anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Cutremurul din Turcia, alarmă şi la Iaşi: 9.500 de ieşeni ar putea muri la fel. Previziunile apocaliptice ale ISU

GALERIE
cutremur_Turcia
 • cutremur_Turcia
- +

Autorităţile din Iaşi au intrat în alarmă din cauza cutremurului din Turcia. Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi trag un semnal de alarmă şi spun că sunt multe imobile în judeţul Iaşi care ar putea produce victime în cazul unui seism major. Culmea este că în cazul unui cutremur mare produs noaptea ar putea muri ieşeni care locuiesc în blocuri cu bulină roşie, peste 9.500 de persoane. Însă, dacă seismul ar fi ziua, în pericol de prăbuşire sunt 169 de şcoli şi grădiniţe care pot fi avariate sau distruse şi în care învaţă peste 24.000 de copii. Tot ziua, în cazul unii sesim puternic, clădirea primăriei Iaşi unde lucrează aproximativ 600 de angajaţiar putea cădea, imobilul aflându-se în cateogria 1 de risc seismic. Alte informaţii în caz de cutremur urmăriţi în rândurile de mai jos.

În judeţul Iaşi, încadrate la risc de seism grad I, adică cu bulină roşie, sunt 63 de blocuri cu 9.543 persoane. Alte 69 blocuri în judeţul Iaşi sunt cu risc seismic II, şi în care locuiesc 9.849 de persoane. Unul dintre imobile este un bloc din municipiul Paşcani. Alte 67 de blocuri se află în clasa III de risc seismic, iar în acestea locuiesc 8.022 persoane. Dintre acestea, un bloc se află în oraşul Hârlău.

ISU: Mai rău ar fi ziua, din cauza şcolilor

Autorităţile au estimat că în judeţul Iaşi există 293.333 de apartamente şi locuinţe. Curios este faptul că, deşi în blocurile cu bulină roşie trăiesc aproape 10.000 de ieşeni, autorităţile au estimate că vor muri doar 623 de persoane, alţi 1.466 ar fi răniţi, şi 32.925 ar rămâne fără case sau apartamente. O altă tragedie ar fi în cazul în care cutremurul s-ar produce pe timpul zilei, când copiii sunt la şcoală. Autorităţile spun că 169 de şcoli şi grădiniţe pot fi distruse sau avariate în caz de cutremur, iar în acestea învaţă 24.165 de elevi.

Vezi aici: Situaţia clădirilor din judeţul Iaşi expertizate şi încadrate în clasele I, II şi III de risc seismic 1

Dintre cele 169 de şcoli, 146 sunt în comune iar 11 în municipiul Iaşi. Printre instituţiile care ar putea fi afectate de un cutremur diurn se află şi Primăria Iaşi, care a fost pusă printre instituţiile cu grad I de vulnerabilitate. În instituţie lucrează 600 de persoane, la fel şi în clădirea alăturată, Direcţia Finanţelor Publice Locale, care se află în categoria II. Şi aici lucrează 250 de persoane. O altă instituţie puternic afectată de un cutremur major diurn ar fi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, construită prin anul 1905. Aici lucrează zeci de funcţionari însă nu mulţi cunosc faptul că imobilul are întocmită expertiza şi are clasa de risc seismic I.

Ce s-a întâmpla în caz de cutremur la Iaşi?

În cazul unui cutremur puternic ar putea fi sistată şi apa curentă pentru un număr imens de oameni. De exemplu, ar putea fi afectată o traversare aeriană cu conducte de apă a râului Siret construită în 1973. Construcţia deserveşte 275.000 persoane, are întocmită expertiză tehnică, şi se află în clasa de risc seismic II. De asemenea, seismul ar putea afecta 13 baraje cu apă, cu 25 de localităţi aflate în aval de baraje. În aceste localităţi trăiesc 136.000 cetăţeni aflaţi în zona inundabilă. S-a luat în calcul şi timpul probabil de remediere a utilităţilor publice afectate.

Astfel, gazul ar putea fi remediat în caz de avarie în 48 de ore, apa în şase ore, energia electrică în 24, canalizarea şase ore, telecomunicaţiile 72 de ore şi agentul termic în 72. Timpul probabil de remediere a căilor de transport afectate: 60 de zile podurile, 10 zile şoselele, 60 de zile aeroporturile şi şase zile căile ferate. De asemenea, ar fi 63 de spaţii capacitatea dedicate pentru preluarea cadavrelor (morgă), 116 locuri ce pot fi amenajate pentru identificarea şi înregistrarea decedaţilor, şi 7.606 de gropi care pot fi amenajate de către autorităţile locale pentru înhumarea decedaţilor, dintre care 5.000 numai în municipiul Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.