Curtea de Apel deblochează retrocedarea unui teren din Tătăraşi către urmaşii unui mare industriaş evreu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Curtea de Apel deblochează retrocedarea unui teren din Tătăraşi către urmaşii unui mare industriaş evreu

GALERIE
proces teren
  • proces teren
- +

Urmaşii industriaşului Theobald Schneier au drumul deschis în lupta pentru recuperarea rămăşiţelor averii acestuia. Curtea de Apel a întors ieri practic la 180° sentinţa dată în septembrie anul trecut de Tribunal şi prin care moştenitorii nu mai primeau nimic, deşi drepturile de proprietate nu le erau contestate de nimeni. Lupta se dă pentru o suprafaţă de 3.990 mp care a aparţinut fabricii "Industriile Chimice Forestiere", fondată de Schneier şi pe care se găseşte acum circumscripţia sanitar-veterinară Tătăraşi.

Fabrica lui Theobald Schneier a fost confiscată în 1948, împreună cu suprafaţa de 5,33 ha de teren pe care era amplasată. În 2016, urmaşilor industriaşului, Armin Schneier, Limor Goldberg şi Keren Goldberg li s-a recunocut dreptul de proprietate asupra acestui teren. Cea mai mare parte era însă ocupată de sediile societăţilor comerciale din zonă, propunându-se acordarea unor despăgubiri în valoare de 5,35 milioane lei. O suprafaţă de 6.390 mp, deţinută de Primărie, a fost retrocedată în 2017, rămânând în dispută parcela de 3.990 mp, ce aparţine domeniului public şi se află în administrarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Conform legii, domeniul public nu poate fi înstrăinat, pentru retrocedarea terenului fiind necesară adoptarea unei hotărâri de guvern prin care parcela să fie trecută în domeniul privat al statului. Proiectul de hotărâre întocmit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară nu a fost însă aprobat de Ministerul Justiţiei, care a cerut efectuarea unor modificări. De la sfârşitul anului 2018, lucrurile nu au avansat, ceea ce i-a făcut pe moştenitori să se adreseze instanţei.

Magistraţii Tribunalului au apreciat că instituţiile chemate în judecată, DSV şi ANSVSA îşi făcuseră treaba. DSV ceruse ANSVSA să întocmească un proiect de hotărâre de guvern, iar ANSVSA îl redactase. Judecătorii au apreciat că cele două instituţii nu puteau fi considerate responsabile pentru faptul că retrocedarea terenului nu s-a finalizat. Judecătorii Curţii de Apel au fost însă de opinia contrară, ei obligând ANSVSA să îndeplinească toate procedurile necesare completării documentaţiei pentru emiterea hotărârii de guvern de trecere a terenului din domeniul public în cel privat, în vederea retrocedării. Sentinţa este definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.