Definitiv: Chirie de 0,45 euro pe metru pătrat pe un teren privat pe care ApaVital şi-a îngropat ţevile

joi, 16 iunie 2022, 01:50
7 MIN
 Definitiv: Chirie de 0,45 euro pe metru pătrat pe un teren privat pe care ApaVital şi-a îngropat ţevile

Doi ieșeni și-au asigurat bătrânețile, dar și viitorul copiilor, nepoților și strănepoților. Printr-o sentință definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat ApaVital să plătească chirie pentru un teren din proprietatea familiei Pietraru, ocupat abuziv. Chiria va trebui plătită lunar, până când ApaVital își va muta țevile în altă parte. Acest lucru este puțin probabil să se întâmple vreodată, fiind vorba de principala magistrală de alimentare a Iașului, aducțiunea dinspre Timișești.

Problemele celor doi ieșeni au început în urmă cu mai bine de un deceniu. Ioan și Larisa Pietraru cumpăraseră la începutul anilor 2000 o suprafață de teren agricol la marginea Iașului, la ieșirea prin Păcurari. La acea dată, nimic nu anunța dezvoltarea imobiliară ce avea să fie cunoscută de zona respectivă, fiind vorba de un teren agricol ca oricare altul.

În 2010, Compania Națională de Administrare a Drumurilor Naționale a demarat proiectul de construire a șoselei de centură. Ca urmare, statul a decis exproprierea unei jumătăți de hectar din terenul deținut de soții Pietraru. În fapt, au pierdut mai mult, pentru că o suprafață adiacentă de 1.510 metri fusese ocupată pentru lățirea drumului și mutarea unui canal de desecare. Pentru aceasta, Pietraru a obținut despăgubiri în instanță.

Când s-a trecut efectiv la construirea șoselei de centură, soții Pietraru au mai pierdut o bucată din teren. Era necesară mutarea conductelor sistmului de aducțiune dinspre Timișești, iar țevile au fost mutate pe terenul celor doi. Astfel, ei au mai pierdut o suprafață de 2.494 mp, preluată forțat de ApaVital. Cei doi s-au adresat justiției. În primă instanță, Tribunalul a decis plata de către Consiliul Județean și ApaVital a unei sume de 40.600 de euro drept contravaloare a lipsei de folosință. Decizia Tribunalului echivala practic cu o consfințire a unei exproprieri ilegale. Exproprierile pentru cauză de utilitate publică sunt făcute după o procedură strict reglementată, iar o simplă societate comercială, cum este ApaVital, nu are autoritatea necesară pentru aceasta. Sentința Tribunalului a fost atacată atât de soții Pietraru, cât și de ApaVital și Consiliul Județean. Primii cereau o chirie de 1,45 euro/mp lunar, sumă rezultată în urma unei expertize. Ceilalți ar fi vrut să nu plătească nimic.

Curtea de Apel s-a pronunțat în martie anul trecut, când a decis instituirea unei chirii de 0,45 euro/mp, respectiv 1.122,3 euro, lunar. Și această sentință a fost atacată de ambele părți implicate. ÎCCJ s-a pronunțat marți, respingând toate recursurile declarate. Decizia Curții de Apel a devenit astfel definitivă., iar CJ va plăti lunar chirie pentru terenul ocupat abuziv de societatea aflată în subordinea sa. Calculul chiriei se va face începând cu 29 martie 2017, data primei acțiuni în instanță a soților Pietraru, „până la data încetării faptei generatoare de prejudicii”. Adică până la mutarea aducțiunii Timișești – Iași pe un teren aparținând statului sau pentru totdeauna. 

Drept la replică de la APAVITAL:

„Încă anterior anului 2007, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a cuprins în planul de dezvoltare investiția având ca obiect „Varianta de ocolire a municipiului Iași – Etapa I – Varianta Sud”.

Astfel, au fost declanșate, în mod legal, procedurile de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Varianta de ocolire a municipiului Iași – Etapa I – Varianta Sud” – Obiect 1. Varianta Trafic greu, sector km 0 + 000 (DN 28) – km 13 + 905 (DJ 248) și procedurile de obținere a tuturor avizelor și acordurilor prealabile necesare emiterii autorizației de construire corespunzătoare, fiind desemnați contractorul VEGA 93 S.R.L. din Galați și proiectantul IPTANA S.A.

Întrucât la intersecția variantei de ocolire a municipiului Iași cu DN 28 (E 583) erau amplasate două conducte DN 600 mm și DN 1000 mm ale sistemului de aducțiune a apei Timișești – Iași, aflate în domeniul public al Unității Administrativ – Teritoriale Județul Iași, date în administrarea, întreținerea și exploatarea APAVITAL S.A., în calitate de operator regional al serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, conform Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare nr. 48/2009, a fost solicitat avizul prealabil pentru devierea celor două conducte.

APAVITAL S.A., în calitate de operator regional al conductelor menționate supra, a emis Avizul definitiv nr. 19993/06.09.2010, respectiv nr. 23764 din 15.10.2010 prin care a făcut cunoscută posibilitatea devierii celor două conducte numai prin domeniul public, cu respectarea proiectului tehnic de execuție întocmit în acest sens.

