De ce plătim mai mult pentru tratamente şi nu mai găsim unele pastile în farmacii? Explicaţiile şi soluţiile producătorilor de medicamente

luni, 13 martie 2023, 02:50
3 MIN
 De ce plătim mai mult pentru tratamente şi nu mai găsim unele pastile în farmacii? Explicaţiile şi soluţiile producătorilor de medicamente

Începând cu luna martie a acestui an, Antibiotice S.A. a devenit membră în Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Momentul este unul de cumpănă în sistemul farmaceutic şi medical din România: producătorii de medicamente au ridicat de mai multe ori atenţia asupra faptului că medicamentele generice sunt, în multe cazuri, pe cale de dispariţie.

 

De altfel, APMGR au emis un comunicat public săptămâna aceasta în care au explicat că pacienţii din România plătesc din ce în ce mai mult în ultimii ani pentru medicamente, din cauza politicilor de preţ şi de taxare stabilite de Guvern. Costurile de producţie cresc, spun aceştia, din cauza pandemiei şi a războiului din Ucraina.

APMGR spune că există 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă din aceste motive, existând în continuare cele inovative, cu efect similar, dar cu preţ în unele situaţii 80% mai mare.

„APMGR solicită Guvernului României implementarea de urgenţă a unor măsuri care să asigure accesul pacienţilor români la sănătate şi care să protejeze bugetul CNAS, printre care ajustarea preţurilor cu rata inflaţiei, cel puţin pentru medicamentele de până în 50 RON, şi alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice”, au transmis aceştia.

Exemplele oferite sunt grăitoare: la nivel global, producătorii de medicamente spun că au întâmpinat creşteri ale costurilor de producţie pe componente sau materii prime care încep cu 20% şi merg până la 300% faţă de anul 2021. Însă preţul medicamentelor a rămas acelaşi, fiindcă este reglementat strict de către Ministerul Sănătăţii. La aceste costuri se adaugă şi inflaţia.

„În momentul în care pacienţii nu găsesc medicamentele ieftine, cu siguranţă vor renunţa la tratament. Iar dacă vorbim de boli cronice, e grav, pentru că viaţa pacienţilor e în pericol. Iar pe termen lung, cheltuielile statului cresc exponenţial. Vorbim mereu că avem sau ne dorim să avem un sistem de sănătate centrat pe pacient, dar, de fapt, Guvernul are primordial în vedere cheltuielile pe termen scurt”, a precizat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Apar şi primele soluţii; cu ele şi şansa reapariţiei medicamentelor în farmacii

Vineri, 10 martie 2023, reprezentanţii APMGR, din care face parte şi compania Antibiotice S.A. de la începutul lunii, s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi au obţinut primele promisiuni concrete de la aceştia. Astfel, conform acestora, ministerul şi-a luat angajamentul de a alinia taxa clawback pentru medicamentele generice, atât la cele produse local, cât şi la cele importate, la 15%. Totodată, se va lua măsura indexării cu inflaţia a medicamentelor cu preţuri mici, lucru care va asigura disponibilitatea pe piaţă a acestei categorii de medicamente. În final, ministerul va modifica contractul cadru în vederea creşterii accesului pacienţilor români la medicamente biosimilare de ultimă generaţie – iniţiativă comună a Ministerului Sănătăţii şi CNAS.

Momentan, soluţii sunt doar la stadiu de proiect legislativ, dar implementarea lor va duce şi la reîntoarcerea în farmacii a mai multor medicamente generice, cu preţ scăzut.

„Salutăm deschiderea către dialog, participarea activă la consultări şi concentrarea pe identificarea celor mai bune soluţii pentru ca pacienţii români să aibă acces la medicamente. O percepem ca pe un suflu nou în Ministerul Sănătăţii, cu o abordare centrată pe soluţii pentru pacienţi şi pentru această industrie care are peste 20 de unităţi de producţie în România. Considerăm că aceste iniţiative reprezintă un pas semnificativ în crearea unui sistem de sănătate sustenabil”, a declarat Simona Cocoş, preşedintele APMGR.

Estimarea asociaţiei este că în ultimii şase ani politicile statului român au dus la dispariţia a 3.000 de medicamente generice de pe piaţă.

Comentarii