DGASPC: Trei orfelinate din județul Iași vor fi „sparte“ în 12 case

joi, 24 august 2017, 01:50
4 MIN
 DGASPC: Trei orfelinate din județul Iași vor fi „sparte“ în 12 case

Organizaţia Hope and Home for Children România va ridica patru case pentru fiecare centru de plasament desfiinţat. Se vor închide centrele „Ion Holban“ Iaşi, „Veniamin Costache“ Iaşi şi „Sfântul Spiridon“ din Târgu-Frumos.

Trei centre de plasament se închid. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în parteneriat cu organizaţia Hope and Home for Children România (HHC), închide trei instituţii vechi şi de mari dimensiuni în care sunt ocrotiţi mai mulţi minori din judeţul Iaşi. Până în 2018, centrele de plasament „Ion Holban“ Iaşi, „Veniamin Costache“ Iaşi şi „Sfântul Spiridon“ din Târgu-Frumos vor fi reorganizate. Instituţiile de ocrotire se închid, iar copiii vor fi mutaţi în case cu o capacitate de 12 beneficiari. În urma parteneriatului dintre DGASPC şi HHC România, organizaţia s-a angajat, pe de o parte, să ridice câte patru case pentru fiecare centru închis. Pe de altă parte, organizaţia neguvernamentală şi-a propus să găsească resurse financiare pentru copiii care, în urma unei evaluării, pot fi reintegraţi în familii. „Acum trei ani, DGASPC a semnat o convenţie cu HHC România care a avut ca scop reorganizarea unor centre de plasament de tip clasic, cu număr mare de beneficiari şi cu o structură fizică care nu mai corespunde nevoilor copiilor. Prin acest proiect se are în vedere reorganizarea centrelor în unităţi de tip familial“, a explicat Simona Budăi, şef serviciu management de caz la DGASPC. Reorga­nizarea celor trei centre de plasa­ment a presupus, în primul rând, evaluarea situaţiei copiilor care beneficiază de o astfel de măsură de protecţie. 

În paralel, familiile minorilor au trecut, la rândul lor, printr-o anchetă socială. La finalul acestor evaluări, cu sprijinul HHC România, o parte dintre copii vor reveni în mijlocul familiei. Alţii vor fi încredinţaţi spre ocrotire în asistenţă maternală, iar alţii vor fi ocrotiţi în casele ridicate care vor înlocui centrele de plasament. În plus, copiii care se aflau în centrele de plasament nu pentru o măsură de protecţie socială, ci pentru că aveau nevoie speciale pentru educaţie, vor beneficia de sprijin din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. „HHC s-a implicat atât în construcţia efectivă a acestor unităţi de timp familial, cât şi în sprijinirea unor familii în care se poate face reintegrarea copiilor aflaţi în centrul de plasament. Organizaţia a sprijinit aceşti copii şi aceste familii începând de la achiziţionare de diverse obiecte şi alimente, până la construcţia casei. Nu au fost limite de buget. S-a alocat atât cât a fost nevoie pentru ca un copil, doi, trei să revină în familie. Pe lângă cazul iniţial, s-a ţinut cont şi dacă minorul are fraţi în sistem, astfel încât să se facă reintegrarea grupului de fraţi“, a adăugat Simona Budăi. În prezent, o casă pentru copiii de la Târgu-Frumos este gata, iar celelalte se află în construcţie. În Iaşi, construcţia caselor pentru copiii de la Centrul de Plasament „Ion Holban“ va începe lunile următoare. În cazul Centrului de Plasament „Veniamin Costache“, beneficiarii care vor fi relocaţi vor fi ocrotiţi în apartamente. În acest caz particular, DGASPC implementează această formă de ocrotire de câţiva ani. 

Potrivit reprezentanţilor DGASPC, angajaţii celor trei centre de plasament nu-şi vor pierde locurile de muncă după reorganizarea instituţiilor în care lucrează, ci vor fi integraţi în noile structuri. HHC România este o organizaţie neguvernamentală constituită în conformitate cu legea română din 2001. „Ne concentrăm asupra închi­de­rii instituţiilor de tip vechi pentru copii, deoarece credem că acestea le schilodesc copilăria. În ansamblu, pro­gra­mele noastre urmăresc înlo­cu­i­rea sistemului instituţional de protec­ţie a copilului, cu un sistem bazat pe con­ceptul familial. Credem că ataşa­mentul, atenţia individuală, iubirea şi stimularea sunt esenţiale pentru fie­care copil“, se arată într-o scurtă des­cri­ere a organizaţiei. 

Comentarii