Curtea de Apel Iaşi: închiderea şcolilor la nivel naţional, legală. Tribunalul le deschisese

sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 02:54
2 MIN
 Curtea de Apel Iaşi: închiderea şcolilor la nivel naţional, legală. Tribunalul le deschisese

Decizia nu este definitivă, iar reclamanţii iau în calcul să o atace cu recurs

 

Hotărârea judecătorilor de la Iaşi a venit la finele unui proces deschis de mai multe şcoli private din municipiu, susţinute de Asociaţia Şcolilor Particulare. Reclamanţii au cerut în instanţă suspendarea, respectiv anularea Ordinul 5972/08.11.2020 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a Hotărârii nr. 53/08.11.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cele două acte reglementează suspendarea cursurilor în regim faţă în toate şcolile din ţara noastră. Judecătorii ieşeni au considerat că suspendarea celor două acte normative este inadmisibilă, iar anularea lor este neîntemeiată. „După ce vom vedea motivarea instanţei, vom analiza oportunitatea oricărui demers legal pentru a restabili normalitatea în sistemul de învăţământ şi pentru a fi respectate drepturile fundamentale îngrădite în acest moment într-un mod cu totul nejustificat", a precizat Octavian Bichiş, avocatul care a reprezentat şcolile particulare.

Procesul a fost deschis Asociaţia Şcolilor Particulare, printre reclamanţii din acest dosar mai fiind Şcoala Primară Hansel Und Gretel Iaşi, Grădiniţa Euro Kid Iaşi, Grădiniţa Montessori School Of Iaşi, Asociaţia Enalure – Grădiniţa Waldorf Enalure, Grădiniţa Penilla, Grădiniţa cu program Prelungit Căsuţa Zânelor, Grădiniţa cu program prelungit Kids Heaven, Şcoala Primară Montessori School of Isi, Şcoala Primară Atelier nr. 1, Grădiniţa Atelier nr. 1, Grădiniţa Hopscotch, Grădiniţa Kitty SRL.

Reclamanţii au atacat în instanţă şi decizia la nivel judeţean de suspendare a şcolilor în municipiul Iaşi, câştigând acel proces, după ce Tribunalul a considerat că măsura a fost luată fără a se respecta procedura legală. Acea sentinţă favorabilă, însă, nu influenţează în mod direct modul de desfăşurare a cursurilor, care a fost stabilită, între timp, prin cele două acte normative analizate ieri de Curtea de Apel.

Comentarii