Comuna Schitu Duca, la un pas de executare silită. Primarul cere ajutor guvernamental

Administraţia locală nu a achitat costul modernizării unor drumuri, iar constructorul a pus deja ochii pe câteva terenuri.

marți, 22 august 2023, 01:50
3 MIN
 Comuna Schitu Duca, la un pas de executare silită. Primarul cere ajutor guvernamental

Salvat momentan de protestul magistraţilor, primarul comunei Schitu Duca mai are un răgaz nesperat să salveze patrimoniul comunei de la executare. Este o „grea moştenire” din mandatul trecut, de când, avea să constate Curtea de Conturi într-un raport pe care Primăria Schitu Duca îl contestă, „în bugetul de venituri şi cheltuieli al comunei aprobat pentru anul 2018 pentru obiectivele de investiţii în cauză nu au fost prevăzute şi aprobate surse de finanţare, respectiv credite de angajament şi credite bugetare”. 

Este vorba de trei contracte de lucrări la tot atâtea drumuri locale, încheiate la începutul anului 2019 cu Conest. Costul modernizării celor trei drumuri – DC 53, pentru 2,4 milioane de lei, strada Principală din Poieni, 1,6 milioane de lei, şi strada Mănăstirii (DN 24 Poiana – Slobozia), 1,9 milioane de lei – însumează 5,9 milioane de lei. Toate trei contractele aveau o durată de 48 de luni, respectiv un an pentru execuţie şi trei ani de garanţie – ceea ce înseamnă că, la momentul actual, între Conest SA şi Primăria Schitu Duca nu mai există o relaţie contractuală, dar a rămas una conflictuală.

Cititi si: Drum abia modernizat, făcut praf de apa de ploaie la Schitu Duca

În vara anului trecut, societatea de construcţii a câştigat pe fond, definitiv, procesul contra primăriei, dar aceasta din urmă a cerut suspendarea executării silite. Judecătorii au respins cererea, iar instanţa judecă acum contestaţia depusă de administraţia comunei. Ultimul termen era programat pentru 3 august, însă decizia Adunării generale a judecătorilor Judecătoriei Iaşi, în care se recomandă prorogarea termenelor în procesele care nu reprezintă o urgenţă, a dus la amânarea procesului până pe 20 octombrie.

Practic, la finalul anului 2020, primăria mai avea de plătit constructorului celor trei drumuri peste 2,2 milioane de lei. În august 2021, Consiliul Local a aprobat contractarea unui credit pentru stingerea acestor datorii, dar între timp s-au ivit şi penalităţile de întârziere pentru neplată, astfel că împrumutul pentru suma de 2,24 milioane nu a mai fost suficient.

Săptămâna aceasta, Conest a remis Primăriei Schitu Duca o somaţie de plată. „În cazul în care nu plătim în termen de 30 de zile, vor trece la blocarea cărţilor funciare pentru mai multe terenuri şi scoaterea lor la licitaţie”, ne-a spus primarul Grigore Corciovă ce conţine documentul. Cum impunerea unui sechestru sau demararea procedurii executării silite trebuie să fie încuviinţate de instanţă, somaţia este mai degrabă o mutare menită să câştige timp înainte de pronunţare.

Primarul ne-a mai spus că a cerut ajutor guvernamental prin Ministerul de Finanţe, Ministerul Dezvoltării şi Secretariatul General al Guvernului, chiar şi la Consiliul Judeţean. „Am făcut toate demersurile posibile şi aşteptăm un răspuns”, a adăugat primarul Grigore Corciovă (FOTO), admiţând că nu este cel mai potrivit moment, date fiind măsurile de austeritate pe care le preconizează guvernul de la Bucureşti.

Cititi si: Încep lucrările de reparaţii la drumul surpat din Voineşti. Termen de execuţie: patru luni

De remarcat că societatea de construcţii a mai semnat un contract de modernizare a unor drumuri cu Primăria Schitu Duca. S-a întâmplat în februarie 2018, iar banii alocaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020, 8,65 de milioane de lei, vizau alte trei drumuri locale. Lucrările s-au finalizat un an mai târziu, fiind urmate de o perioadă de doi ani de garanţie. La doar câteva luni, o porţiune lungă de aproximativ 70 de metri din DC 57 s-a surpat, după ce fundaţia drumului a cedat în urma unei alunecări de teren. Surparea drumului s-a produs la câteva luni de la ieşirea lui din garanţie, astfel că refacerea carosabilului nu a putut fi imputată Conest. 

Comentarii