Dezvoltare durabilă: nord-estul este tot la coadă. Concluzia unei dezbateri regionale care a avut loc la Iaşi

O dezbatere pe subiectul unei strategii naţionale în acest sens a remarcat decalajele faţă de restul ţării, dar şi soluţii pentru depăşirea acestora

vineri, 25 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Dezvoltare durabilă: nord-estul este tot la coadă. Concluzia unei dezbateri regionale care a avut loc la Iaşi

O dezbatere pe subiectul derulării Strategiei naţionale şi planului de acţiune pentru dezvoltarea durabilă s-a desfăşurat la Iaşi, cu o participare susţinută a şefilor din administraţia locală a Regiunii de Nord-Est, reprezentanţi din mediul de afaceri, societatea civilă, universităţi şi institute de cercetare. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a fost organizatorul, iar coordonatorul acestuia, László Borbély, secretar de stat, a menţionat din start că regiunea „are, din nefericire, destul de multe decalaje faţă de media naţională”. 

Cauza este prioritizarea investiţiilor în zona de Vest, însă, „în ultimii ani regiunea devine din ce în ce mai dinamică”, a arătat el, indicând Iaşul pentru diversificarea economiei locale şi orientarea spre sectorul IT. Dezvoltarea trebuie să ţină cont de respectarea principiilor sustenabilităţii, a adăugat consilierul de stat, iar „acest lucru îl vom realiza prin formarea oamenilor din administraţia publică pentru a fi experţi în dezvoltare durabilă specializaţi pe problemele regiunii, prin posibilitatea de a monitoriza indicatorii de dezvoltare durabilă şi, bineînţeles, prin modelul unui strâns parteneriat cu toate segmentele societăţii”.

Prefectul judeţului, Bogdan Cojocaru, a subliniat importanţa procesului de alfabetizare digitală care să ajute cetăţenii să se implice mai uşor în transformările prin care trece societatea, în vreme ce preşedintele CJ, Costel Alexe, a vorbit despre provocările atingerii obiectivelor ambiţioase de mediu ale Uniunii Europene. El a dat exemplul economiei circulare, prea puţin aplicată la Iaşi şi în România, şi a mers pe exemplul punctual al exploatării ineficiente a pădurilor – din cauză că, din doi copaci care se taie, unul ajunge lemn de foc.

Dezbaterea face parte dintr-un şir de opt astfel de evenimente desfăşurate în cadrul proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030”, program finanţat prin fonduri europene. 

 

 

Comentarii