Costel Alexe: Dacă Ponta câştigă alegerile, va exista un exod imens de români

marți, 04 noiembrie 2014, 14:49
2 MIN
 Costel Alexe: Dacă Ponta câştigă alegerile, va exista un exod imens de români

Deputatul Costel Alexe este de părere că românii vor emigra în masă dacă Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale.

Redăm comunicatul lui Alexe în variantă integrală:

"Dacă Ponta câştigă alegerile, va exista un exod imens de români care vor emigra, comparabil cu cel de după mineriade

Alegerile de pe 16 noiembrie, al doilea tur al de scrutin al prezidenţialelor, au o miză imensă pentru funcţionarea, sănătatea şi dezvoltarea democraţiei româneşti. România a suferit în 25 de ani crize instituţionale profunde, dar nu s-a întâmplat de două decenii ca un singur partid să acapareze atât de violent şi într-un timp atât de scurt puterile statului, organismele statului de drept şi principalale pârghii instituţionale care creaază şi menţin capitalul social.

În ştiinţele politice şi sociale există un termen fundamental pentru societăţile democratice, el se numeşte „capital social”, adică încredere. Fără capital social, o democraţie nu se poate dezvolta, nu poate evolua şi, pe cale de consecinţă, îşi gripează permanent mecanismele interne de funcţionare, economia, mediul social.

Dacă oamenii nu au încredere în instituţii, în sistemul politic, în capacitatea statului de a se reforma şi dezvolta, şansele ca societatea să evolueze sunt minime.

Capitalul social este esenţial pentru viaţa şi trăinicia unei democraţii. După 25 de ani de tranziţie, după experienţe diverse, succedări de guvernări şi regimuri diferite, România se află în faţa celei mai mari provocări de la aderarea în NATO şi UE. Românii trebuie să aleagă între a merge înainte şi a se întoarce în zona gri a democraţieiilor europene.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile este, cu adevărat, o reeditare a anilor 90, când în România s-a instalat o cumpănă cu privire la soarta democraţiei. După mineriadele de la începutul anilor 90, capitalul social, încredere românilor în propriul stat, s-a prăbuşit. Zeci de mii de români au părăsit ţara pentru că pur şi simplu nu mai sperau la capacitatea naţiunii de a reveni în Europa. Astăzi, România trebuie să iasă din zona gri a democraţiei, să facă un salt decisiv. Dacă Ponta câştigă alegerile, va exista un exod imens de români care vor emigra, comparabil cu cel de după mineriade, zeci de mii de tineri vor părăsi ţara. Va exista o situaţie infernală. Încrederea românilor în stat, în instituţii, în societate se va prăbuşi. Va fi o situaţie fără ieşire. Victoria lui Klaus Iohannis este obligatorie pentru România, pentru soarta democraţiei şi a societăţii".

 

Comentarii