Controversele unei concedieri în spital din cauza unei scrisori anonime

luni, 13 aprilie 2020, 01:59
3 MIN
 Controversele unei concedieri în spital din cauza unei scrisori anonime

O infirmieră dată afară de la Spitalul de Recuperare a dat în judecată instituţia sanitară şi susţine că a fost concediată pe nedrept, în baza unei reclamaţii neasumate făcute de „un grup de pacienţi“. Reprezentanţii spitalului susţin că femeia nu ar fi făcut curăţenie într-un salon, şi au invocat inclusiv epidemia cu Covid-19.

M. C. a dat în judecată Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi la finele săptămânii trecute. Femeia a lucrat ca infirmieră la această unitate sanitară şi susţine că a fost concediată abuziv, la scurt timp după ce în ţară a fost instituită starea de urgenţă. Ieșeanca a lucrat până pe 25 martie la Secţia clinică BFTR a spitalului ieşean. Concedierea sa a fost realizată în baza unei anchete-fulger, în cadrul căreia femeia susţine că nu a apucat nici măcar să se apere, ea fiind judecată în lipsă.

Necazul femeii a pornit, arată aceasta în cererea adresată Tribunalului Iaşi, de la o reclamaţie adresată conducerii de „un grup de pacienţi“. Acea sesizare a fost scrisă de mână însă fără a conţine numele vreunui pacient, după cum reiese din copia obţinută de ziar. Acuzaţiile aduse infirmierei de pacienţi erau: curăţenie superficială prin saloane, zone care nu sunt şterse de praf şi nici dezinfectate, lenjeria de pat care nu se schimbă sau masa servită pacienţilor fără bonetă pe cap.

M. C. susţine că acuzaţiile sunt nefondate. „Există camere de supraveghere pe toate holurile şi se poate verifica faptul că în orice salon s-a intrat cu căruţul şi că noi, angajaţii, ne îndeplinim atribuţiile de serviciu. Lenjeriile se schimbă de câte ori este nevoie şi nu a stat nimeni cu lenjeria murdară, fapt ce poate fi confirmat de orice colegă sau doamna asistentă, pentru că şi dumnealor intră zilnic de mai multe ori în saloane“, a precizat femeia. 

Motivele reprezentanţilor spitalului ieşean

Femeia a acuzat şi modul în care a fost realizată cercetarea disciplinară. Pe 18 martie a fost înregistrată reclamaţia de la „grupul de pacienţi“, a doua zi a avut loc cercetarea disciplinară la care au participat doar membrii Comisiei de Disciplină, iar pe 24 martie a fost semnată decizia de concediere. 

„Am fost informată de colegi pe 13 martie că am sesizare și trebuie să merg la juristă. E o mare discrepanță între datele înscrise de instituție și firul evenimentelor. Pe 25 martie am fost chemată la juristă, mi s-a inmânat decizia, m-a pus să semnez de primire și atât. Fără absolut nici o altă informatie. În acea sesizare am fost două infirmiere acuzate de aceeași faptă, dar doar eu am fost concediată”, povestește infirmiera cum a fost concediată.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Recuperare, infirmiera a fost concediată pentru că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu. „Obiectul abaterii disciplinare îl reprezintă fapta în legătură cu munca salariatei, care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către aceasta, prin care s-a încălcat Regulamentul Intern, precum şi Decretul nr. 195/2020 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României“, se arată în dispoziţia de concediere.

În acelaşi document se mai precizează că angajata „nu are comportament adecvat standardelor unităţii noastre“ şi că a mai fost sancţionată anterior. M.C. neagă însă că ar mai fi fost sancționată. „Anul trecut au mai încercat să îmi găseasca motive pentru a mă elimina, dar neavând motive intemeiate nu au reușit”, a spus femeia.

Răzvan Huţanu, avocatul infirmierei, ne-a precizat: „Se vede clar că aici este vorba de un abuz. Din păcate, această practică abuzivă este des întâl­nită în spitalele din România. Acesta este sistemul nostru de sănătate. Sper că într-o bună zi se va termina cu numiri pe criterii politice de manageri, cu angajări «pe pile», cu angajaţi daţi afară abuziv, cu promova­rea în funcţie de simpatii, cu concursuri «aranjate» şi multe altele. Sunt convins că instanţa de judecată va demasca abuzul făcut prin decizia contestată“.

Procesul dintre infirmieră şi Spitalul de Recuperare va în­ce­pe după ce se va termina peri­oa­da de urgenţă.

Comentarii