anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Dezvoltare durabilă: nord-estul este tot la coadă. Concluzia unei dezbateri regionale care a avut loc la Iaşi

O dezbatere pe subiectul unei strategii naţionale în acest sens a remarcat decalajele faţă de restul ţării, dar şi soluţii pentru depăşirea acestora

GALERIE
dezbatere_Iasi1
 • dezbatere_Iasi1
- +

O dezbatere pe subiectul derulării Strategiei naţionale şi planului de acţiune pentru dezvoltarea durabilă s-a desfăşurat la Iaşi, cu o participare susţinută a şefilor din administraţia locală a Regiunii de Nord-Est, reprezentanţi din mediul de afaceri, societatea civilă, universităţi şi institute de cercetare. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a fost organizatorul, iar coordonatorul acestuia, László Borbély, secretar de stat, a menţionat din start că regiunea „are, din nefericire, destul de multe decalaje faţă de media naţională”. 

Cauza este prioritizarea investiţiilor în zona de Vest, însă, „în ultimii ani regiunea devine din ce în ce mai dinamică”, a arătat el, indicând Iaşul pentru diversificarea economiei locale şi orientarea spre sectorul IT. Dezvoltarea trebuie să ţină cont de respectarea principiilor sustenabilităţii, a adăugat consilierul de stat, iar „acest lucru îl vom realiza prin formarea oamenilor din administraţia publică pentru a fi experţi în dezvoltare durabilă specializaţi pe problemele regiunii, prin posibilitatea de a monitoriza indicatorii de dezvoltare durabilă şi, bineînţeles, prin modelul unui strâns parteneriat cu toate segmentele societăţii”.

Prefectul judeţului, Bogdan Cojocaru, a subliniat importanţa procesului de alfabetizare digitală care să ajute cetăţenii să se implice mai uşor în transformările prin care trece societatea, în vreme ce preşedintele CJ, Costel Alexe, a vorbit despre provocările atingerii obiectivelor ambiţioase de mediu ale Uniunii Europene. El a dat exemplul economiei circulare, prea puţin aplicată la Iaşi şi în România, şi a mers pe exemplul punctual al exploatării ineficiente a pădurilor – din cauză că, din doi copaci care se taie, unul ajunge lemn de foc.

Dezbaterea face parte dintr-un şir de opt astfel de evenimente desfăşurate în cadrul proiectului „România durabilă - dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030”, program finanţat prin fonduri europene. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.