anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Din toamnă este aşteptat un nou val Covid. Am discutat cu specialiştii ieşeni despre un nou “booster”: ce ne recomandă aceştia?

De luni, doza 4: o fac sau n-o fac? Opinia medicilor specialiști din Iași!

GALERIE
vaccin_Covid_doza4
 • vaccin_Covid_doza4
- +

La Iaşi, doza 4 a vaccinului anti-COVID cu serul de la Pfizer BioNTech se poate face numai la medicii de familie, cu programare. Atenţie: nu e obligatoriu să mergi la medicul tău de familie, ci la oricare, indiferent dacă eşti asigurat sau nu. Specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” spun că doza a patra este indicată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însă se recomandă inclusiv persoanelor tinere şi sănătoase. „Va amplifica protecţia obţinută prin administrarea dozelor anterioare”, spune prof.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. În toamnă este aşteptat un nou val, mai spune epidemiologul ieşean.

Începând de săptămâna viitoare, chiar de luni, ieşenii pot face a patra doză de vaccin anti-COVID-19 cu serul de la Pfizer BioNTech în locurile care au rămas disponibile. Vaccinarea se va face la cerere, în cabinetele medicilor de familie, la minimum patru luni după efectuarea celei de-a treia doze, iar persoanele care solicită acest lucru trebuie să aibă peste 18 ani. După ce au fost închise toate centrele de vaccinare din Iaşi, activitatea a fost preluată integral de medicii de familie. Astfel, înainte de a ajunge la medic pentru a ne vaccina, este indicat să facem o programare la unul dintre cei peste 170 de medici din Iaşi care au contracte încheiate pentru administrarea vaccinurilor anti-COVID (LISTA - AICI). Medicii de familie vor putea vaccina atât pacienţii de pe listele proprii, cât şi persoane care nu au medic de familie sau care se află pe lista unui medic care nu are încheiat un contract pentru vaccinarea anti-COVID. Doza a patra este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însă specialiştii susţin că inclusiv persoanele tinere şi sănătoase o pot face - va amplifica protecţia obţinută prin administrarea dozelor anterioare.

„Vaccinul a dovedit că este foarte sigur”

Prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că doza patru este recomandată cu precădere persoanelor de peste 60 de ani, care au diferite comorbidităţi şi sunt mai expuse în cazul infectării cu SARS-CoV-2. Însă miza majoră a campaniei este, conform profesorului ieşean, continuarea vaccinării populaţiei cu doza a III-a, fiindcă în România un procent semnificativ dintre cei care au ales să se vaccineze s-au oprit după primele două doze, fără a face şi boosterul. De fapt, în toată ţara, aproape 2,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu schema completă şi au făcut şi doza booster, în timp ce doar 8,1 milioane de români sunt vaccinaţi cu primele două doze sau cu cea unică de la Johnson&Johnson.

„Doza a patra este valabilă doar pentru cei care şi-au făcut programul integral, în special pentru cei din grupele de risc şi pentru vârstnici. Dar îndemnul pentru populaţie trebuie să fie să îşi facă doza a III-a, pentru că procentul de persoane care a ajuns până la doza booster este foarte mic. Iar despre profilul de siguranţă nici nu mai avem ce discuta: s-au administrat miliarde de doze în întreaga lume, nu ne mai punem problema, vaccinul a dovedit că este foarte sigur”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Se lucrează ca în toamnă să fie vaccinuri bivalente: pentru Omicron şi Delta

Profesorul ieşean a precizat că există o probabilitate considerabilă ca din toamnă să apară un nou val, din cauza felului în care a evoluat virusul în alte ţări. Sunt zone pe glob unde există o circulaţie a sub-tulpinilor AB4 şi AB5 a Omicron, care au dovedit că se răspândesc cel puţin la fel de rapid ca tulpina-mamă. De aceea, medicul recomandă în primul rând protejarea celor vulnerabili, însă explică faptul că, dacă persoanele tinere şi sănătoase se vaccinează, nu există niciun risc.

„Orice doză booster are rolul de a potenţa protecţia anterioară obţinută prin dozele care au fost deja realizate. Mai mult, din toamnă este posibil să fie administrate vaccinurile bivalente, cu protecţie atât împotriva Omicron, cât şi Delta, care au fost deja dezvoltate de Pfizer şi Moderna şi care sunt acum în faza studiilor clinice de început. Ţinta lor este ca la cele precedente: să reducă gravitatea şi riscul de spitalizare sau decese, inclusiv pentru Omicron, pentru că valul 5 a fost provocat de tulpina Omicron”, a punctat prof.dr. Doina Azoicăi.

Specialistul ieşean a mai precizat că toate studiile realizate arată că majoritatea celor care au dezvoltat forme ce au necesitat spitalizare în urma infecţiei cu COVID-19 au fost persoanele nevaccinate, la fel şi majoritatea covârşitoare a celor care au murit în urma infectării. După efectuarea dozei patru, dovada vaccinării va fi reprezentată de adeverinţa de vaccinare, generată din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări sau de certificatul digital.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.