Dispută politică pe patru mari proiecte de investiţii în Iaşi

joi, 23 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Dispută politică pe patru mari proiecte de investiţii în Iaşi

PNL Iaşi, prin vocea deputatului Marius Bodea, a propus în dezbaterea bugetului local un drum nou spre Aeroport, sală polivalentă în zona Moara de Vânt, parc industrial la Fortus şi hub de cercetare. Replica primarului: „A copiat din oferta mea electorală“.

Fostul candidat la fotoliul de primar al Iaşului, deputatul PNL Marius Bodea, propune municipalităţii in­cluderea pe lista de investiţii din 2017 a patru proiecte. În topul listei lui Bodea apare construcţia unei săli polivalente, despre care spune că poate fi construită în zona Moara de Vânt. „Sursa bugetară: 18 milioane lei care sunt acum prevăzuţi în buget pentru achiziţia de terenuri şi imobile. Aceşti bani pot fi utilizaţi pentru realizarea tuturor documentaţiilor şi începerea lucrărilor, proiectul fiind unul multianual“, a spus Bodea. Al doilea proiect face referire la construirea unui parc industrial pe platforma Fortus SA, o idee mai veche a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cristian Adomniţei, dar avută în ve­dere şi la nivelul conducerii municipalităţii. „Primăria poate prelua de la Autoritatea Activelor Statului o su­pra­faţă de teren între 30 şi 70 ha aparţinând Fortus SA, în vederea înfiinţării unui parc industrial, în contul datoriei de 17,4 milioane lei a Fortus către municipalitate“, a men­ţionat liberalul. Bodea propune alocarea a 5 milioane lei pentru reali­zarea documentaţiilor şi a studiilor teh­nico-economice. În trecut, Primă­ria a încercat o procedură de dare în plată, dar iniţiativa s-a împotmolit la Bucureşti.

Un alt proiect susţinut de Bodea constă în realizarea unui drum de acces nou către Aeroport. „Tra­seul: drum nou (7,10 km) traversează zona dintre lacurile Aro­nea­nu şi Ciric 2 pe un viaduct, se înscrie pe direcţia SE-NV la est de Aeroport, apoi trece aproximativ paralel cu gardul de nord al Aeroportului, apoi la vest de lacul Chiriţa (la circa 450 m de marginea acestuia) şi interse­ctează DJ 249A (str. Aurel Vlaicu)“, a afirmat Marius Bodea. Liberalul propune Primăriei alocarea a 4,5 mi­lioane lei pentru demararea lucrărilor. Nu în ultimul rând, al patrulea proiect solicitat de acesta vizează crearea unui hub de cercetare, dezvoltare, transfer tehnologic şi aplicare în mediul socio-economic, IT-ul având rolul de suport în acest mecanism. „Primăria poate pune bazele unui «oraş al inovatorilor», a unui ecosistem care va permite, prin intermediul unor soluţii IT&C, crearea unor produse informatice cu proprietate intelectuală. Astfel, valoarea adăugată a industriei IT va creşte exponenţial şi vom putea exporta produse informatice brevetate la nivel local“, a conchis deputatul PNL. Municipalitatea va propune proiectul de buget dezbaterii consilierilor locali cel mai probabil în luna aprilie.

 În replică, într-un comunicat de presă, primarul l-a acuzat pe Bodea că preia proiecte aflate deja în lucru la Primărie. „Am fost siderat de materialul trimis presei de către domnul Bodea! Sigur, desenele sunt frumoase, dar văd că nici după atât timp petrecut în mediul politico-administrativ dumnealui nu a reuşit să înţeleagă lucruri elementare despre constituirea şi structura bugetului local. În ceea ce priveşte «propunerile punctuale» ale domnului deputat PNL-ist, nu am cum să nu observ că acestea sunt, pur şi simplu, copiate, unele cuvânt cu cuvânt, din lista de proiecte majore pe care le-am prezentat în nenumărate ocazii în ultimul an şi jumătate şi pe care le-am inclus şi în oferta mea electorală! Singurul proiect care nu ţine de Primărie, dar pe care am declarat public că îl susţin, priveşte noul drum către Aeroport, care, fiind vorba despre un drum judeţean, este în competenţa CJ“, spune Mihai Chirica. 

Comentarii