Dan Zaharia: Vreţi să faceţi copii cu IT-işti? Veniţi la Iaşi

luni, 13 iunie 2022, 18:26
2 MIN
 Dan Zaharia: Vreţi să faceţi copii cu IT-işti? Veniţi la Iaşi

„Cum să enervezi un ieşean”, au descoperit organizatorii Conferinţei IQ Digital, ţinută la Teatrul Naţional din Iaşi în perioada Romanian Creative Week, pe parcursul întâlnirilor cu reprezentanţii industriei locale de IT şi Outsorcing. Ultimul newsletter publicat de IQ Digital oferă un tutorial video despre cum să enervezi un ieşean cu sugestia: „Nu e greu: sugerează-i să compare Cluj şi Iaşi din punct de vedere al ecosistemului local tech şi IT. Ce-ţi va răspunde, poţi vedea aici”.

Provocarea a fost lansată de Dragoş Stanca, clujean, fondatorul IQ Digital. Iar cel căruia i-a fost adresată este ieşeanul Dan Zaharia, fondatorul FabLab şi Extind, cel care a moderat o dezbatere la care au participat ca invitaţi şase antreprenori tech care au legături strânse cu Iaşul.

„Prima dată m-am gândit să încep discursul meu cu «Salut Cluj», pe modelul Budapesta, pentru că Dragoş mă rugase să moderez panelul Iaşi versus Cluj. Şi i-am explicat că scopul nostru aici, la Iaşi, e ceva mult mai mare, şi dacă Clujul vrea să devină Silicon Valley al Transilvaniei, noi am vrea ca Chişinăul să devină Iaşul Republicii Moldova.

Să fim cu propria noastră cale, să ne uităm ce putem găsi fundamental specific (…) pentru că comparaţia pe care o fac marile companii care aleg oraşul nostru este cu 50-60 de oraşe asemănătoare cu noi din Europa Centrală şi de Est, din Bielorusia şi până în fosta Yugoslavie”, a replicat Dan Zaharia, care i-a invitat pe participanţii la conferinţă: „Reţineţi următoarele cifre: 2000. Peste 2000 de angajaţi are cea mai mare companie de IT şi de Outsourcing din Iaşi. 55000. Peste 55000 de mii de studenţi sunt în momentul ăsta în toate cele 5 universităţi din Iaşi. 450.000 este populaţia Zonei Metropolitane Iaşi, în curând 500.000 că am văzut că avem o evoluţie demografică pozitivă. Am văzut un articol că IT-iştii fac copii la Iaşi. Deci, vreţi să faceţi copii cu IT-işti? Veniţi la Iaşi!” 

Comentarii