Dispar centrele de plasament. Sute de copii vor fi mutați în case de tip familial

luni, 06 august 2018, 02:00
5 MIN
 Dispar centrele de plasament. Sute de copii vor fi mutați în case de tip familial

Situaţia copiilor din centrele de plasament ieşene pare să se îm­bunătăţească, după ce 6 dintre cele 10 centre existente în prezent îşi vor închide porţile în cel mult doi ani. Strategia 2016-2020 de închidere a centrelor de plasament are ca principal scop reintegrarea copiilor în comunitate, spun reprezentaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, aceştia urmând să fie mutaţi în căsuţe de tip familial, de 12 persoane, în diferite zone ale Iaşului.

În prezent, în centrele de plasament ieşene trăiesc aproximativ 894 de copii, iar strategia de­marată urmăreşte răspândirea acestora în comunitate, pentru a duce o viaţă cât mai normală. Copiii au fost evaluaţi, iar acolo unde s-au găsit măsuri alternative, precum să revină în familia naturală, să meargă în asistenţă maternală sau în plasament familial, acestea au fost sau vor fi puse în aplicare, spun cei de la DGASPC.

„Scopul acestei campanii nu este să aruncăm copiii în stradă. Acolo unde există alternativa să mear­gă în familia extinsă sau na­tu­rală îi vom trimite, iar aceste fa­milii vor fi ajutate de organizaţiile cu care avem parteneriate. Aceste organizaţii au construit, de-a lungul impului, camere, case, au ofe­rit ajutor material sau au cum­pă­rat animale familiilor. Ideea este ca cei mici să aibă şansa să revină acasă şi familia să aibă posibilitatea să-i crească“, a menţionat Tiberiu Banţaş, purtător de cuvânt la DGASPC.

Pentru cei care nu se pot întoarce în familia naturală şi nici în cea extinsă, fie pentru că au fost victima vreunui tip de abuz, fie pentru că părinţii sunt închişi, s-a decis realocarea lor în module de tip familial, adică căsuţe de 12 persoane în care aceştia să poată duce o viaţă cât mai normală.

„Ideea este, ca şi în cazul celorlalte transfor­mări făcute de-a lungul timpului, să le îmbunătăţim condiţiile de viaţă. Trecerea de la centrele mari, de peste 100 de persoane, către căsuţe de tip familial, modulare, înseam­nă să aduci copilul din mediul instituţional, în mediu de tip familial. S-a constatat de către psihologi că cei mici cresc cel mai bine în medii de tip familial. Acolo dobândesc şi independenţă şi capacităţi de so­cializare, altfel decât ar face-o în mediul instituţional. În plus, aptitudinile lui când ajunge adult sunt mult mai bune“, a mai adăugat Ti­beriu Bantaş. 

Două ONG-uri participă la construcţia caselor

Desfiinţarea centrelor de plasament ieşene a început deja, patru dintre ele fiind finanţate cu ajutorul planului operaţional regional (POR), iar alte două cu ajutorul unor ONG-uri. Centrele de plasamanet care se vor închide cu ajutorul POR sunt Complexul de Servicii Comunitare Bogdăneşti, Complexul de Servicii Comunitare Bucium, Centrul de Plasament CA Rosetti şi Subuni­tatea Sf. Stelian.

La Complexul de Servicii Comunitare Bogdăneşti proiectul este în faza de contractare, iar în prezent acolo trăiesc aproximativ 100 de copii. Pentru cei care nu se vor putea întoarce acasă sau nu vor putea intra în alt sistem, vor fi construite patru căsuţe şi un Centru de zi, în comuna Horleşti, pe terenul pus la dispoziţie de pri­mărie. Centrul va fi cu adresabilitate către comunitate, spun cei de la DGASPC, acolo urmând să fie organizate de la activităţi de socia­lizare până la programe de teme pentru acasă.

Pentru Complexul de Servicii Comunitare Bucium, unde trăiesc acum 121 de copii, s-a dat apelul de finanţare, iar în plan sunt prinse patru căsuţe de tip familial şi reabilitarea centrului de zi deja existent. Căsuţele vor fi construite de la temelie, două în Miroslava, două în altă zonă din municipiu, în ideea de a fi cât mai răsfirate şi de a uşura astfel integrarea în comunitate.

Subunitatea Sfântul Stelian, din Paşcani, care găzduieşte acum 31 de copii, va fi „mutată“ în două case de tip familial, ce urmează a fi construite pe raza municipiului Iaşi. Centrul de zi va fi reabilitat.

Cei 122 de copiii din Centrul de Pla­sament CA Rosetti urmează să fie împărţiţi în şase case – trei în municipiul Iaşi, pe terenul pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean, una în Popricani şi două în Mi­roslava.

Alte două centre, Centrul de Plasament Ion Holban şi Centrul de Plasament Sfântul Spiridon, urmează să fie închise cu ajutorul ONG-ului Hope and Homes for Children România, în baza unui parteneriat public-privat cu DGASPC. Aceştia au investit deja 1,5 milioane de euro pentru construirea căsuţelor, dar şi pentru sprijinirea familiilor copiilor care s-au putut întoarce acasă, subliniază cei de la DGASPC.

Dintre cei 104 co­pii din Centrul de Plasament Sfân­tul Spi­ridon, din Târgu Frumos, cei care nu au putut fi duşi în asistenţă maternală sau reintegraţi în familii au început deja să fie mutaţi, o căsuţă fiind dată deja în folosinţă, iar o alta urmând să fie inaugurată în luna august. Alte două vor fi construite până la sfârşitul anului în curs. Acestea nu vor fi construite una lângă cealaltă, ci vor fi răs­pândite prin zone diferite ale oraşului.

În ceea ce priveşte Cen­trul de Plasament Ion Holban, acolo locuiesc acum 80 de copii, o parte dintre ei urmând să fie mutaţi în patru căsuţe. Deocamdată, pentru acest centru a fost începută în­tocmirea documentaţiei tehnice.

DGASPC are în vedere, în aproximativ 3-5 ani, şi închiderea Cen­trului de recuperare pentru copilul cu handicap sever Galata, tot cu sprijinul ONG-urilor. Având în vedere starea de sănătate a copiilor, proiectul va fi de lungă durată, iar pentru moment se caută soluţii pentru ceea ce urmează.

Comentarii