Curtea de Apel deblochează retrocedarea unui teren din Tătăraşi către urmaşii unui mare industriaş evreu

vineri, 05 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Curtea de Apel deblochează retrocedarea unui teren din Tătăraşi către urmaşii unui mare industriaş evreu

Urmaşii industriaşului Theobald Schneier au drumul deschis în lupta pentru recuperarea rămăşiţelor averii acestuia. Curtea de Apel a întors ieri practic la 180° sentinţa dată în septembrie anul trecut de Tribunal şi prin care moştenitorii nu mai primeau nimic, deşi drepturile de proprietate nu le erau contestate de nimeni. Lupta se dă pentru o suprafaţă de 3.990 mp care a aparţinut fabricii "Industriile Chimice Forestiere", fondată de Schneier şi pe care se găseşte acum circumscripţia sanitar-veterinară Tătăraşi.

Fabrica lui Theobald Schneier a fost confiscată în 1948, împreună cu suprafaţa de 5,33 ha de teren pe care era amplasată. În 2016, urmaşilor industriaşului, Armin Schneier, Limor Goldberg şi Keren Goldberg li s-a recunocut dreptul de proprietate asupra acestui teren. Cea mai mare parte era însă ocupată de sediile societăţilor comerciale din zonă, propunându-se acordarea unor despăgubiri în valoare de 5,35 milioane lei. O suprafaţă de 6.390 mp, deţinută de Primărie, a fost retrocedată în 2017, rămânând în dispută parcela de 3.990 mp, ce aparţine domeniului public şi se află în administrarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Conform legii, domeniul public nu poate fi înstrăinat, pentru retrocedarea terenului fiind necesară adoptarea unei hotărâri de guvern prin care parcela să fie trecută în domeniul privat al statului. Proiectul de hotărâre întocmit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară nu a fost însă aprobat de Ministerul Justiţiei, care a cerut efectuarea unor modificări. De la sfârşitul anului 2018, lucrurile nu au avansat, ceea ce i-a făcut pe moştenitori să se adreseze instanţei.

Magistraţii Tribunalului au apreciat că instituţiile chemate în judecată, DSV şi ANSVSA îşi făcuseră treaba. DSV ceruse ANSVSA să întocmească un proiect de hotărâre de guvern, iar ANSVSA îl redactase. Judecătorii au apreciat că cele două instituţii nu puteau fi considerate responsabile pentru faptul că retrocedarea terenului nu s-a finalizat. Judecătorii Curţii de Apel au fost însă de opinia contrară, ei obligând ANSVSA să îndeplinească toate procedurile necesare completării documentaţiei pentru emiterea hotărârii de guvern de trecere a terenului din domeniul public în cel privat, în vederea retrocedării. Sentinţa este definitivă.

Comentarii