Detalii terifiante dintr-un dosar de crimă. L-a ucis pe naşul fratelui după ce a băut în bodega „La Păcate”

luni, 26 septembrie 2022, 01:50
5 MIN
 Detalii terifiante dintr-un dosar de crimă. L-a ucis pe naşul fratelui după ce a băut în bodega „La Păcate”

Un ieşean îşi va petrece întreaga tinereţe după gratii pentru că a ucis un bătrân doar pentru că nu mai avea bani de băut. Magistraţii Curţii de Apel au confirmat sentinţa dată de Tribunal prin care Gabriel Roman a dost condamnat la 28 de ani şi 4 luni de închisoare. Detaliile terifiante ale crimei comise i-au făcut pe judecători să respingă apelul tânărului fără nicio ezitare.

La 86 de ani, M.D. era cunoscut în Mogoşeşti ca un bătrân zgârcit. Avea o pensie de 1.500 de lei, din care reuşea să facă economii, o parte depunându-le la bancă. Contribuia regulat cu bani pentru construirea unei biserici noi în sat. Într-una dintre ocazii, scosese din buzunar fără să clipească 7.000 de lei în acest scop.

La aproximativ 100 de metri de casa acestuia, într-un imobil aflat în construcţie aparţinând unui consătean, locuia Gabriel Roman. Nu se înţelegea cu fraţii săi, aşa că aceştia nu-l primeau să stea la ei.

Comisese prima infracţiune la 17 ani. La 25 de ani, făcuse deja puşcărie de mai multe ori, pentru furt şi tâlhărie, ultima oară fiind liberat condiţionat în 2018. Abia terminase şase clase şi lucra ca zilier în sat. Îl cunoştea dintotdeauna pe M.D., mai ales că bătrânul îi botezase unul dintre fraţi.

În ultima zi a lui octombrie 2021, Roman a mers să bea într-un magazin mixt cunoscut de localnici sub numele de „La Păcate”. Băuse deja patru pahare de vin la un sătean şi era uşor ameţit. Încă trei beri băute în crâşmă şi era de acum „bine făcut”.

Cât a stat „La Păcate”, în magazin a intrat şi M.D. Bătrânul a purtat o scurtă discuţie cu unul dintre fraţii lui Roman, care l-a întrebat dacă şi-a mai cumpărat cal, aşa cum spusese la un moment dat. Acesta a fost momentul în care Roman a realizat că bătrânul are bani. Nu s-a gândit imediat la jaf. Mai avea în buzunare 10 lei, aşa că a plecat la altă crâşmă, „La Triculică”, unde şi-a mai luat o bere.

Spunea că e „seara cea mare” şi că are chef de scandal, aşa că administratoarea magazinului l-a scos afară. Şi-a terminat berea şi a plecat la unul dintre fraţii săi, cu care s-a certat. A mai trecut pe la un sătean la care a stat vreo 20 de minute şi a plecat iar, pentru a face o nouă vizită. N-a mai ajuns acolo. În jurul orei 20.00, i-a trecut prin cap să-l jefuiască pe M.D.

A intrat în curtea acestuia şi a aşteptat ca bătrânul să se culce. Apoi a intrat în casă, într-o cameră în care credea că M.D. ţine banii. Nu i-a găsit, dar pe întuneric s-a împiedicat, făcând zgomot. M.D. s-a trezit şi s-a dus spre sursa zgomotului.

Când a intrat în cameră, Roman l-a prins cu mâinile de gât, întrebându-l unde ţine banii. Iniţial, bătrânul a refuzat. Roman l-a împins jos, l-a lovit cu pumnii şi picioarele şi s-a urcat cu genunchii pe pieptul lui. A simţit cum i se rup coastele, dar nu s-a oprit.

L-a strâns iar de gât, cerându-i banii. M.D. i-a indicat locul cu mâna, dar pe întuneric Roman nu a observat gestul decât după o vreme. Până la urmă, a aflat ce-l interesa. A luat punga în care se aflau economiile bătrânului: 20.000 de lei în două teancuri, în bancnote de 100 de lei şi de 50 de lei. Apoi a fugit, abandonându-şi victima.

S-a întors la magazinul „La Păcate” şi şi-a mai cumpărat o bere, scoţând un teanc întreg de bancnote a 50 de lei. S-a lăudat gestionarei că are mulţi bani şi că vrea să-şi cumpere o casă. Femeia a estimat teancul de bani la 4-5.000 de lei. Roman a scos şi celălalt teanc, cu bancnote de 100 de lei, arătându-i-l şi lăudându-se cu el.

Întrebat de unde are banii, i-a spus că a luat salariul pe mai multe luni. Răspunsul a nedumerit-o pe femeie, pentru că nu ştia ca Roman să fi lucrat recent pe undeva. După ce şi-a terminat berea, tânărul a început să caute o maşină care să-l ducă de urgenţă la Iaşi. A găsit un taximetrist dispus să-l aducă la Iaşi pentru 50 de lei.

L-a lăsat în capăt CUG. Generos, Roman i-a dat 200 de lei. Apoi, a plecat la Paşcani, iar de acolo la Braşov, unde a rămas două zile. A plecat iar, la Timişoara, de unde s-a întors la Braşov în aceeaşi zi. Din toţi banii, mai avea 3.458 lei. La Braşov, tânărul a fost reţinut de poliţişti.

Bătrânul fusese găsit a doua zi după crimă. În jurul orei 15.30, un vecin a văzut porcii lui M.D. pe câmpul din apropierea locuinţei. I-a mânat spre casă şi l-a strigat pe bătrân să iasă. Cum nu a primit niciun răspuns, s-a uitat pe geam în interiorul casei. L-a văzut culcat pe o canapea, îmbrăcat doar cu o cămaşă şi o bluză de pijama, cu gura deschisă şi plin de sânge.

În faţa anchetatorilor, Roman a afirmat că nu l-a lovit cu pumnii şi picioarele pe M.D., ci doar l-a împins. Când bătrânul a căzut, i-a pus piciorul pe spate şi atunci victimei i-a ieşit sânge pe gură.

Totuşi, bătrânul era încă în viaţă când a fugit din casă, motiv pentru care avocatul lui Roman a cerut reîncadrarea faptei comise drept tâlhărie urmată de moartea victimei, faptă pedepsită cu închisoarea între 7 şi 18 ani. Judecătorii au respins însă solicitarea, precizând că momentul exact al decesului nu prezintă relevanţă.

În aceste condiţii, Roman a fost judecat pentru omor calificat şi tâhărie calificată, magistraţii Tribunalului aplicându-i o pedeapsă de 28 de ani şi 4 luni de detenţie.

Sentinţa a fost atacată de Roman, care a cerut să fie judecat după procedura simplificată, pentru că îşi recunoscuse faptele. Această procedură i-ar fi permis o reducere a pedepsei cu o treime.

Magistraţii Curţii de Apel au precizat însă că acest aspect fusese deja luat în calcul. Roman era pasibil chiar de închisoarea pe viaţă, cei 28 de ani şi 4 luni reprezentând o pedeapsă medie. Sentinţa dată iniţial de Tribunal a rămas definitivă. 

Comentarii