DGASPC: Trei orfelinate din județul Iași vor fi „sparte“ în 12 case
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

DGASPC: Trei orfelinate din județul Iași vor fi „sparte“ în 12 case

GALERIE
DGASPC
  • DGASPC
- +

Organizaţia Hope and Home for Children România va ridica patru case pentru fiecare centru de plasament desfiinţat. Se vor închide centrele „Ion Holban“ Iaşi, „Veniamin Costache“ Iaşi şi „Sfântul Spiridon“ din Târgu-Frumos.

Trei centre de plasament se închid. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în parteneriat cu organizaţia Hope and Home for Children România (HHC), închide trei instituţii vechi şi de mari dimensiuni în care sunt ocrotiţi mai mulţi minori din judeţul Iaşi. Până în 2018, centrele de plasament „Ion Holban“ Iaşi, „Veniamin Costache“ Iaşi şi „Sfântul Spiridon“ din Târgu-Frumos vor fi reorganizate. Instituţiile de ocrotire se închid, iar copiii vor fi mutaţi în case cu o capacitate de 12 beneficiari. În urma parteneriatului dintre DGASPC şi HHC România, organizaţia s-a angajat, pe de o parte, să ridice câte patru case pentru fiecare centru închis. Pe de altă parte, organizaţia neguvernamentală şi-a propus să găsească resurse financiare pentru copiii care, în urma unei evaluării, pot fi reintegraţi în familii. „Acum trei ani, DGASPC a semnat o convenţie cu HHC România care a avut ca scop reorganizarea unor centre de plasament de tip clasic, cu număr mare de beneficiari şi cu o structură fizică care nu mai corespunde nevoilor copiilor. Prin acest proiect se are în vedere reorganizarea centrelor în unităţi de tip familial“, a explicat Simona Budăi, şef serviciu management de caz la DGASPC. Reorga­nizarea celor trei centre de plasa­ment a presupus, în primul rând, evaluarea situaţiei copiilor care beneficiază de o astfel de măsură de protecţie. 

În paralel, familiile minorilor au trecut, la rândul lor, printr-o anchetă socială. La finalul acestor evaluări, cu sprijinul HHC România, o parte dintre copii vor reveni în mijlocul familiei. Alţii vor fi încredinţaţi spre ocrotire în asistenţă maternală, iar alţii vor fi ocrotiţi în casele ridicate care vor înlocui centrele de plasament. În plus, copiii care se aflau în centrele de plasament nu pentru o măsură de protecţie socială, ci pentru că aveau nevoie speciale pentru educaţie, vor beneficia de sprijin din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. „HHC s-a implicat atât în construcţia efectivă a acestor unităţi de timp familial, cât şi în sprijinirea unor familii în care se poate face reintegrarea copiilor aflaţi în centrul de plasament. Organizaţia a sprijinit aceşti copii şi aceste familii începând de la achiziţionare de diverse obiecte şi alimente, până la construcţia casei. Nu au fost limite de buget. S-a alocat atât cât a fost nevoie pentru ca un copil, doi, trei să revină în familie. Pe lângă cazul iniţial, s-a ţinut cont şi dacă minorul are fraţi în sistem, astfel încât să se facă reintegrarea grupului de fraţi“, a adăugat Simona Budăi. În prezent, o casă pentru copiii de la Târgu-Frumos este gata, iar celelalte se află în construcţie. În Iaşi, construcţia caselor pentru copiii de la Centrul de Plasament „Ion Holban“ va începe lunile următoare. În cazul Centrului de Plasament „Veniamin Costache“, beneficiarii care vor fi relocaţi vor fi ocrotiţi în apartamente. În acest caz particular, DGASPC implementează această formă de ocrotire de câţiva ani. 

Potrivit reprezentanţilor DGASPC, angajaţii celor trei centre de plasament nu-şi vor pierde locurile de muncă după reorganizarea instituţiilor în care lucrează, ci vor fi integraţi în noile structuri. HHC România este o organizaţie neguvernamentală constituită în conformitate cu legea română din 2001. „Ne concentrăm asupra închi­de­rii instituţiilor de tip vechi pentru copii, deoarece credem că acestea le schilodesc copilăria. În ansamblu, pro­gra­mele noastre urmăresc înlo­cu­i­rea sistemului instituţional de protec­ţie a copilului, cu un sistem bazat pe con­ceptul familial. Credem că ataşa­mentul, atenţia individuală, iubirea şi stimularea sunt esenţiale pentru fie­care copil“, se arată într-o scurtă des­cri­ere a organizaţiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.