Consumul de droguri ia amploare în rândul elevilor ieşeni. Substanţe psihoactive sintetice se vând pe câţiva lei

sâmbătă, 16 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Consumul de droguri ia amploare în rândul elevilor ieşeni. Substanţe psihoactive sintetice se vând pe câţiva lei

Drogurile au ajuns să fie o problemă de siguranţă naţională, iar Iaşul este în „pole pozition” pe harta României. În cazul Iaşului, s-a ajuns ca şi copiii să se drogheze cu substanţe psihoactive sintetice, denumite generic „cristale”. 

De asemenea, drogurile au pătruns uşor, uşor în mediul rural, aduse de către elevii care fac naveta. Ce spun cei de la Agenţia Naţioală Antidrog şi ce măsuri vor să ia autorităţile în perioada următoare, citiţi în rândurile de mai jos.

Elevii consumă un drog foarte ciudat – „zombi”

Părinţii unei clase de la un liceu din cartierul ieşean Cantemir s-au plâns jurnaliştilor despre faptul că elevii consumă un drog foarte ciudat, denumit „zombi”. Reacţiile unui elev care a consumat acest tip de drog te fac să râzi la prima vedere: consumatorul stă într-o poziţie nefirească, în picioare, şi se află „pe altă lume”. „Prima oară am văzut un coleg al fiului meu pe care îl cunoşteam. Să vezi tu un tânăr îmbrăcat bine, dat cu gel, dar cu pantalonii uzi pentru că şi-a făcut nevoile pe el. Stătea cu genunchii îndoiţi, nemişcat, pe un trotuar. Avea ochii pierduţi, nu era în lumea noastră. Am avut un şoc, m-am panicat că ar putea lua şi fiul meu droguri sintetice. Mi-a spus că mulţi elevi mergeau dimineaţa şi se alimentau de la un dealer de acasă. Era 30 de lei folia, erau şi mai scumpe”, ne-a povestie mama elevului. Un alt părinte ni s-a plâns că a avut un şoc atunci când a observat că elevi de 11 sau 12 ani fumau vape în curtea şcolii. „Nu mi-a venit să cred că jumătate dintre elevi fumau vape, ţigări electronice”, ne-a povestit şi a doua mamă. Faptul că drogurile sintetice au ajuns foarte uşor la copiii este şocant. „Cristalele, adică drogurile sintetice, sunt găsite de către colegii de la Criminalitate Organizată Iaşi la fiecare percheziţie. Cristalele imită drogurile MDM, cocaina, doar că sunt sintetice, mult mai periculoase. La spital, medicii nu ştiu şi nu pot afla ce a consumat pacientul, şi nici acesta nu ştie. Deci nu are cum să îl trateze. De asemenea, o altă problemă este faptul că a crescut vârsta dealerilor de droguri. Avem la Bacău un caz în care o femeie de 72 de ani şi un bărbat de 82 au debutat ca şi traficanţi de canabioid şi canabioid sintetic”, a spus Marius Manea, inspector de poliţie şi şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi.

Ce denumiri populare au drogurile în rândul elevilor

Poliţişti antidrog consultaţi de către jurnaliştii „Ziarul de Iaşi” ne-au explicat denumirile populare ale psihoactivelor consumate de către elevi. „Ierburile de tipul Kratom, Salvia divinorum, Sally D, Lady Salvia, Magic Mint, Calea Zacatechichi, Turnera Diffusa, Cola nitida. Mai sunt substanţe psihoactive sintetice denumite El Padrino, Spice, Ex, K2, Euphoria, Ecsphoria, Diablo. Mai sunt opiacee Pondere 54 Funky, Cocolino, penthedrone, methoxetamine, MDPV, 6-APB, bk-MDMA, 3,4- DMMC, şi cu amestec de ketamină, cunoscută sub denumirile Green, K, Special k, Super k, Vitamin k, „Ket”, ne-au spus aceştia. Problema creşterii consumului de droguri în mediul rural a fost pusă şi în cadrul unei şedinţe a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Iaşi. Membrii acesteia sunt şefi ai Poliţiei Iaşi, Jandarmeriei, Pompieri, consilieri judeţeni cât şi membrii ai societăţii civile.

Cum este combătut consumul de droguri

Şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi a cerut ajutor pentru a ajunge la părinţii copiilor din mediul rural. „Traficul de droguri este deja o problemă de siguranţă naţională, sunt grupuri de lucru în fiecare judeţ. În judeţul Iaşi sunt 135.000 de elevi, nu avem cum să ajungem la toţi. La părinţi ajungem şi mai greu, doar la şedintele şcolare. În acest sens, dorim sa facem nişte broşuri care să ajungă la părinţii din mediul rural, clasele 5 – 12. Avem de făcut 30.000 de broşuri cu sfaturi pentru părinţi, la modul cum să reacţioneze în caz de consum de droguri din partea copilului”, a subliniat Manea. „Fiecare dintre noi, cei care avem copii, am sesizat că drogurile ajung mai repede la elevi. Lucrăm să facem aceste broşuri şi să facem ca acestea să ajungă la părinţii copiilor, în următoarea perioadă. Sunt importante şi discuţiile cu părinţii copiilor, de la ei se pot afla multe. Implicăm toate structurile MAI pentru a combate traficul şi consumul de droguri”, a spus şi Adrian Acostoaiei, preşedintele ATOP Iaşi.

Comentarii