Din toamnă, în Păcurari se deschide cel mai mare liceu privat din Moldova. Director: “Este un nou concept educaţional”

sâmbătă, 15 iulie 2023, 01:50
5 MIN
 Din toamnă, în Păcurari se deschide cel mai mare liceu privat din Moldova. Director: “Este un nou concept educaţional”

Cel mai mare liceu privat din regiunea Moldovei, Paradis International College, se pregăteşte să-şi deschidă porţile în această toamnă, oferind oportunităţi educaţionale şi activităţi deosebite pentru 1.000 de elevi. Situat în capătul cartierului Păcurari, spre Rediu, lângă complexul rezidenţial Contemporan al firmei PEG Construct, şcoala va găzdui clase pentru învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu directoarea viitorului liceu, Oana Albu, pentru a afla care sunt planurile şi cum se vor desfăşura orele şi activităţile la Şcoala Paradis.

Şcoala va avea o piscină interioară

Directoarea viitorului liceu, Oana Albu, a dezvăluit că Paradis International College va oferi un nou concept educaţional, integrând elemente inovatoare în spaţiul de învăţare. Clădirea şcolii va dispune de facilităţi impresionante, precum o piscină interioară, săli de sport, o sală pentru spectacole şi laboratoare pentru diverse discipline, precum biologie, chimie, fizică, informatică, mecanică, robotică şi artă. Elevii vor beneficia, de asemenea, de o terasă în aer liber unde vor putea desfăşura activităţi şi concerte într-un cadru inedit.

„Principalul lucru pe care vrem să îl aducem în beneficiul copiilor este un nou concept educaţional, de la spaţiul în care se desfăşoară activităţile până la noi ţinte strategice pentru dezvoltarea copiilor şi pregătirea lor pentru viaţă. Vor fi activităţi didactice gândite altfel, care pot avea loc fie în timpul orelor, fie în afara orelor obligatorii. Întreaga şcoală va fi un adevărat institut de creativitate în care copiii vor fi permanent expuşi într-un mediu stimulativ în care să aibă sentimentul de utilitate a ceea ce învaţă. Vor avea permanent tot felul de proiecte în care vor cerceta diverse aspecte legate de cunoaşterea lumii înconjurătoare, în timp ce vor fi implicaţi într-un proces în care vor crea foarte multe lucruri nu numai pe domeniile artei, ci şi pe domeniile tehnice”, a declarat aceasta.

Câte o sală pentru fiecare activitate

Cu cinci etaje, demisol, parter şi un acoperiş pe care va fi amenajată o terasă, Paradis International College va avea 80 de clase, iar fiecare nivel de învăţământ va avea un palier diferit. Astfel, va fi câte un palier pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. În plus, vor fi o mulţime de laboratoare în care elevii vor putea primi o educaţie completă: fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, robotică şi mecanică (fierărie, tâmplărie). În plus, elevii se vor bucura de săli de opţionale (chitară, tobe, pian), o sală de dans, o sală de sport, o sală de spectacole, piscină, SPA (salină şi saune) şi o sală de mese.

Liceul va oferi, de asemenea, două linii de studiu distincte: una românească, specializată în Ştiinţe, şi o linie Cambridge. „Pe linia Cambridge ei îşi pot alege materiile, au curriculum la alegere şi domeniile pe care le selectează conturează profilul copilului respectiv. Ele se aseamănă cu linia românească, dar fiind personalizate, fiecare copil îşi alege exact domeniul pe care se dezvoltă. Selectarea domeniilor de dezvoltare este un proces de cunoaştere şi autocunoaştere, un proces de decizie şi responsabilizare. De aceea, la început, copiii pleacă cu un cumul de materii obligatorii şi 70% din domenii la alegere. Lucrul acesta pot să îl facă în urma unei evaluări aprofundate, iar asta se întâmplă în primii doi ani de studiu. Apoi, trec în al treilea an, adică clasa a XI-a, şi îşi aleg patru domenii, având curriculum 100% la alegere. Acest lucru le creşte exponenţial motivaţia în învăţare. În clasa a XII-a rămân cu trei domenii de studiu pe care le aprofundează la nivel de granulaţie fină, pentru că ajung să operaţionalizeze informaţiile inter şi transdisciplinar la un nivel foarte înalt”, a explicat directoarea şcolii, Oana Albu (FOTO).

În cazul gimnaziului este doar linia românească, iar în a doua parte a zilei au secţiune de curriculum Cambridge. Întotdeauna după programul obligatoriu apar proiectele, cluburile şi programul afterschool pentru toate nivelurile de învăţământ, cu excepţia liceului.

Vor fi o mie de elevi

Deşi capacitatea unităţii de învăţământ este de 1.000 de locuri, directoarea spune că obiectivul nu este să atingă acest număr în această toamnă. „Important este că sunt deja suficiente sute de elevi în Şcoala Paradis care să poată da sens unei asemenea investiţii colosale”, a precizat Oana Albu. Trebuie menţionat faptul că la această şcoală privată sunt deja înscrişi elevi din alte judeţe.

Accesul la Paradis International College se face prin spatele hipermarketului Kaufland din Păcurari, pe noua stradă de acces construită pe deasupra râului Rediu, care se numeşte str. Dealul Zorilor, arteră care pleacă din str. Variantă Rediu (cea din spate la Kaufland) pe lângă Club Coreco spre Rediu.

Oana Albu este de părere că şcoala trebuie să fie departe, în natură, această locaţie fiind potrivită pentru asemenea activităţi educative. „Noi nu ne-am dus chiar departe în natură, ci am vrut să rămânem în apropierea părinţilor şi a copiilor, atât cât să le fie mai uşor. Mai mult decât atât, părinţii care au principii de calitate în alegerea şcolilor pentru copiii lor fac eforturi în a ajunge acolo unde eşti tu. Suntem în Păcurari, la trei minute de kilometrul 0 al Iaşului. Pentru a fi într-o poziţie centrală nu trebuie să fii lângă Primăria Iaşi, ci trebuie să iei în calcul distanţa, timpul pe care îl parcurgi până acolo”, a explicat aceasta.

Mai multe detalii despre Paradis International College pot fi găsite aici.

Comentarii