Cu un pas în închisoare după ce a fost prins pe moped fără cască

luni, 31 ianuarie 2022, 02:50
3 MIN
 Cu un pas în închisoare după ce a fost prins pe moped fără cască

Un ieşean se află în pragul închisorii după ce a fost oprit de poliţişti pentru o contravenţie minoră: îşi conducea mopedul fără a purta cască. Verificările efectuate de poliţişti au condus însă la încheierea unui dosar penal trimis în instanţă. Iar judecătorii din Hârlău s-au arătat necruţători.

În seara zilei de 17 aprilie 2016, Bogdan Tîncu se afla la ghidonul unui moped Beta Mobil pe DC 140, pe raza comunei Fântânele, având-o ca pasager pe concubina sa. În faţa bisericii catolice din localitate, mopedul a fost oprit de poliţişti. Tîncu nu a putut prezenta niciun document de identitate şi nici permisul de conducere pe care nu-l obţinuse niciodată. Conform propriilor precizări, ar fi urmat în 2006-2007 un curs de legislaţie rutieră, obţinând un atestat, pe care însă nu-l mai deţinea.

Mai mult, nici măcar plăcuţele de înmatriculare nu erau reale. Tânărul le luase de la un alt moped pe care-l deţinuse şi pe care-l vânduse cu câţiva ani înainte. În 2018, Tîncu a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis, conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducere unui vehicul cu număr fals de înmatriculare, fiind condamnat în primă instanţă la câte un an de închisoare pentru fiecare dintre fapte. În 2020 însă, Curtea de Apel a admis apelul lui Tîncu, trimiţând dosarul înapoi Judecătoriei Hârlău, spre rejudecarea cazului. În această fază, ieşeanul a negat că ar fi săvârşit faptele reţinute în sarcina sa, fiind vorba de o confuzie.

Nu el ar fi fost cel depistat la conducerea mopedului. „Totuşi martorii audiaţi îl indică pe acesta ca fiind autorul faptelor descrise în rechizitoriu (unul dintre martori fiind chiar concubina inculpatului şi mama copiilor acestuia; totodată, aceasta a fost pasager pe mopedul condus de inculpat, la momentul depistării de către organele de poliţie; de asemenea, celălalt martor îl cunoştea pe inculpat, despre care a declarat că nu era prima dată când conducea acel moped)”, au reţinut magistraţii. Aceştia şi-au menţinut sentinţa iniţială, pedeapsa rezultantă fiind de 1 an şi 8 luni de închisoare. Tîncu nu se afla însă la prima încălcare a legii. El mai fusese condamnat, în 2009, la 9 ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Fusese eliberat condiţionat în noiembrie 2014. La data la care fusese oprit de poliţişti în Fântânele, prima condamnare nu era încă ajunsă la termen. În aceste condiţii, magistraţii din Hârlău i-au adăugat la pedeapsă şi cele 1.156 de zile rămase neexecutate, pedeapsa finală fiind de 4 ani, 10 luni şi o zi de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Sentinţa a fost atacată de Tîncu în faţa instanţei superioare, cazul aflându-se pe rolul Curţii de Apel.

 

 

Comentarii