Cutremur la DNA Iasi. Acuze incredibile aduse „din interior” la adresa unor procurori anticoruptie

luni, 21 martie 2022, 02:50
7 MIN
 Cutremur la DNA Iasi. Acuze incredibile aduse „din interior” la adresa unor procurori anticoruptie

Acuze incredibile aduse din "interior" la adresa unor procurori au ajuns pe masa judecătorilor. Un comisar judiciarist abia ieşit la pensie dezvăluie manevre dubioase, unele chiar ilegale petrecute în cadrul Serviciului Teritorial al DNA. "Nici nu pot însă accepta ca o carieră apreciată ca ireproşabilă să fie umbrită de acţiunile unui procuror care «a vrut sânge». Până la urmă, e vorba de onoarea şi cariera mea", ne-a declarat comisarul Florin Costan.

Un banal calificativ profesional întocmit pentru un angajat proaspăt ieşit la pensie pare să scoată la iveală dedesubturi prea puţin onorabile din activitatea Serviciului Teritorial ieşean al DNA. Răzbunări infantile, cereri pentru obţinerea unor denunţuri smulse cu forcepsul, audieri ilegale, presiuni şi urlete în loc de argumente legale ori relaţii de birou depăşind cu mult limitele profesionale reprezintă, dacă se dovedesc a fi adevărate,aspecte cel puţin îngrijorătoare ale activităţii unor procurori anticorupţie. Acuzele aduse de unul dintre cei mai cunoscuţi poliţişti ieşeni reies dintr-o acţiune în instanţă demarată de acesta împotriva ultimei evaluări profesionale primite. Nici reprezentanţii ieşeni ai DNA, nici cei ai structurii centrale nu au dat până acum vreun răspuns.

Proaspăt comisar în rezervă, pensionat din motive medicale, Florin Costan s-a adresat vineri Tribunalului, cerând anularea raportului de evaluare aferent anului trecut şi a deciziei prin care structura centrală a DNA i-a respins contestaţia la evaluare. El invocă faptul că procedura de evaluare a poliţiştilor a fost încălcată, "sărindu-se" peste etapa obligatorie a interviului. Aceasta, susţine el, deşi chiar normele interne ale DNA prevăd această etapă a evaluării. Practic, evaluarea profesională a fost făcută fără ca celui vizat să i se acorde ocazia de a se autoevalua sau apăra în vreun fel. În plus, evaluarea a vizat şi perioada septembrie – decembrie 2021, când Florin Costan s-a aflat în concediu medical, dar şi evenimente din 2020, care ar fi trebuit evaluate la momentul respectiv. Calificativul profesional pentru ultimul an de activitate a lui Costan a fost doar de "satisfăcător", acesta afirmând că pe parcursul celor 19 ani de carieră, din care 12 ani în cadrul DNA Iaşi, a primit doar calificative de "foarte bine" sau "excepţional".

De altfel, Costan a fost desemnat "poliţist al anului" la nivelul Inspectoratului Poliţiei Judeţene, fiind nominalizat pentru acest titlu şi la nivel naţional. "Cum se poate explica această discrepanţăîntre calificativele anterioare primite la DNA şi prezentul calificativ? Am uitat cele învăţate, au fost achitări în anul 2021 imputabile subsemnatului sau sancţiuni la adresa subsemnatului cu privire la calitatea actelor sau cu privire la comportamentul meu?", a întrebat retoric Costan în acţiunea depusă la Tribunal.

Poliţistul îşi explică calificativul slab primit prin relaţiile tensionate pe care le-a avut în ultima perioadă cu procurorul DNA Irina Perjoiu. Acestea şi-ar avea originea în mai multe dezacorduri intervenite pe linie profesională, procurorul fiind deranjat de faptul că poliţistul i-a spus că "unele modalităţi de lucru şi unele acte procedurale întocmite nu sunt în regul şi nici legale". În cazul unui concurs organizat într-o unitate medicală, Perjoiu ar fi refuzat să efectueze urmărirea penală "neînţelegând situaţia de fapt". Un al doilea procuror a apreciat că ar fi vorba doar de o contravenţie, nu de o infracţiune. Până la urmă, Costan ar fi ajuns la Cristina Chiriac, actuala şefă a DNA Iaşi, care i-a dispus să se sesizeze din oficiu, ancheta intrând pe rol.

Cum era să scape un episcop de acuzele de viol

Printre ocaziile în care Costan a intrat în conflict cu Perjoiu ar fi fost o situaţie în care unui inculpat i-a fost prelungit controlul judiciar în lipsa avocatului său, procedură ilegală. A doua zi, operaţiunea a trebuit să fie luată de la capăt, de data aceasta, cu avocatul de faţă. "I-am mai adus la cunoştinţa procurorului faptul că nu este legal să-mi solicite să «smulg» denunţuri de la diferite persoane care comiseseră infracţiuni de dare de mită sau cumpărare de influenţă, în condiţiile în care la dosarul cauzei existau acte procedurale care arătau că procurorul a luat la cunoştinţă despre comiterea infracţiunii. Mai mult, i-am precizat faptul că denunţul este un act unilateral şi nu pot «trage» de astfel de persoane să depună sesizări pentru că oricum nu ar beneficia de vreo clauză de nepedepsire", a menţionat Costan în acţiunea sa. Poliţistul ar fi fost pus, susţine el, în situaţia de a audia inculpaţi asupra unor fapte pentru care nu aveau nici calitatea de suspect, refuzul său fiind urmat de urletele procurorului.

