Dedesubturile de neînţeles ale procesului dintre Tesloianu şi spital. Miza: o funcţie de şef remunerată cu 0 (zero) lei

sâmbătă, 25 februarie 2023, 02:50
5 MIN
 Dedesubturile de neînţeles ale procesului dintre Tesloianu şi spital. Miza: o funcţie de şef remunerată cu 0 (zero) lei

Cu medicul Dan Tesloianu după gratii, procesul deschis de acesta împotriva conducerii Spitalului „Sf. Spiridon” merge mai departe. Bătălia juridică se desfăşoară ca între gentlemeni, fondul reprezentat, potrivit procurorilor, de sutele de stimulatoare cardiace recuperate de la morţi şi reimplantate sub coordonarea lui Tesloianu abia fiind vag atins în treacăt, putând fi înţeles doar de iniţiaţi. 

Aparent, procesul e un litigiu de muncă oarecare, între un angajat orgolios, nemulţumit că a fost înlăturat dintr-o funcţie din care nu câştiga nimic, şi un angajator care îşi apără dreptul de a pune şef pe cine vrea.

Miza procesului este reprezentată de decizia conducerii spitalului de a-l înlocui pe Dan Tesloianu din poziţia de coordonator al Programului naţional de boli cardiovasculare pe care o ocupa de 5 ani, cu medicul Ionuţ Tudorancea. Poziţia de coordonator nu era remunerată suplimentar faţă de cea de medic primar pe care Tesloianu o ocupa în cadrul spitalului, dar era vitală pentru activitatea ce face obiectul dosarului penal deschis împotriva lui, aceea de refolosire a stimulatoarelor. În acţiunea depusă la Tribunal, Tesloianu susţine că înlocuirea sa nu a fost precedată de niciun control sau de vreo discuţie prealabilă. El fusese pus în situaţia de a afla „în mod intempestiv, prima dată de la colegi”. Decizia de înlocuire fusese luată în urma unei simple „hotărâri verbale”, fără a i se reproşa nimic. Într-adevăr, în Decizia 593 din 11 mai 2022, prin care Tesloianu a fost înlăturat din poziţia de coordonator se menţionează „având în vedere hotărârea verbală a conducerii unităţii cu privire la înlocuirea dr. Tesloianu Dan Nicolae cu dr Tudorancea Ionuţ…” Decizia în sine conţine doar câteva rânduri, fără a se menţiona nicio neregulă în activitatea lui Tesloianu. Nici Decizia 614 ulterioară, de numire a lui Tudorancea, nu aduce vreun argument.

Argumente în instanţă: meritele personale

Tesloianu nu invocă încălcarea vreunei legi de către managerul „Sf. Spiridon”, Dan Timofte. În schimb, îşi enumeră pe larg meritele care l-ar îndreptăţi să se ocupe în continuare de coordonarea programului. El precizează că a contribuit direct la crearea Laboratorului de Cardiologie Intervenţională, „dotat cu trei săli de lucru ultramoderne” şi a Compartimentului de Cardiologie Intervenţională. Tesloianu ar fi găsit şi fondurile necesare dotării, inclusiv prin sponsorizări, sumele atrase în spital depăşind 250.000 euro. Din 2019, a organizat trei ediţii ale „Iaşi Arrythmia Forum”, la care era director ştiinţific şi copreşedinte, manifestare la care se strângeau anual sute de specialişti cardiologi. „Nu în ultimul rând, prin activitatea desfăşurată sunt unul dintre medicii care aduce venit anual semnificativ în economia generală a spitalului”, şi-a încheiat Tesloianu pledoaria.

Probabil din grabă şi neatenţie, medicul a depus în instanţă o acţiune incompletă. Lista argumentelor începe la sfârşitul primei pagini cu litera a) şi se continuă pe următoarea direct cu litera f). Literele b) – e) trebuie să se fi aflat pe o altă pagină, neimprimată. Faptul a fost sesizat de reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon”, care menţionează în cadrul întâmpinării depuse la dosar că nu au putut formula o apărare completă tocmai din cauza lipsei parţiale a plângerii lui Tesloianu.

Apărarea spitalului

Sub semnătura managerului Dan Timofte, reprezentanţii spitalului cer respingerea acţiunii lui Tesloianu ca inadmisibilă. Conform legii, cel nemulţumit de prevederile unui act administrativ trebuie să se adreseze conducerii instituţiei emitente, înainte de a se plânge instanţei. Totuşi, unul dintre înscrisurile din dosarul aflat la Tribunal face referire la o plângere prealabilă depusă de Tesloianu la registratura spitalului la începutul lunii iunie. Această precondiţie era deci îndeplinită.

Pe fond, apărarea spitalului poate fi rezumată în câteva cuvinte: numirea coordonatorilor este atributul managerului, iar acesta nu datorează nicio explicaţie; oricum, Tesloianu nu era afectat în niciun fel. „Emiterea actului administrativ pentru desemnarea unui coordonator de program este un act unilateral al managerului spitalului. Desemnarea ca coordonator de program nu înseamnă ocuparea unei funcţii distincte faţă de funcţia de medic pe care reclamantul o ocupă şi în prezent. Unica funcţie pe care o ocupă este aceea de medic primar în cadrul secţiei clinice cardiologie. Încetarea atribuţiilor de coordonator program nu este condiţionată de împlinirea unui termen, realizarea unor indicatori sau acordul părţilor. Revocarea atribuţiilor şi obligaţiilor de coordonator program nu este în măsură să-i creeze un prejudiciu de natură salarială, întrucât activitatea de coordonator program nu este remunerată”, se menţionează în întâmpinare.

Corespondenţa între spital şi CJAS, invocată în proces

Conducerea spitalului arată totuşi că schimbarea lui Tesloianu cu Tudorancea nu se datora unui simplu moft al managerului. Este invocat un schimb de email-uri între reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Tesloianu şi conducerea spitalului din zilele de 2 şi 3 mai 2022. Oficialii CJAS cereau clarificări cu privire la Programul de cardiologie. În primul trimestru al anului fuseseră înregistrate în cererile de decontare valori mai mici decât cele normale, „întrucât pacienţii au beneficiat de materiale sanitare decontate prin programul naţional de sănătate fără o implantare efectivă a defibrilatorului”, ca şi folosirea unor coduri greşite pentru materialele aferente procedurilor de electrofiziologie sau stimulatoarele cardiace. Neclarităţile invocate de CJAS vizau „tratamentul pacienţilor cu aritmii ventriculare maligne rezistente la tratamentul convenţional prin implantarea de defibrilatoare interne”.

Cititi si: Medicul Dan Tesloianu rămâne în arest. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă

Conducerea spitalului nu intră în detalii referitoare la urmările acestor cereri de clarificări. Cu privire la acest schimb de mail-uri, medicul Tesloianu precizează că el nu demonstrează vreo culpă, întrucât noţiunile de „nelămuriri” şi „deficienţe” nu sunt echivalente. După introducerea în cauză, în calitate de pârât, şi a lui Ionuţ Tudorancea, magistraţii Tribunalului au stabilit un nou termen de judecată: 7 martie. 

Comentarii