De ce se plătesc testele rapide, oferite gratuit de stat în farmacii

sâmbătă, 09 octombrie 2021, 01:50
1 MIN
 De ce se plătesc testele rapide, oferite gratuit de stat în farmacii

În peste zece farmacii din oraş, ieşenii se pot testa rapid pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Deşi testele sunt furnizate gratuit de Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică, fiecare farmacie poate pune un tarif pentru serviciul de testare în sine. 

„Deşi în această activitate se folosesc, prioritar, teste distribuite gratuit de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, conform stocului disponibil, în acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 644 din 10 mai 2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2, farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecţie, consumabile, plata personalului”, au precizat cei de la Colegiul Farmaciştilor.

Aceştia au mai subliniat importanţa implementării acestui serviciu pentru creşterea capacităţii de testare a populaţiei, într-un moment critic pentru sistemul de sănătate din România. Testarea în judeţul Iaşi se realizează în farmaciile MEDIMFARM de pe strada sf. Lazăr, şoseaua Nicolina şi din Târgu Frumos, la Indrafarm, din Valea Lupului, la Help Net de pe strada Rediu Tatar, precum şi la Lara Farm de pe Calea Chişinăului, din complexul Carrefour Era, strada Lascăr Catargi şi din satele Valea Adâncă şi Lunca Cetăţuii. Alte două farmacii unde se pot testa ieşenii sunt cele Sensiblu din strada Tudor Vladimirescu şi din comuna Tomeşti.

Comentarii