Costan a arătat şi faptul că dosarul în care este implicat fostul episcop al Huşilor a fost la un pas de a fi încheiat fără a fi luate în calcul şi acuzele de viol aduse prelatului. Practic, cercetările iniţiale au vizat doar şantajul la care era supus episcopul, nu şi faptul că imaginile compromiţătoare cu care acesta era ameninţat dezvăluiau fapte de viol asupra unor minori. Ulterior, cercetările au fost extinse şi sub acest aspect, episcopul Corneliu Onilă fiind trimis şi el în judecată.

"Au început ameninţările"

Florin Costan ar fi primit mesajul că nu mai este dorit în structura DNA după ce a surprins în două rânduri scene intime petrecute între un poliţist şi o procuroră. Chiar fără ca poliţistul să povestească ce văzuse, spune acesta în plângere, relaţia dintre cei doi a devenit ulterior cunoscută la nivelul întregii instituţii, procurora renunţând să mai candize la conducerea structurii.

"Din acel moment am fost ţinta unor decizii de neînchipuit, în condiţiile în care m-am exprimat fără echivoc că există un risc major ca imaginea instituţiei să fie grav alterată. Astfel că, fostul procuror-şef Alina Moraru a achiesat la solicitările periodice ale procurorului amintit ca subsemnatul să fiu eliminat din structură, astfel că au început ameninţările că voi fi dat afară, apoi am fost mutat de la parterul clădirii la etaj, într-o cameră improprie desfăşurării activităţii (probabil ca să nu îi mai încurc pe cei doi colegi…)", a menţionat Costan. Acesta a precizat că nu este singurul pus în situaţia de a executa sarcini nelegale sau de a intra în conflict cu Perjoiu, existând situaţii în care angajaţi ai serviciului teritorial DNA Iaşi au preferat să părăsească instituţia. "La DNA-ST Iaşi, dacă nu eşti amantul procurorului sau dacă nu execuţi, fără să pui întrebări, sarcini nelegale, nu ai şanse să rezişti, în ultima perioadă", a precizat în finalul acţiunii sale Florin Costan.

Acuzele aduse de poliţist în acţiunea depusă la Tribunal sunt susţinute, conform precizărilor acestuia, de numeroase înregistrări ale convorbirilor şi mesajelor schimbate cu procurorii DNA. De altfel, Costan a fost unul dintre cei mai experimentaţi poliţişti ataşaţi anchetatorilor anticorupţie, participând la instrumentarea a numeroase dosare "grele", credibilitatea celor afirmate de el fiind astfel greu de pus la îndoială.

Scandalul nu are o miză materială

Culmea, întreg scandalul în care este implicată structura ieşeană a DNA nu are practic nicio miză concretă. Calificativul "satisfăcător" nu este însoţit de vreo sancţiune concretă. Nici pe linie profesională nu se mai poate întâmpla nimic, Costan fiind trecut în rezervă în ianuarie. De asemenea, cuantumul pensiei primite de Costan sau alte drepturi ale acestuia nu sunt influenţate în niciun fel de ultimul calificativ profesional primit. Contactat telefonic de Ziarul de Iaşi, acesta a precizat că nu a dorit decât să beneficieze de o apreciere onestă a activităţii sale, în care să se ţină cont de pregătirea sa, ca şi de orele suplimentare petrecute la birou.

"Am avut doi ani groaznici, cu urlete, în care am fost făcut în toate felurile, până la «purtător de p…», cuvânt pe care nici n-am putut să-l trec ca atare în acţiunea în instanţă. Am ieşit la pensie şi mă trezesc cu calificativul ăsta, care-mi mânjeşte întreaga carieră. Divergenţele dintre mine şi instituţia la care am lucrat puteau fi rezolvate uşor, intern. În momentul în care se ajunge la instanţă, lucrurile devin publice, fapt pe care chiar nu mi l-am dorit. Nici nu pot însă accepta ca o carieră apreciată ca ireproşabilă să fie umbrită de acţiunile unui procuror care «a vrut sânge». Până la urmă, e vorba de onoarea şi cariera mea", a încheiat Costan. Până la această oră, DNA nu a avut nicio reacţie. Contactat telefonic, procurorul-şef al DNA Iaşi, Cristina Chiriac a refuzat să comenteze acţiunea fostului său angajat, invocând faptul că singura abilitată să ofere relaţii este structura centrală a DNA. Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, nu a putut fi contactată ieri.

Comentarii