Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Despăgubiri de 5.000 de euro pentru soţia unui bărbat mort de COVID în spital

GALERIE
mort covid spital
  • mort covid spital
- +

O femeie din municipiul Suceava, profesoară pensionară, a câştigat un prim război cu Spitalul Judeţean ”Sf. Ioan cel Nou”. Femeia a chemat în judecată unitatea medicală şi a cerut daune de 500.000 de lei după ce soţul acesteia a murit în ianuarie anul trecut după ce s-ar fi infectat cu SARS-CoV2 în timp de era internat în spital. Un magistrat de la Tribunalul Suceava i-a dat câştig e cauză reclamantei şi i-a acordat despăgubiri în valoare de 5.000 de euro cu titlu de daune materiale. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară.

Potrivit celor de la www.libertatea.ro, totul ar fi început pe 16 ianuarie 2021, când bărbatul în vârstă de 73 de ani a acuzat probleme medicale şi s-a prezentat la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava. Aici i s-a făcut testul covid şi s-a constatat că nu era infectat, motiv pentru care a fost internat pe secţia ATI, noncovid. Diagnosticul iniţial a fost suspiciune de sepsis cu punct de plecare digestiv, iar starea sa de sănătate părea că merge în direcţia bună. Soţia le-a povestit jurnaliştilor de la ”Libertatea” că după 9 zile de spitalizare la ATI starea de sănătate s-ar fi ameliorat, motiv pentru care pacientul a fost transferat la gastro-enterologie.

Pe parcursul internării i-au fost efectuate mai multe investigaţii: chirurgical, nefrologic, cardiologie, diabet şi a fost evaluat imagistic, cu ecografie abdominală şi cardiacă, respectiv computer tomograf abdominal şi torace. În nici un caz nu a rezultat că este infectat cu covid. Situaţia s-a schimbat brusc la 18 zile de la internare, când bărbatul s-a simţit din nou rău, de această dată acuzând insuficienţă respiratorie.

De această dată s-a constatat că are covid, i s-a făcut un computer tomograf din care a rezultat că 60% din plămâni sunt afectaţi, motiv pentru care a fost transferat pe Secţia de Boli Infecţioase. Se întâmplat pe 4 februarie 2021, pentru ca două zile mai târziu soţia să fie anunţată de deces. „Nu pot să cred că un om cu organism puternic, de fost sportiv, care a respectat toate regulile şi măsurile anti-COVID încă de la începutul pandemiei, s-a protejat, a purtat mască, mănuşi, nu a ieşit din casă în perioada restricţiilor de circulaţie, a făcut mişcare zilnic ulterior, a murit în spital, ca urmare a infectării cu acest virus, când era aproape de externare cu un prognostic medical bun”, a declarat soţia în faţa instanţei, potrivit celor de la www.libertatea.ro.

Ce spun reprezentanţii spitalului

După ce şi-a îngropat soţul, profesoara pensionară a considerat că lucrurile nu trebuie să rămână aşa. A înaintat o acţiune la Tribunalul Suceava şi a prezentat toate probele pe care le are. În timpul procesului, reprezentanţii Spitalului Judeţean Suceava au spus că nu există dovezi că bărbatul s-a infectat cu COVID-19 în timpul internării şi că doar o expertiză medicală ar putea clarifica momentul în care a avut loc infecţia cu virusul.
„Unitatea sanitară, şi-a îndeplinit în mod corespunzător obligaţia de acordare a asistenţei medicale, materializată prin internarea efectuată, resursele materiale şi umane deţinute, tratamentul efectuat în cauză, motiv pentru care nu a comis nici o faptă ilicită”, este poziţia Spitalului Judeţean Suceava, citat de www.libertatea.ro. Judecătorul nu a fost de acord cu apărarea reprezentanţilor celei mai mari unităţi medicale din judeţ.

„Deşi pârâtul susţine că afirmaţiile reclamantei privind culpa medicală nu au fost dovedite, din coroborarea datelor medicale ale scrisorii medicale rezultă că, la momentul internării, pacientul nu era infectat cu virusul Sars Cov 2, testul PCR fiind unul de mare acurateţe, astfel că la acest moment se poate extrage prezumţia simplă că pacientul, fiind internat pe secţia ATI noncovid a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, acesta avea obligaţia atât de a lua toate măsurile necesare pentru ameliorarea sau vindecarea afecţiunilor stabilite prin diagnostic, cât şi pentru evitarea oricăror infecţii, inclusiv cu Sars Cov 2, al cărui caracter pandemic şi contagios este de notorietate”, a concluzionat judecătorul de caz.

Mai mult, magistratul a venit şi cu alte explicaţii pentru faptul că a dat câştig de cauză reclamantei: „Faţă de momentul confirmării infecţiei – 4 februarie 2021, durata de timp de peste 18 zile nu poate conduce la existenţa infectării la momentul internării, întrucât rata de incubaţie a virusului este de 5-10 zile, aşa cum rezultă din protocoalele medicale ale Ministerului Sănătăţii, prin urmare nu poate fi reţinută prezumţia simplă că infectarea s-a realizat la momentul internării, după efectuarea testului PCR”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri