Cum luptă directorii şcolilor din Iaşi cu facturile mari? “Interzis calorifere electrice, stingem lumina când ieşim”

vineri, 04 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN
 Cum luptă directorii şcolilor din Iaşi  cu facturile mari? “Interzis calorifere electrice, stingem lumina când ieşim”

Scumpirile gazelor naturale şi electricităţii reprezintă o problemă şi pentru şcolile din judeţul Iaşi. Sezonul rece al acestui an va fi un test pentru elevii, profesorii şi administraţia unităţilor de învăţământ, fiind necesară aplicarea unor strategii clare pentru a păstra o medie cât mai scăzută a cheltuielilor. Cum sunt pregătiţi directorii ieşeni? Am discutat cu câţiva dintre aceştia, pentru a ne spune ”strategiile” lor.

 

Temperaturile ridicate de până acum au fost favorabile, întrucât multe şcoli au solicitat deschiderea încălzirii centralizate abia de la începutul acestei săptămâni, ceea ce înseamnă că nu s-au înregistrat creşteri exagerate până în prezent.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu directorii a patru licee din Iaşi pentru a afla dacă s-au gândit la anumite strategii şi cum plănuiesc să evite creşterea semnificativă a facturilor.

Evitarea risipei

Directoarea Colegiului „Emil Racoviţă” a mărturisit că s-a gândit la câteva măsuri pe care le-ar putea lua, conducerea fiind oarecum speriată de sezonul rece. „Pornind de la lucrurile simple, ne-am dorit să facem un fel de educaţie, să îi învăţăm pe elevi ceea ce înseamnă consumul eficient de energie electrică: stinsul luminii când ies din clasă, deconectarea dispozitivelor electronice şi eficientizarea utilizării resurselor digitale, fără să afectăm implicarea acestora în procesul didactic, acolo unde sunt strict necesare”, a precizat prof.dr. Mihaela Vlioncu, directoarea colegiului.

„Noi am pornit un demers de economie rezonabilă. Suntem atenţi la consumul de energie electrică, se verifică la finalul activităţii ca toate luminile să fie închise. Dacă sunt activităţi după-amiaza, de asemenea, paznicii, portarii, agenţii de pază, au aceste responsabilităţi. În privinţa căminului, pedagogii sunt atenţi la consum şi la evitarea prezenţei unor aparate de încălzire, cum ar fi caloriferele electrice”, a menţionat şi prof.dr. Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului „Costache Negruzzi”.

Printre strategiile aplicate în cazul Colegiului “Negruzzi” se numără şi absenţa închirierii spaţiilor unităţii de învăţământ. „În pandemie au fost şi restricţii şi s-au oprit avizele pe care le-a dat Ministerul pentru închiriere. Dacă există nişte cluburi de după-amiază în sălile de sport, sunt toate cu elevii noştri, nu este cazul de chirii, pentru că nu se justifică, mai ales în condiţiile actuale”, a explicat directoarea.

Sănătatea nu va fi în pericol

Economia nu înseamnă că sănătatea copiilor sau a cadrelor didactice trebuie să fie pusă în pericol. „Pe primul loc se află sănătatea copiilor, starea de confort, iar lumina trebuie să fie corectă şi pentru ochii lor, pentru că este vorba despre vârste fragile. Avem elevi de la clasa a V-a care nu pot nici să stea în frig, nici să nu aibă lumină suficientă pentru desfăşurarea activităţilor. Însă, risipa trebuie stopată”, a spus prof.dr. Camelia Gavrilă.

„Avem în vedere, ca şi anul trecut, o utilizare raţională a energiei termice, în aşa fel încât să mergem pe un consum minim, fără ca, desigur, starea de bine şi confortul elevilor şi ale personalului să fie afectate. Adică, ne gândim la ceea ce putem economisi, păstrând totuşi nişte condiţii decente şi confortabile pentru procesul didactic în toată şcoala”, a declarat şI prof.dr. Mihaela Vlioncu.

Educaţie sau supravieţuire?

Cel mai probabil, bugetul alocat pentru cheltuielile materiale, necesare pentru buna funcţionare a activităţii într-o şcoală, va fi afectat de plata facturilor. „Trebuie luat în calcul şi la nivel de autorităţi locale şi centrale faptul că vor fi consumuri mai mari, iar bugetele pentru anul următor trebuie să ia în calcul acest lucru, dacă vrem să nu facem doar o educaţie de supravieţuire, fără să poţi desfăşura şi alte tipuri de activităţi care presupun costuri cu materiale consumabile, cu alte achiziţii ce ar putea fi grevate, dacă facturile sunt la fel de mari. Atunci, tot bugetul şcolii pe această zonă se va duce spre plata facturilor”, a menţionat directoarea Colegiului “Negruzzi”.

Şcoli mari – facturi crescute

În cazul unităţilor de învăţământ care dispun şi de cămin, cantină şi sala de sport, cheltuielile sunt şi mai mari, întrucât fiecare corp al instituţiei trebuie să dispună atât de energie electrică, cât şi de încălzire centralizată în timpul sezonului rece. Colegiul “Negruzzi” este un astfel de exemplu. „Şcoala este foarte mare, are internat, cantină, sală de sport, sală de gimnastică, corp administrativ şi spălătorie ce deserveşte internatului, deci sunt mai multe zone care presupun consumuri. În acest caz, economia poate fi făcută în nişte limite”, a explicat prof.dr. Camelia Gavrilă.

Vremea a fost favorabilă

Colegiul „Mihai Eminescu” şi Liceul de Informatică „Grigore C. Moisil” se află, până acum, în grafic cu cheltuielile. Se face o supraveghere atentă a consumurilor, astfel încât unitatea şcolară să se poată încadra în costuri.

„Până acum nu am avut probleme, copiii nu au suferit în niciun fel. Deocamdată, vremea ne-a ajutat, cum ne-a ajutat pe toţi, în sensul în care nu a fost foarte frig şi nu a fost nevoie să avem consumuri mari pe această perioadă, prin comparaţie cu anii trecuţi când temperaturile erau mult mai scăzute”, a spus prof.dr. Gabriela Săndulescu, directoarea Colegiului “Eminescu”.

„Ne-am bucurat toamna aceasta de temperaturi care ne-au permis să încălzim spaţiile şcolare abia din această săptămână. Suntem preocupaţi constant să utilizăm eficient şi responabil resursele. Nu trebuie să aşteptăm o criză economică pentru a avea un comportament adecvat dezvoltării durabile a societăţii”, a precizat prof.dr. Adina Romanescu, directoarea Liceului de Informatică.

În aceeaşi situaţie se află şi Colegiul “Negruzzi”, unde încălzirea centralizată a fost solicitată tot la începutul acestei săptămâni. „A fost, cumva, favorabilă şi vremea şi atunci am solicitat deschiderea încălzirii centralizate abia de la începutul acestei săptămâni. Au fost nişte săptămâni din septembrie şi octombrie când nu a fost nevoie. Abia noiembrie va fi o primă lună în care începe şi povara costurilor cu energia termică”, a adăugat prof.dr. Camelia Gavrilă.

 

 

Comentarii