Dodon, atac murdar la Maia Sandu: Nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

Dodon, atac murdar la Maia Sandu: Nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard

GALERIE
dodon maia
  • dodon maia
- +

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Igor Dodon, sprijinit de Partidul Socialiştilor, a lansat marţi mai multe atacuri dure la adresa contracandidatei sale, şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, cu care se va confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru 15 noiembrie, relatează Unimedia.info.

"Stimaţi concetăţeni, eu vă îndemn să fiţi foarte atenţi la toate declaraţiile şi promisiunile sterile şi populiste ale oponentei mele. Uitaţi-vă calm, atent, liniştit, analizaţi. Noi avem ce pierde toţi, statul are ce pierde, fiecare cetăţean are ce pierde de la votul acesta. Dacă e să parafrazez o vorbă din popor, nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard", a declarat Dodon, care a repetat proverbul modificat, adăugând: "pentru că o să regretăm absolut toţi".

"Cuiva nu-i place Dodon, că a fost patru ani la preşedinţie, că l-a dat jos pe (Vladimir - n.r.) Plahotniuc, din guvernarea căruia a făcut parte şi Maia Sandu mulţi ani", a declarat Igor Dodon, încercând să-şi aroge meritul debarcării controversatului oligarh de la guvernare. El a trecut sub tăcere faptul că numai în alianţă cu blocul electoral ACUM, din care făcea parte şi Maia Sandu, socialiştii au putut să-l alunge de la putere pe Plahotniuc.

"Problema nu constă în cine va fi preşedinte, ci în ce va face acest preşedinte", a afirmat Dodon, adăugând că "oamenii trebuie să ţină cont de capacităţile fiecărui candidat de a asigura stabilitate şi de a face faţă provocărilor de astăzi".

"Primul domeniu este sănătatea...mă întreb ce a făcut guvernul Maiei Sandu pentru a pregăti ţara de pandemie? A blocat achiziţiile? Aşa-numitul 'Guvern Harvard' nu a făcut nimic, a închis spitale, nu a majorat salariile medicilor, iar cetăţenii vor afla despre asta", a spus Dodon, deşi responsabil pentru gestionarea pandemiei este guvernul condus de premierul Ion Chicu.

Guvernul Chicu şi-a preluat atribuţiile la 14 noiembrie 2019, după ce socialiştii, care se aflau în alianţă cu Blocul ACUM (PAS şi PPDA), au făcut să cadă guvernul condus de Maia Sandu, recurgând la voturile deputaţilor formaţiunii lui Plahotniuc.

Devansat de Maia Sandu în primul tur de scrutin, Dodon a lansat marţi o serie de atacuri pe mai multe fronturi la adresa ei, încercând să recupereze din simpatiile alegătorilor.

"Eu nu voi permite întoarcerea restricţiilor şi întoarcerea carantinei. Dar sunt sigur că Maia Sandu va închide ţara pe 2-3 luni, după exemplul altor ţări europene", a spus el, referindu-se la orientarea proeuropeană a rivalei sale.

"Maia Sandu a refuzat să indexăm pensia de două ori pe an. Noi am realizat-o, aşa cum stabilisem şi în acordul de coaliţie", a afirmat Dodon, deşi în calitate de preşedinte nu are nicio prerogativă executivă.

"În fiecare sat trebuie să fie şcoală şi grădiniţă. Cine le-a închis în peste 180 de sate? Maia Sandu. Ce înseamnă asta? Lichidarea satelor", a denunţat Dodon. "Noi am alocat peste 300 milioane de lei pentru a nu închide şcolile din sate. Dacă revine Maia Sandu la guvernare, închiderea şcolilor va continua", a mai spus Dodon.

În plan economic, el susţine că "Maia Sandu propune să stăm cu mâna întinsă pentru credite", acuzând-o pe contracandidata sa că vrea să aducă în ţară "concerne internaţionale care să distrugă producătorul autohton".

"Noi am restabilit pieţele în est şi în vest. Ce va face Maia Sandu, care numeşte Rusia agresor, duşman? Vor rămâne merele pe câmpuri şi vor îngheţa ca în 2014, când Maia Sandu era în guvernul de atunci", susţine Dodon, în contextul în care Rusia acceptă doar puţine importuri moldoveneşti pe piaţa sa internă, restul revenind ţărilor UE.

Conform Biroului de Statistică de la Chişinău, la nivel de ţări, cel mai important partener ca destinaţie de export rămâne România cu o pondere de 26,4% la export şi 13% la import, în condiţiile în care Republica Moldova exportă în Rusia bunuri în proporţie de doar 7,9%, conform Jurnal.md.

Dodon a mai acuzat-o pe Maia Sandu că şi-ar dori "să distrugă raioanele şi primăriile" şi a promis agricultorilor subvenţii.

"Eu nu voi permite să închinăm ţara ruşilor sau românilor", a lansat Dodon, numit de presa de la Chişinău "guvernator rus" în urma vizitelor sale dese la Kremlin.

" Da, ei ne sunt fraţi; frate-frate, dar fiecare stăpân la el acasă. Statalitatea pentru mine este o prioritate. Maia Sandu spune că ar vota la un referendum pentru unire. Acum vrea să fie preşedinte, pentru ce? Ca să lichideze statul?", a întrebat el retoric, deşi Maia Sandu nu s-a asociat niciodată mişcării prounioniste.

La fel ca în campania din 2016, Dodon a acuzat-o pe Sandu că ar avea o atitudine favorabilă faţă de minorităţile sexuale.

În aceeaşi conferinţă de presă, candidatul socialist a vorbit şi în limba rusă pentru a o ataca pe contracandidata sa. "Este cinic să o vezi pe Maia Sandu, care a exclus limba rusă din şcoli, cum vorbeşte în rusă, tipăreşte ziare în rusă şi pliante", a mai spus Dodon. AGERPRES

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.