Dacian Cioloş, la ZDITv: Ce strategie si provocări are REPER la alegerile locale şi europarlamentare
În interviul acordat "Ziarul de Iași", Dacian Cioloș a răspuns mai întâi unei obiecții pe care o fac unii cu privire la fragmentarea voturilor opoziției democrate la alegerile pentru primărie, în condițiile unui singur tur de scrutin.
”Nimeni nu poate să revendice exclusivitatea opoziției democratice. Le-am propus de anul trecut colegilor de la celelalte partide de opoziție democrată să ținem alegeri preliminare sau așa numitele primaries, pentru desemnarea unor candidați comuni. Ei nu au fost de acord. Și atunci am decis ca acolo unde avem un candidat mai bun, cu mai multe șanse decât a celorlați.”
Este cazul si al Iași, cu candidatul nostru, Andrei Ciuhodaru, a mai spus Dacian Cioloș. ”Un arhitect foarte activ în mediul civic, în asociația care luptă pentru autostrăzi în Moldova, un urbanist care a alimentat multe dezbateri legate de dezvolatrea Iașului. Sunt mai multe bucăți din proiectul lui, pe care el le-a făcut publice și care au fost preluate de instituții și de oameni politici de aici din Iași, inclusiv candidați ai opoziției democrate. Așa că noi propunem originalul, nu copii ale lui.”
L-am întrebat de ce nu are Iașul un candidat eligibil pe lista Reper pentru Parlamentul European.
Avem un statut care prevede în primul rând un echilibru de gen, avem un număr egal de bărbați și femei, apoi tineri, avem trei candidați sub 35 de ani din primii zece, apoi avem oameni cu experiență în Parlamentul European
Dacian Cioloș a mai amintit că numărul doi de pe lista Reper, Ramona Strugariu, e moldoveancă, din Bârlad, destul de aproape de Iași, amintindu-l și pe Dragoș Tudorache, europarlamentar foarte influent la Bruxelles, care a fost raportor pentru Republica Moldova și care e activ în Iași prin cabinetul europarlamentar din oraș.
Și la PSD și la PNL, listele pentru Parlamentul European sunt folosite ca mod de parca anumiți politicieni, de a-i recompensa cu ceva, oameni care nu cunosc limbi străine, nu cunosc problemele europene. Și România pierde prin asta, nu e vorba doar de partide. Cine să se bată pentru interesele României, dacă trimiți oameni care nu se pricep, care nu au anvergură?
În legătură cu șansele mici ale Reper de a ajunge în PE, Dacian Cioloș a amintit alegerile din 2019, când nu se dădea nici șansă partidelor mici și care au obținut mult mai mult decât arătau sondajele. ”Alegătorii sunt mult mai inteligenți decât își imaginează diferiți consultanți, sau politicieni”
Cea mai mare problema a partidelor mici acum e legea care impune strângerea a 200 de mii de semnături pentru a participa la alegeri, un număr record în UE. ”Am fost în situația în care începând de azi să strângem semnături și la 3 zile după, guvernul să modifice formularul și să trebuiască să o luăm de la capăt. Există riscul să nu putem aduna toate semnăturile, pentru că noi nu avem sinecuriști, șefi de instituții care își pun subalternii să le aducă semnături.
Despre Iași, după ce a parcurs pe jos împreună cu Andrei Ciuhodaru o jumătate de oraș: ”Am remarcat potențialul enorm pe care-l are Iașul care vine din istoria lui, inclusiv din punct de vedere arhitectural, cultural și al oamenilor lui. Dar am avut și sentimentul lipsei unei viziuni asupra Iașului, viziune pe care Andrei Cuhodaru o are.” Cioloș a mai remarcat și potențialul de pol de dezvoltare regională a Iașului, care depășește granițele țării, mai ales în contextul în care la un moment dat se va pune problema reconstrucției Ucrainei după război.
Publicitate și alte recomandări video