Cutremur în Coreea de Nord, resimţit pe tot mapamondul

joi, 07 ianuarie 2016, 02:49
5 MIN
 Cutremur în Coreea de Nord, resimţit pe tot mapamondul

Un seism "neobişnuit" a fost înregistrat, ieri, pe teritoriul statului comunist. Regimul Kim Jong-Un se laudă că a testat în premieră o bombă cu hidrogen. Experţii internaţionali au dubii.

Coreea de Nord a anunţat, ieri, că a testat o bombă cu hidrogen, după ce a pretins în alte rânduri că a dezvoltat focoase nucleare. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente. Preşedinţia Statelor Unite nu a putut confirma ipoteza prezentată de regimul Kim Jong-Un, iar serviciile secrete sud-coreene cred că este posibil ca regimul stalinist să mintă din nou, în scop de propagandă.

Şi experţii internaţionali au dubii că regimul de la Phenian a testat vreo bombă cu hidrogen, considerând că este vorba de o nouă minciună lansată în scop propagandist, după numeroase alte exagerări privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean. "Multe state fabrică dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil că a reuşit să accelereze procesul de fisiune, dar nu înseamnă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen", explică analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND.

"Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternică decât ceea ce susţine Phenianul", adaugă Bruce Bennett. "Am dubii mari că regimul din Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen", apreciază şi Joe Cirincione, preşedintele Fondului Ploughshares. "A efectua un test şi a deţine bomba cu hidrogen sunt două lucruri diferite", crede şi analistul Melissa Hanham. "Serviciile secrete sud-coreeene au semnalat că datele sunt sub nivelul exploziei unei bombe cu hidrogen", a declarat politicianul sud-coreean Lee Cheol-Woo. "Datele înregistrate nu susţin ipoteza testării unei bombe cu hidrogen", a confirmat expertul militar chinez Du Wenlong, citat de postul CCTV.

"Dacă nu am fi avut arme nucleare, am fi devenit sclavii SUA"

Cu toate acestea, numeroase persoane îmbrăcate gros, de iarnă, s-au adunat ieri în faţa unui ecran uriaş, lângă gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear. Unele persoane şi-au ridicat mâinile sau au aplaudat. Multe altele zâmbeau şi ovaţionau.

Nord-coreenii au reacţionat cu entuziasm la vestea că ţara lor a efectuat miercuri al patrulea test nuclear, după cele din 2006, 2009 şi 2013.
Kim Sok-chol, în vârstă de 32 de ani, care a privit anunţul televizat pe ecraunul uriaş instalat în piaţa gării din Phenian, a declarat pentru AP că nu ştie prea multe despre ce este o bombă cu hidrogen. Însă, "odată ce o avem, Statele Unite nu ne vor ataca. Eu cred că prima testare cu succes a unei bombe cu hidrogen este un important eveniment naţional", a apreciat el.

O studentă, Ri Sol-yong, în vârstă de 22 de ani, a declarat că testul "ne oferă şi mai multă mândrie naţională". "Mulţumită faptului că ţara noastră este un stat dotat cu arma nucleară eu pot să studiez, la universitate, fără nicio grijă. Dacă nu am fi avut arme nucleare puternice, am fi devenit deja sclavii Statelor Unite", a mai spus ea.

"Un eveniment neobişnuit"

Preşedintele Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), care monitorizează testele nucleare la nivel mondial, afirmă că un test nuclear nord-coreean ar reprezenta o încălcare a Tratatului şi o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale.

Norma universal acceptată – împotriva testării – a fost respectată, începând din 1996, de către 183 de ţări, a declarat, ieri, Lassina Zerbo. El a îndemnat Coreea de Nord să se abţină să efectueze un nou test nuclear şi să se alăture celor 183 de ţări care au semnat tratatul. Această organizaţie ONU, care monitorizează lumea pentru a depista indicii ale unor teste nucleare, a anunţat că a detactat "un eveniment neobişnuit în Peninsula Coreea". "Sistemul nostru nostru internaţional de monitorizare a detectat un eveniment seismic neobişnuit în Peninsula Coreea, la 41.27 latitudine şi 129.10 longitudine", a declarat Zerbo. Pe hartă, epicentrul a fost localizat la instalaţia nord-coreeană Pyunggye-ri, în munţii din nord-estul ţării, unde au fost efectuate toate testele nucleare anterioare.

Bomba cu hidrogen, cea mai distrugătoare armă de pe Pământ.

Bomba termonucleară, sau bomba cu hidrogen – de tipul celei pe care Coreea de Nord a afirmat că a testat-o ieri -, a fost dezvoltată după ce au fost folosite bombe nucleare în Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial şi este de departe mult mai distrugătoare, relatează într-un material documentar agenţia DPA.
Prima bombă cu hidrogen, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite ale Americii, a degajat o energie echivalentă cu 10 megatone de TNT (trinitrotoluen), aproximativ de 1.000 de ori mai puternică decât bomba lansată asupra Hiroshimei cu şapte ani mai înainte. În componenţa acestui nou tip de bombă, două tipuri de hidrogen — deuteriu şi tritiu — fuzionează dând heliu, eliberând astfel energie. O armă nucleară convenţională foloseşte fisiunea — mai degrabă divizând decât contopind nuclee de atomi — pentru a crea o putere mai mică de explozie. O bombă cu hidrogen foloseşte o reacţie iniţială de fisiune pentru a produce temperaturi mari necesare pentru o reacţie mai puternică de fuziune.

După mai puţin de un an de la testul american cu bombă termonucleară, Uniunea Sovietică şi-a testat propria bombă-H, lansând o cursă de producere a mai multor ”superbombe”. Cea mai puternică bombă-H detonată vreodată — şi totodată cea mai mare explozie provocată vreodată de om — a fost folosită de sovietici în 1961. Cunoscută şi ca Bomba-Ţar, ea a avut o putere echivalentă cu 50 megatone de TNT.

 

Comentarii