemă cu concursul de manager de la Spitalul CF din Iaşi este accesibilitatea. Acest fapt a fost reclamat de angajaţii unităţii medicale, care au dorit să vadă condiţiile de înscriere la concurs şi au putut să o facă doar la avizier: nu exista în mediul online un anunţ clar. „Ziarul de Iaşi” a reuşit să îl identifice, pe site-ul spitalului, dar nu la rubrica noutăţi, unde au fost publicate ultimele concursuri, din 2022, ci la categoria Cariere.
Dar, în rest, în afara unei ştiri dintr-o publicaţie locală din Iaşi, nu există publicarea concursului nici pe portalul Guvernului, posturi.gov.ro, nici în vreo altă sursă online. Inclusiv anunţul de pe site-ul spitalului nu apare în rezultatele motoarelor de căutare, nefiind indexat. Singura trimitere este în revista de profil Viaţă Medicală, care spune doar că acest concurs are loc şi trimite către site-ul spitalului.
Am contactat managerul interimar, dr. Cristina Mitrofan, care a confirmat în primul rând că va candida şi şi-a depus dosarul, „fapt care este de notorietate”, spunând apoi că a luat toate demersurile pentru a-l anunţa. „Am publicat un anunţ în varianta tipărită din Viaţa Medicală şi pe site-ul unei publicaţii locale. Mai multe nu pot face, am respectat legea”, a declarat aceasta pentru „Ziarul de Iaşi”.
Conform anunţului, candidaţii s-au putut înscrie până pe 20 noiembrie, iar astăzi, 23 noiembrie, urmează să fie făcută publică selecţia dosarelor. Din informaţiile noastre, pe lângă dr. Cristina Mitrofan, la competiţie s-a înscris şi fostul manager, dr. Mihai Glod. L-am contactat pe acesta, care ne-a confirmat că şi-a depus dosarul şi planul managerial, dar a precizat că nu ştie dacă se va prezenta la probele următoare.
„Nu ştiu dacă se doreşte o competiţie la acest concurs sau nu, eu m-am înscris şi la solicitările colegilor. E firesc să există o anumită reţinere vizavi de faptul că un fost manager vrea să candideze din nou. Vom vedea”, a declarat dr. Mihai Glod.
Pe 29 noiembrie candidaţii vor susţine un test grilă de verificare a cunoştinţelor, proiectul de management va fi susţinut pe 7 decembrie, interviul de selecţie pe 11 decembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 14 decembrie. Practic, spitalul va avea un manager plin pentru câteva săptămâni, pentru că sursele noastre au confirmat că Ministerul Transporturilor este aşteptat să semneze cedarea unităţii medicale către UMF Iaşi în ianuarie 2024.
Premieră în anunţul de angajare: nu se mai cer studii în management sanitar
O altă problemă legată de anunţul de concurs ţine de faptul că a fost scos un amendament esenţial, prezent în toate concursurile organizate în Iaşi până acum, indiferent că spitalul este în subordinea Primăriei sau a Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre condiţionalitatea ca toţi candidaţii să fie „absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, ori sunt absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, potrivit legii”. Din informaţiile pe care le avem în acest moment, dr. Cristina Mitrofan nu are astfel de studii care i-ar fi permis să se înscrie la competiţie dacă exista această prevedere.
Restul condiţiilor sunt identice, spre exemplu, cu concursul pentru ocuparea funcţiei de manager la spitalele din subordonarea Ministerului Sănătăţii. Cum ar fi cel organizat în această perioadă la Brad, judeţul Hunedoara, ultimul publicat pe site-ul MS.
Iar personalul medical care a luat legătura cu ziarul nostru s-a plâns de faptul că, din momentul în care a lăsat de înţeles că va candida, s-au făcut presiuni asupra dr. Mihai Glod să renunţe la intenţia sa. A fost depusă inclusiv o plângere la Comisia de Etică, că o pacientă ar fi fost operată de două ori, la două momente diferite, în loc să fie organizată o singură procedură.
Chirurg de meserie, dr. Glod s-a prezentat în faţa comisiei. Sursele noastre spun că explicaţia medicului a fost simplă şi investigaţiile suplimentare inutile. Medicul a efectuat întâi laparoscopic o colectomie, iar apoi au fost necesare alte teste pentru a determina cum anume urma să procedeze în cazul unui hemangiom hepatic. „S-a întâmplat asta fiindcă, sub noul manager, a fost limitat numărul de explorări de performanţă pe care le putem face la pacienţii internaţi – dorinţa este să rezolvăm cât mai multe ambulatoriu sau înainte de a efectua o procedură. Şi nu este în regulă”, a spus unul dintre medicii din spital pentru „Ziarul de Iaşi”.
În comisie, un membru UMF de la Cluj, la Iaşi nu s-a găsit nimeni
O ultimă problemă ţine de componenţa comisiei care va juriza. Din informaţiile noastre, dr. Laura Gheucă-Solovăstru, reprezentantul UMF în Consiliul de Administraţie al unităţii medicale, nici măcar nu a fost anunţată de intenţia de a scoate postul la concurs. Mai mult, managerul dr. Cristina Mitrofan a sunat la mai multe universităţi din ţară pentru a aduce un reprezentant în comisie.
După un refuz de la Târgu-Mureş, aceasta a convins-o pe dr. Cristina Gherman, conferenţiar universitar la UMF Cluj-Napoca, managerul Spitalului Judeţean din localitate, să vină la Iaşi în comisie. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, la UMF Iaşi nu a fost adresată nicio astfel de solicitare.
Publicitate și alte recomandări video