Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şi-a construit casă la Iaşi cu banii câştigaţi în Italia, iar când a ajuns acasă a descoperit că proprietar e altcineva

GALERIE
Primaria_Ciurea_IasiavocatMariusBrănici
  • Primaria_Ciurea_Iasi
  • avocatMariusBrănici
- +

100.000 de euro daune morale şi încă pe atât, daune materiale. Acestea sunt despăgubirile pe care speră să le obţină o ieşeancă, după aproape zece ani de procese în care a luptat să-şi recupereze bunurile – o casă, construită din banii obţinuţi prin munca în străinătate, şi o suprafaţă de teren de 300 de metri, care îi fusese atribuită de Primăria Ciurea. În timp ce ea muncea în străinătate şi îi trimitea bani iubitului ca să construiască locuinţa, acesta s-a căsătorit cu o altă femeie şi, cu ajutorul viceprimarului, şi-a trecut atât terenul, cât şi clădirea, pe propriul nume.

Liliana Ştefan nu avea nicio idee cât necaz îi va aduce cererea pe care a formulat-o în anul 2009 către Primăria Ciurea, prin care solicita să-i fie atribuită în folosinţă gratuită, în baza Legii 15/2003, o suprafaţă de teren situată pe raza comunei.

Ba chiar s-a bucurat în octombrie, acum 13 ani, când, printr-o hotărâre de consiliu local, i s-a atribuit in folosinţă gratuită un lot de 300 mp teren, în satul Dumbrava, din Ciurea. Condiţia era însă ca pe acel teren să înceapă construirea casei în mai puţin de un an de la atribuirea terenului.

Chiar din acel sfârşit de an, femeia s-a pus pe treabă, a început construcţia casei şi, pentru că mai avea nevoie de bani, a convenit cu iubitul ei ca ea să plece la muncă în Italia şi să-i trimită bani, iar el să se ocupe de lucrări.

A apărut o altă femeie

La un an de la primirea terenului, Liliana Ştefan s-a întors pentru scurt timp în ţară. Locuinţa avea primul nivel ridicat, iubitul ei, care îi fusese şi coleg de serviciu, se ocupa de construirea casei, totul părea să meargă conform planului.

În săptămâna petrecută în ţară a mai cumpărat nişte materiale de construcţie, avea să declare Liliana Ştefan mai târziu procurorilor, apoi s-a reîntors în Italia. În 2011, a revenit, în concediu - casa era ridicată şi acoperită cu tablă. A plecat din nou, de data aceasta pentru doi ani, timp în care a tot finanţat lucrările de construire.

“Surpriza mare a fost când s-a întors în ţară şi a constatat că Hotărârea de Consiliu Local prin care i s-a atribuit suprafaţa de teren pe care începuse casa a fost revocată. Şi, spre surprinderea ei, acea suprafaţă de teren cu tot cu casă, a fost dată persoanei care s-a ocupat de construirea imobilului, persoană care a rămas în ţară şi care a plătit muncitori, numitul Frunză Costel Vasilică”, a relatat apărătorul Lilianei Ştefan, avocatul Marius Brănici.

Potrivit martorilor din sat, în anul 2013 fostul iubit al Lilianei s-a căsătorit cu o altă femeie, cu care “s-a mutat efectiv în locuinţa ce a fost construită din banii lui Ştefan Liliana”.

Procurorii aveau să afle apoi, de la Liliana Ştefan, de la fraţii şi mama ei, dar şi de la săteni, că bărbatul ar fi mers la viceprimarul Elena Toma şi i-ar fi spus că urma să se căsătorească cu Liliana, dar că aceasta nu ar mai fi trimis bani şi că refuză să se întoarcă acasă. Şi cum el ar fi construit singur locuinţa, a cerut să i se retragă fostei lui iubite dreptul de folosinţă pe terenul atribuit de primărie.

Viceprimarul s-a mişcat rapid

În timp record, viceprimarul a întocmit un referat, în care a consemnat că a identificat trei loturi de teren date în folosinţă, dintre care unul era al Lilianei. Şi că beneficiarii acestor loturi nu au respectat condiţiile prevăzute de lege, adică nu au construit acolo o locuinţă.

În plus, viceprimarul din Ciurea a susţinut că a luat legătura cu familiile beneficiarilor şi că aceştia nu ar mai fi fost interesaţi să folosească terenurile. Asta, deşi construcţia pe terenul Lilianei Ştefan era începută din 2009. O zi mai târziu, primarul Comunei Ciurea a semnat un alt document, prin care s-a cerut iniţierea unui proiect de hotărâre.

Două săptămâni mai târziu, în comisia de urbanism din Ciurea, condusă de viceprimarul Elena Toma, aceasta a obţinut avizul favorabil al documentului care avea să o lase pe Liliana Ştefan, în doar trei săptămâni, fără teren şi fără casă.

La scurt timp după aceea, Costel Frunză a depus la Primăria comunei Ciurea o cerere pentru atribuirea unui lot în folosinţa gratuită. Consiliul Local Ciurea s-a mişcat din nou foarte repede şi la nouă zile după cererea depusă, lui Frunză i s-a atribuit un lot de 300 mp – exact terenul fostei iubite. Doar două luni a durat, în total, până când terenul şi casa au trecut de la Liliana Ştefan, pe numele lui Frunză, cu ajutorul primăriei Ciurea.

Un şir lung de procese

Reîntoarsă acasă, în 2013, Liliana avea să constate că nu mai are nici iubit, nici casă, şi nici pământ. Aşa că a mers la poliţie şi a depus o plângere, prin care îl acuza pe primarul comunei de abuz în serviciu, pe membrii comisiei de urbanism de abuz în serviciu, fals şi uz de fals şi pe fostul iubit de ameninţare, tulburare de posesie, fals şi uz de fals şi înşelăciune.

“În acel moment a demarat o serie de procese civile şi penale prin care a urmărit repunerea părţilor în situaţia anterioară, în sensul în care ea să redobândească suprafaţa de teren, casa, şi să fie traşi la răspundere penală cei care au condus la această situaţie”, a relatat avocatul Marius Brănici, care a continuat:

„După aproape zece ani şi multe litigii civile am reuşit să intrăm în posesia suprafeţei de teren şi a casei, pe latură civilă, iar din punct de vedere penal au fost trimişi în judecată Toma Elena, care deţinea calitatea de viceprimar al Comunei, la data săvârşirii faptelor şi cel care a rămas acasă, s-a ocupat de construirea casei şi a şi beneficiat de acel teren şi acel imobil, Frunză Costel Vasilică. Cei doi sunt trimişi în judecată în momentul de faţă în cadrul dosarului penal”.

Pe 2 noiembrie, fostul viceprimar şi fostul iubit al Lilianei Ştefan, judecaţi pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, vor trebui să se prezinte în faţa instanţei penale a Judecătoriei Iaşi, în procesul în care Liliana Ştefan, speră să obţină despăgubirile cerute şi pedepsirea celor care i-au făcut ultimul deceniu din viaţă un calvar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri