Defrişările de la Ţibăneşti se lasă cu dosar penal. Dar nu pentru măcelărirea copacilor

marți, 09 iulie 2019, 01:58
3 MIN

Nu tăierea propriu-zisă a copacilor din vechiul parc este ilegală, ci lipsa unui aviz de la Ocolul silvic privind valorificarea masei lemnoase. În plus, parcul este revendicat în instanţă. Primăriţa comunei şi-a asumat greşeala, explicând că s-a grăbit, ca să aibă amenajat de Ziua comunei un loc de joacă pentru copii

Tăierea mai multor arbori dintr-un parc din localitatea Ţibăneşti a stârnit indignare în rândul opiniei publice, „testată“ deja în episoadele defrişărilor din municipiul reşedinţă, făcute fără consultare publică. La Ţibăneşti, aşezare situată la ceva mai mult de 50 km de Iaşi, copacii au fost puşi la pământ la mijlocul săptămânii trecute, cu doar câteva zile înainte de festivităţile Zilei comunei. 
 
Angajaţi ai primăriei locale au executat tăierile în zilele de joi şi vineri, fiind surprinşi de jurnaliştii de la TVR. Primăriţa Aurica Cobuz ne-a declarat aseară că un parc pentru copii urmează să fie amenajat acolo, aşa cum s-a hotărât în şedinţa Consiliului Local de la începutul săptămânii trecute.
Parcul Dendrologic (arboricol, n.r.) „Petre P. Carp“ are o vechime de mai bine de un secol. El este menţionat în Lista Monumentelor Istorice din judeţul Iaşi (cod IS-II-m_A-04264.04), dar ignorat în lista proprie a Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi, afişată pe pagina sa de internet. Parcul, în suprafaţă de aproape 8 hectare, a fost retrocedat parţial moştenitorilor celui care a deţinut conacul şi plantaţia ce îi poartă astăzi numele, Petre P. Carp (1837-1919), diplomat şi membru al guvernelor din perioada antebelică. Practic, o suprafaţă de 1,5 hectare a revenit strănepotului lui Carp, Şerban Sturdza, care se judecă şi astăzi cu Primăria Ţibăneşti pentru celelalte 6 hectare. De aici, de pe terenul aflat în litigiu, au fost tăiaţi arborii respectivi. 
 
Mai mult, primăriţa comunei ne-a precizat că aproximativ o treime dintre copaci sunt marcaţi pentru tăiere, din mai multe motive: unii sunt în pericol să se prăbuşească, alţii s-au uscat, iar alţi câţiva au fost vandalizaţi. 
 
 
Dar, are dreptate Aurica Cobuz? Dincolo de incertitudinea asupra statutului de monument istoric şi de revendicarea sa în instanţă, parcul este doar parţial rezervaţie naturală. Mai exact, doar partea retrocedată are acest statut, potrivit site-ului Agenţiei de Protecţie a Mediului Iaşi. 
În schimb, plantaţia de arbori intră sub incidenţa Codului silvic şi a altor legi care reglementează inclusiv regimul de exploatare a suprafeţelor din afara fondului forestier. Parcul de la Ţibăneşti se află în aria Ocolului Silvic Băceşti (judeţul Vaslui). Aici, nu s-a primit nicio solicitare de măsurare a masei lemnoase rezultate în urma tăierilor. Trebuie menţionat că, practic, aceasta era prima obligaţie care trebuia respectată de Primăria Ţibăneşti: de măsurare a cantităţii de lemn şi de valorificare a ei înainte ca arborii să fie tăiaţi. Or, personalul silvic a ajuns la faţa locului abia după începerea defrişărilor. Aurica Cobuz a recunoscut ieri că s-a grăbit să înceapă amenajarea locului de joacă pentru copii, trecând peste obligaţia legală de a-i chema pe cei de la Ocolul silvic, în speranţa că parcul putea fi gata până duminică, 7 iulie, de ziua comunei.
 
„Un delegat din cadrul instituţiei noastre s-a deplasat la Ţibăneşti, în urma unei solicitări a Poliţiei din data de 4 iulie şi, din nou, pe 5 iulie. A efectuat măsurători şi verificări, constatând că, în total, 11 arbori din speciile frasin şi jugastru au fost tăiaţi. După finalizarea documentaţiei, ea va fi transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi“, ne-a declarat Robert Pintilescu, inginer silvic în cadrul Biroului Judeţean Iaşi al Gărzii Forestiere.

Comentarii