Datoriile Primăriei Iaşi către defuncta RATP au ajuns la Înalta Curte de Justiţie

sâmbătă, 25 septembrie 2021, 02:01
2 MIN
 Datoriile Primăriei Iaşi către defuncta RATP au ajuns la Înalta Curte de Justiţie

Pentru aceste datorii luptă acum în instanţă administratorul judiciar al fostului operator de transport. Acesta spune că numai dobânzile la sumele datorate de municipalitate se ridicau în 2012 la 3,5 milioane lei.

Primăria nu scapă de datoriile faţă de defuncta RATP, chiar dacă fosta regie de transport nu mai există. Administratorul judiciar al acesteia încearcă să stoarcă de la municipalitate subvenţiile la care aceasta se obligase şi pe care a uitat să le plătească. O bună parte din datorii sunt prescrise deja, dar pentru altele Primăria este considerată bună de plată. O decizie finală va fi luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În urmă cu 8 ani, fosta RATP a chemat în judecată Primăria şi Consiliul Local, cerând obligarea acestora la plata subvenţiilor promise pentru gratuităţile acordate unor categorii sociale defavorizate, ca şi a dobânzilor aferente. Prin contractul de concesiune a transportului public către RATP, încheiat în 2005 şi prelungit succesiv, Primăria se angaja să acopere costul transportului gratuit acordat pensionarilor, iar ulterior şi elevilor ori studenţilor. Plata subvenţiilor s-a făcut însă cu întârzieri mari. Numai dobânzile la sumele datorate de municipalitate se ridicau în decembrie 2012 la 3,5 milioane lei. Procesul, preluat în numele RATP de administratorul judiciar Capital Insol SPRL, s-a prelungit, în 2017 ÎCCJ dispunând rejudecarea.

Cauza a reintrat pe rolul Curţii de Apel ieşene. În faţa judecătorilor reprezentanţii Primăriei au invocat prescrierea datoriilor, întrucât legea fiscală impune un termen de 3 ani în care se poate pretinde plata acestora. Argumentul a fost acceptat de magistraţi, care au constatat că oficialii RATP aşteptaseră prea mult până să se hotărască să se adreseze instanţei, în martie 2013. Prin urmare, datoriile dinainte de februarie 2010 au fost anulate, ca prescrise. În schimb, magistraţii Curţii de Apel au apreciat că primăria are de plătit, pentru perioada 2010-2013, o sumă de 2,55 milioane lei, reprezentând dobânda de întârziere la subvenţiile datorate.

Sentinţa a fost atacată atât de Primărie, cât şi de administratorul judiciar al RATP. Recursul a intrat pe rolul ÎCCJ, care a stabilit pronunţarea unei decizii finale pentru 7 octombrie.

Comentarii