Cum s-au ales doi fraţi şi sora lor cu dosar deşi doar unul fusese prins beat la volan

joi, 30 martie 2017, 01:59
3 MIN
 Cum s-au ales doi fraţi şi sora lor cu dosar deşi doar unul fusese prins beat la volan

Totul s-a întâmplat în urma unui şir de declaraţii taxate de poliţişti ca false, în încercarea de a-l acoperi pe cel în culpă. Acesta din urmă fusese prins conducând băut o maşină de teren, după ziua sa de naştere. Fraţii lui spun că, de fapt, maşina lor staţiona pe drum.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au dispus trimiterea în judecată a trei fraţi din municipiul Iaşi, într-un dosar rutier care, iniţial, părea aparent banal. Unul dintre cei deferiţi justiţiei de anchetatori a fost pus sub acuzare pentru refuz de prelevare de probe biologice, în timp ce fratele şi sora sau au fost puşi sub acuzare după ce ar fi minţit, spun procurorii, în timpul audierilor. Motivul: au încercat să-şi salveze de acuzaţii penale fratele despre care oamenii legii spun că a condus pe drumurile publice băut. 

Fraţii Gabriel, Ionuţ şi Mihaela Şerban au ajuns în vizorul anchetatorilor după un eveniment ce a avut loc în noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2015. În rechizitoriu se menţionează că, în noaptea respectivă, Gabriel ar fi organizat, la domiciliul său, o petrecere oca­zionată de ziua sa de naştere. Acolo ar fi consumat băuturi alcoolice. În jurul orei 2, cei trei fraţi s-ar fi urcat la volanului unui autoturism Hyundai Santa Fe despre care procurorii spun că ar fi fost condus de Gabriel.

Maşina a fost oprită de un echipaj de poliţie, agentul constatator notând un procesul verbal că cel de la volan era Gabriel Şerban. Acesta a fost şi suspus unui test cu aparatul Dragger – folosit de poliţişti pentru stabilirea alcoolemiei în aerul expirat – rezultatul fiind de 0,7mg/l, nivel care intră în zona penală, concentraţia în sânge fiind de regulă dublă. Gabriel Şerban a fost transportat şi la spital, acolo unde a refuzat însă să i se preleve probe biologice.

Varianta celor trei fraţi este total diferită decât cea stabilită de Poliţie. Aceştia au declarat că, de fapt, maşina nu a fost condusă pe drumurile publice de Gabriel Şerban şi că, atunci când agentul de poliţie a venit la ei, vehiculul era în staţionare. Inculpaţii au fost supuşi şi unui test cu aparatul poligraf, fiind „evidenţiate reacţii specifice comportamentului di­simulat“.

„Având în vedere probato­riul administrat în cauză, apreciez că de­claraţiile celor trei inculpaţi nu sunt conforme cu realitatea. Poziţia acestora vine în contradicţie cu as­pectele percepute, în mod direct, de către organele de poliţie la momentul constatării infracţiunii, respectiv că autoturismul era în mişcare, fiind oprit ulterior la solicitarea lucră­to­rilor de poliţie, iar inculpatul Şerban-Sebastian Gabriel se afla la volanul autoturismului în cauză“, se arată în rechizitoriu.

Urmează ca magistraţii de la Judecătoria Iaşi să se pronunţe în acest caz şi să stabilească cine are dreptate. Procesul va începe în perioada ur­mătoare.

Comentarii