Ulterior realizării investiției, proprietarii Pietraru Ion și Pietraru Larisea au invocat încălcarea dreptului lor de proprietate privată asupra suprafeței de 2.494 mp teren aflată în vecinătatea intersecției variantei de ocolire a municipiului Iași cu DN 28 (E 583), formulând cererea de chemare în judecată din dosarul nr. 2467/99/2017 înregistrat pe rolul Tribunalului Iași.

Prin Sentința civilă nr. 707/2020 din 30.06.2020, instanța de fond a dispus: „Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei Apavital S.A.

Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Pietraru Ion şi Pietraru Larisea cu domiciliul ales la cabinet avocat Cîrnu Dragoş în contradictoriu cu pârâta Apavital S.A. pentru lipsa calităţii procesual pasive a pârâtei.

Respinge excepţiile lipsei calităţii procesual active a reclamanţilor şi a lipsei de interes invocate de pârâta Apavital S.A.

Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii Pietraru Ion şi Pietraru Larisea în contradictoriu cu pârâtul Unitatea Administrativ Teritorială Județul Iaşi.

Obligă pârâtul la plata către reclamanţi a sumei de 40582,37 euro cu titlu de contravaloare a lipsei de folosinţă şîn perioada 22.03.2014 – 29.03.2017ţ.

Obligă reclamanţii la plata către domnul expert Oniga Mircea Barbu a sumei de 1460 lei cu titlu de diferenţă onorariu şi către domnul expert Antohie Eduard a sumei de 2100 lei cu acelaşi titlu”.

Hotărârea primei instanțe a fost supusă apelului, soluționat prin Decizia civilă nr. 132/2021 din 10.03.2021, prin care Curtea de Apel Iași a dispus: „Respinge, ca fiind neîntemeiat, apelul formulat de unitatea administrativ-teritorială Județul Iași, prin Consiliul Judeţean Iaşi, împotriva sentinţei civile nr. 707/30.06.2020 pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia I civilă.

Respinge, ca fiind neîntemeiat, apelul incident formulat de APAVITAL SA Iași împotriva încheierii din data de 05.10.2017 şi a sentinţei civile nr. 707/30.06.2020, pronunţate de Tribunalul Iași, Secţia I civilă.

Admite apelul formulat de reclamanţii Pietraru Ion şi Pietraru Larisea în privinţa sentinţei civile nr. 707/30.06.2020 pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia I civilă, pe care o schimbă în parte în sensul că:

Obligă pârâta unitatea administrativ-teritorială Județul Iași, prin Consiliul Judeţean Iaşi, la plata contravalorii lipsei de folosinţă a terenului în suprafaţă de 2494 mp în sumă de 0,45 euro/mp/lună, însemnând 1122,30 euro lunar în contravaloarea în lei la data plăţii efective, şi ulterior datei de 29.03.2017, în continuare, până la data încetării faptei generatoare de prejudicii.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei civile apelate ce nu contravin prezentei decizii”.

Soluția instanței de apel a devenit definitivă ca urmare a emiterii Deciziei nr. 1306/14.06.2022, prin care Înalta Curte de Casație și de Justiție a dispus: „Respinge excepţia tardivităţii recursului formulat de Apavital SA, invocată de reclamanţii Pietraru Ion şi Pietraru Larisea. Anulează, ca netimbrat, recursul declarat de reclamanţii Pietraru Ion şi Pietraru Larisea împotriva deciziei nr. 132 din 10 martie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Iaşi — Secţia civilă Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de pârâţii Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Iaşi – Consiliul Judeţean Iaşi şi Apavital SA Iaşi împotriva deciziei nr. 132 din 10 martie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Iaşi — Secţia civilă. Definitivă”.

În acest context, subliniem două aspecte referitoare la lucrările care au condus la litigiul menționat supra și la dreptul de proprietate exercitat asupra acestora.

Astfel, lucrările de deviere a conductelor au fost realizate de către constructorul desemnat în acest sens de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în cadrul investiției având ca obiect „Varianta de ocolire a municipiului Iași – Etapa I – Varianta Sud”, nu de către APAVITAL S.A., astfel că este improprie exprimarea „pe care APAVITAL și-a îngropat țevile” existentă în titlul articolului.

Pe de altă parte, hotărârile din dosarul nr. 2467/99/2017 au fost pronunțate de instanțele de judecată raportat la dreptul de proprietate publică exercitat de către U.A.T. Județul Iași asupra rețelei de alimentare cu apă – conductele Dn 600 mm și Dn 1000 mm din sistemul de aducțiune a apei Timișești-Iași aflate la intersecția variantei de ocolire a Mun. Iași cu DN 28 (E583) și la dreptul de proprietate privată exercitat de către Pietraru Ion și Pietraru Larisea asupra unor suprafețe de teren afectate de devierea traseului conductelor menționate, urmând ca aceștia să beneficieze de despăgubirile stabilite „până la data încetării faptei generatoare de prejudicii”.

Așa fiind, în calitate de titular al dreptului de proprietate publică asupra conductelor deviate, Județul Iași a fost obligat la plata de despăgubiri. Așadar, sunt incorecte și informațiile inserate în cuprinsul articolului, potrivit cărora „Printr-o sentință definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat APAVITAL să plătească chirie pentru un teren din proprietatea familiei Pietraru, ocupat abuziv. Chiria va trebui plătită lunar, până când APAVITAL își va muta țevile în altă parte”.

 

 

Comentarii