Director OMS: Lumea nu este pregătită în fața epidemiei. Dacă aș avea Covid-19, aș vrea să fiu îngrijit în China

marți, 25 februarie 2020, 20:39
2 MIN
 Director OMS: Lumea nu este pregătită în fața epidemiei. Dacă aș avea Covid-19, aș vrea să fiu îngrijit în China

Lumea nu este "pur și simplu pregătită" să facă față unei epidemii cu noul coronavirus, a declarat marți expertul care a condus misiunea comună OMS/China și care a lăudat măsurile luate pentru stoparea propagării epidemiei de către autoritățile de la Beijing, scrie AFP.

"Trebuie să fiți pregătiți să gestionat asta la o scară mai mare și acest lucru trebuie făcut rapid", dar lumea "nu este pur și simplu pregătită", a afirmat Bruce Aylward, la revenirea din China, la sediul OMS din Geneva, potrivit hotnews.

"Nu suntem pregătiți așa cum ar trebui să fim", atât din punct de vedere "psihologic" cât și "material", a spus el.

Această misiune s-a deplasat în mai multe prașe și provincii chineze, inclusiv în Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus – denumit Covid-19 – pentru a studia evoluția și efectele sale.

"Evaluarea unanimă a echipei este că ei (chinezii, n.r.) au schimbat cursul acestei epidemii … este frapant", a subliniat Bruce Aylward, un veteran al luptei împotriva epidemiei Ebola.

"Dacă aș avea Covid-19, aș vrea să fiu îngrijit în China", a subliniat el, lăudând eforturile realizate de această țară pentru a echipa spitalele și a construi altele noi.

"China știe acum cum să mențină în viață oamenii care au coronavirus", a adăugat acesta, cerând comunității internaționale să se pregătească mai mult.

Epidemia cu nou coronavirus, care a izbucnit la sfârșitul lui decembrie, a atins vârful între 23 ianuarie și 2 februarie, după care numărul de cazuri anunțate zilnic a început să scadă, potrivit OMS. În China, virusul a contaminat circa 77.000 de persoane dintre care 2.600 au murit.

Acum însă infecția vizează peste 30 de țări, cu zeci de morți și peste 2.500 de cazuri de contaminare.

Comentarii