anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Cum luptă directorii şcolilor din Iaşi cu facturile mari? “Interzis calorifere electrice, stingem lumina când ieşim”

GALERIE
calorifer_scoala
  • calorifer_scoala
- +

Scumpirile gazelor naturale şi electricităţii reprezintă o problemă şi pentru şcolile din judeţul Iaşi. Sezonul rece al acestui an va fi un test pentru elevii, profesorii şi administraţia unităţilor de învăţământ, fiind necesară aplicarea unor strategii clare pentru a păstra o medie cât mai scăzută a cheltuielilor. Cum sunt pregătiţi directorii ieşeni? Am discutat cu câţiva dintre aceştia, pentru a ne spune ”strategiile” lor.

 

Temperaturile ridicate de până acum au fost favorabile, întrucât multe şcoli au solicitat deschiderea încălzirii centralizate abia de la începutul acestei săptămâni, ceea ce înseamnă că nu s-au înregistrat creşteri exagerate până în prezent.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu directorii a patru licee din Iaşi pentru a afla dacă s-au gândit la anumite strategii şi cum plănuiesc să evite creşterea semnificativă a facturilor.

Evitarea risipei

Directoarea Colegiului „Emil Racoviţă” a mărturisit că s-a gândit la câteva măsuri pe care le-ar putea lua, conducerea fiind oarecum speriată de sezonul rece. „Pornind de la lucrurile simple, ne-am dorit să facem un fel de educaţie, să îi învăţăm pe elevi ceea ce înseamnă consumul eficient de energie electrică: stinsul luminii când ies din clasă, deconectarea dispozitivelor electronice şi eficientizarea utilizării resurselor digitale, fără să afectăm implicarea acestora în procesul didactic, acolo unde sunt strict necesare”, a precizat prof.dr. Mihaela Vlioncu, directoarea colegiului.

„Noi am pornit un demers de economie rezonabilă. Suntem atenţi la consumul de energie electrică, se verifică la finalul activităţii ca toate luminile să fie închise. Dacă sunt activităţi după-amiaza, de asemenea, paznicii, portarii, agenţii de pază, au aceste responsabilităţi. În privinţa căminului, pedagogii sunt atenţi la consum şi la evitarea prezenţei unor aparate de încălzire, cum ar fi caloriferele electrice”, a menţionat şi prof.dr. Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului „Costache Negruzzi”.

Printre strategiile aplicate în cazul Colegiului “Negruzzi” se numără şi absenţa închirierii spaţiilor unităţii de învăţământ. „În pandemie au fost şi restricţii şi s-au oprit avizele pe care le-a dat Ministerul pentru închiriere. Dacă există nişte cluburi de după-amiază în sălile de sport, sunt toate cu elevii noştri, nu este cazul de chirii, pentru că nu se justifică, mai ales în condiţiile actuale”, a explicat directoarea.

Sănătatea nu va fi în pericol

Economia nu înseamnă că sănătatea copiilor sau a cadrelor didactice trebuie să fie pusă în pericol. „Pe primul loc se află sănătatea copiilor, starea de confort, iar lumina trebuie să fie corectă şi pentru ochii lor, pentru că este vorba despre vârste fragile. Avem elevi de la clasa a V-a care nu pot nici să stea în frig, nici să nu aibă lumină suficientă pentru desfăşurarea activităţilor. Însă, risipa trebuie stopată”, a spus prof.dr. Camelia Gavrilă.

„Avem în vedere, ca şi anul trecut, o utilizare raţională a energiei termice, în aşa fel încât să mergem pe un consum minim, fără ca, desigur, starea de bine şi confortul elevilor şi ale personalului să fie afectate. Adică, ne gândim la ceea ce putem economisi, păstrând totuşi nişte condiţii decente şi confortabile pentru procesul didactic în toată şcoala”, a declarat şI prof.dr. Mihaela Vlioncu.

Educaţie sau supravieţuire?

Cel mai probabil, bugetul alocat pentru cheltuielile materiale, necesare pentru buna funcţionare a activităţii într-o şcoală, va fi afectat de plata facturilor. „Trebuie luat în calcul şi la nivel de autorităţi locale şi centrale faptul că vor fi consumuri mai mari, iar bugetele pentru anul următor trebuie să ia în calcul acest lucru, dacă vrem să nu facem doar o educaţie de supravieţuire, fără să poţi desfăşura şi alte tipuri de activităţi care presupun costuri cu materiale consumabile, cu alte achiziţii ce ar putea fi grevate, dacă facturile sunt la fel de mari. Atunci, tot bugetul şcolii pe această zonă se va duce spre plata facturilor”, a menţionat directoarea Colegiului “Negruzzi”.

Şcoli mari - facturi crescute

În cazul unităţilor de învăţământ care dispun şi de cămin, cantină şi sala de sport, cheltuielile sunt şi mai mari, întrucât fiecare corp al instituţiei trebuie să dispună atât de energie electrică, cât şi de încălzire centralizată în timpul sezonului rece. Colegiul “Negruzzi” este un astfel de exemplu. „Şcoala este foarte mare, are internat, cantină, sală de sport, sală de gimnastică, corp administrativ şi spălătorie ce deserveşte internatului, deci sunt mai multe zone care presupun consumuri. În acest caz, economia poate fi făcută în nişte limite”, a explicat prof.dr. Camelia Gavrilă.

Vremea a fost favorabilă

Colegiul „Mihai Eminescu” şi Liceul de Informatică „Grigore C. Moisil” se află, până acum, în grafic cu cheltuielile. Se face o supraveghere atentă a consumurilor, astfel încât unitatea şcolară să se poată încadra în costuri.

„Până acum nu am avut probleme, copiii nu au suferit în niciun fel. Deocamdată, vremea ne-a ajutat, cum ne-a ajutat pe toţi, în sensul în care nu a fost foarte frig şi nu a fost nevoie să avem consumuri mari pe această perioadă, prin comparaţie cu anii trecuţi când temperaturile erau mult mai scăzute”, a spus prof.dr. Gabriela Săndulescu, directoarea Colegiului “Eminescu”.

„Ne-am bucurat toamna aceasta de temperaturi care ne-au permis să încălzim spaţiile şcolare abia din această săptămână. Suntem preocupaţi constant să utilizăm eficient şi responabil resursele. Nu trebuie să aşteptăm o criză economică pentru a avea un comportament adecvat dezvoltării durabile a societăţii”, a precizat prof.dr. Adina Romanescu, directoarea Liceului de Informatică.

În aceeaşi situaţie se află şi Colegiul “Negruzzi”, unde încălzirea centralizată a fost solicitată tot la începutul acestei săptămâni. „A fost, cumva, favorabilă şi vremea şi atunci am solicitat deschiderea încălzirii centralizate abia de la începutul acestei săptămâni. Au fost nişte săptămâni din septembrie şi octombrie când nu a fost nevoie. Abia noiembrie va fi o primă lună în care începe şi povara costurilor cu energia termică”, a adăugat prof.dr. Camelia Gavrilă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.