Dar din dar se face Rai

Poate că Unirea deja a avut loc?

vineri, 07 decembrie 2018, 02:50
1 MIN
 Dar din dar se face Rai

Atunci când liderilor politici care o iau razna pe arătură le dispar lăudătorii, ei se regrupează şi îşi caută alţi suporteri de împrumut cu care să se laude prin poze. În situaţii de criză de imagine nu mai contează cu cine apari în cadru, numărul de poze devenind mult mai important în tentativa de a mai păcăli pe cineva că ţi-a mai rămas o brumă de credibilitate.

După ce încercările de acaparare a actului de justiţie au scos în stradă sute de mii de români, Liviu Dragnea a ajuns să nu mai fie frecventabil pentru niciun lider politic din partea civilizată a lumii în care trăim. La doi paşi de noi, la Chişinău, liderii partidului asumat „democrat“ de guvernământ au reuşit performanţa ca, în doar câţiva ani de la preluarea executivului, să deterioreze atât de grav statul de drept şi democraţia încât, într-un semn de avertisment fără precedent, Uniunea Europeană le-a suspendat pe un termen nedefinit finanţarea ţării pe care o conduc după bunul lor plac.

Această frăţie a eşecului moral comun ar fi fost păcat să nu fie punctată şi printr-o întâlnire prietenească, ocazie cu care Liviu Dragnea – în calitate de Preşedinte al Camerei Deputaţilor – s-a întâlnit la Bucureşti cu Andrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău şi finul oligarhului Plahotniuc. Discuţiile întinse pe durata unei zile s-au finalizat printr-un set de frumoase fotografii color cu cei doi destoinici Preşedinţi de Legislativ şi, ca semn de recunoaştere şi apreciere a valorilor morale comune, oaspetele de la Chişinău a fost decorat de către Liviu Dragnea cu Colanul Parlamentului României, cea mai înaltă distincţie a Camerei Deputaţilor.

Urmărind discuţiile dintre cei doi lideri cu ego mare şi popularitate mică, ziaristul Petru Macovei – Directorul Executiv al Asociaţiei Presei Independente de la Chişinău – a observat mai multe similitudini între ştirile care apar în ultima vreme pe ambele maluri ale Prutului: „În România, la fel ca şi în Republica Moldova, guvernarea extrădează oameni la cererea lui Erdogan. În România, la fel ca şi în Republica Moldova, guvernarea vrea să bage căluşul în gura presei pe motiv de «protecţie a datelor cu caracter personal». În România, la fel ca şi în Republica Moldova, se inventează posibilităţi de control de stat asupra finanţării organizaţiilor neguvernamentale. În România, la fel ca şi în Republica Moldova, partidul / partidele de la guvernare aplică legislaţia selectiv (ceea ce li se permite lor este interzis opoziţiei)“. În încheierea observaţiilor sale, cunoscutul ziarist de la Chişinău (unul dintre puţinii care au mai rămas curajoşi şi independenţi) se întreabă cu o uşoară strângere de inimă: „Citesc şi mă gândesc: dar dacă tot acţionează la fel politicienii, poate că Unirea a avut deja loc?“.

Dar ca să fim sinceri până la capăt, există şi mici deosebiri între politicienii noştri şi cei de peste Prut: ai noştri au case de vacanţă în Brazilia în timp ce omologilor lor le place mai mult relaxarea în Elveţia. La noi opoziţia este acuzată că ar fi plătită cu „bitcoini“ de către forţele oculte, la Chişinău liderii opoziţiei sunt investigaţi pentru că ar fi primit finanţări de la duşmani ai Uniunii Europene (oricum, în ambele cazuri, ochii vigilenţi ai guvernanţilor îl văd tot pe George Soros ca fiind implicat în toate relele). La Bucureşti jandarmii i-au stâlcit în bătaie şi i-au gazat pe protestatarii paşnici, la Chişinău doar îi intimidează încă (probabil şi pentru că amintirea Revoluţiei Tinerilor din 7 aprilie 2009 este prea proaspătă pentru a nu fi cumva reîncălzită).

Şi totuşi ar mai fi o asemănare între politicienii de pe ambele maluri ale Prutului: şi unii, şi alţii îşi doresc o amnistie. Diferenţa este că la noi îşi doresc o amnistie pentru a scăpa de puşcărie (regimul lui Liviu Dragnea nereuşind să acapareze toate instituţiile statului de drept) în timp ce partenerilor lor de la Chişinău – acolo unde nu există presiunea DNA – le mai trebuie doar o amnistie fiscală pentru a-şi albi şi legaliza „economiile“ scoase în afara ţării.

Se ştie foarte bine că orice prietenie devine şi mai strânsă după o petrecere reuşită, aşa că de 1 Decembrie ambasada României de la Chişinău a organizat o recepţie cu ocazia Zilei noastre Naţionale. Toate bune şi frumoase până în momentul în care sutele de invitaţi ajunşi la faţa locului au observat cu stupoare că fundaţia lui Vlad Plahotniuc – omul care coordonează tot ceea ce se petrece peste Prut – se număra printre sponsorii (!) recepţiei găzduite de către ambasada noastră. Cu alte cuvinte România, ţară care până acum a sprijinit cu 100 de milioane de euro guvernul oligarhului Plahotniuc, a ajuns să apeleze la ajutorul aceluiaşi oligarh pentru a organiza o petrecere reuşită cu ocazia Zilei Naţionale. Vedeţi? De aceea e bine să ai prieteni şi să poţi să îi ajuţi la momentul potrivit, dar din dar se face Rai. Poftă bună!

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii