anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial (P)

Cu gândul la… Crăciunul copilăriei

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Adesea mă gândesc: de ce oamenii nu mai ştiu să se bucure cu adevărat de lucrurile frumoase? Și când spun lucruri, nu mă refer strict la obiecte. De ce tot ceea ce contează pentru aceştia sunt lucrurile materiale scumpe, lipsite de vreun folos anume sau cele care nu stârnesc nici o emoţie, ci mai degrabă… un zâmbet fals? Trăim într-o societate în care lumea a uitat ce înseamnă să dăruieşti din suflet un cadou care să aibă în spate o poveste, care să te facă să te simţi special nu pentru că este scump, ci pentru că este fără de preţ.

Ca de fiecare dată în ajun de sărbătoare, simțim plutind în suflet venirea acestuia: mirosul bucatelor ce inundă casa împodobită şi colindele ce răsună încet, mai ales în suflet. E o imagine tipică ce te duce cu gândul la Crăciun. Dar… ce înseamnă de fapt Crăciunul? Cred că nu există o definiţie concretă sau cel puţin nu una care poate fi exprimată în cuvinte modeste. Cum ar trebui să fie, ştim cu toţii, dar sunt puţini cei care înţelegem cu adevărat ceea ce semnifică. Poate că, transmițându-le semnificația putem să-i ajutăm şi pe ceilalţi să privească dincolo de aparenţe, dincolo de obiecte, dincolo de aşteptări. Putem să-i ajutăm să privească imaginea de ansamblu care este alcătuită din micile detalii ce dau culoare şi sens vieţii. Aceasta înseamnă să trăieşti sărbătoarea, să simţi că e… Crăciun!

Magica sărbătoare este percepută diferit de fiecare dintre noi, dar cred că toţi avem un punct de vedere comun când vine vorba să-l descriem: ne aduce împreună. Crăciunul nu înseamnă doar o casă împodobită, Crăciunul înseamnă o casă împodobită de ce dragi, care îşi dedică efortul de a scoate ceea ce e mai frumos din acest efort. Nu înseamnă un doar brad plin de lumini, ci un brad plin de lumini, care luminează mai cu seamă sufletele noastre. Crăciunul nu înseamnă o masă imensă cu multe scaune ocupate, ci o masă cu bucate preparate cu trudă, răbdare şi ingredientul cel mai important: iubirea de aproape, mai mult sau mai puțin favorizat. Crăciunul nu înseamnă doar a fi în acelaşi loc cu semenii tăi, înseamnă a fi în inimile lor şi ei la rândul lor în inima ta, oriunde s-ar afla. Poate lângă tine, poate peste mări, poate nicăieri, dar totuşi prezenţi în gândul tău de bine pentru ei!

Crăciunul! Atâtea cuvinte ce îi pot fi asociate, atâtea definiţii, atâtea trăiri ce odată simţite, odată trăite, odată înţelese, fac să fie şi pentru tine, semenul meu, sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului.

Vertiginos, ne apropiem de sărbătoarea Crăciunului! E ziua la care am visat tot anul ca nişte copii, la dimineaţa în care ne trezim zâmbind şi totodată la seara în care ne ducem la culcare liniştiţi şi împliniţi cu acelaşi zâmbet de mulţumire pe faţă. E ziua în care ne-am propus să fim mai buni, să fim mai darnici. E ziua în care vom împărţi zâmbete fără vreun motiv anume, dar nu pentru că „trebuie”, ci pentru că sufletul zâmbeşte fără să vrei, pentru că fiecare firicel din noi se bucură fiindcă îi vede pe cei dragi şi pentru că e una din zilele în care îţi reaminteşti cum e… să fii copil. Este ziua în care nu ai sentimente condiţionate pentru ceva ce nici măcar nu e palpabil, dar cu toate aceastea îţi transmite emoţii. Şi nu în ultimul rând pentru că, până la urmă, definiţia Crăciunului se rezumă la trei cuvinte: IERTARE, IUBIRE şi ÎNŢELEGERE.

Crăciun fericit tuturor!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.