anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Doi academicieni vor prezenta „Opere fundamentale“

GALERIE
simionescu
  • simionescu
- +

Doi academicieni vor fi prezenţi la lansarea colecţiei „Opere fundamentale“, eveniment care se va desfăşura vineri, pe 13 aprilie, de la ora 11.00, în Sala „Henri Coandă“ de la Palatul Culturii.

Manifestarea este organizată de către Academia Română - Filiala Iaşi, Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi şi Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă, colecţia prezentând opere importante din literatura, critica şi istoria literară românească şi din literatura universală.

La eveniment vor participa academicianului Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române, şi va fi moderată de academicianul Bogdan C. Simionescu, vice­preşedinte al Academiei Române.

Colecţia „Opere fundamentale“ este un proiect cultural iniţiat în anul 2000 de academicianul Eugen Simion şi urmează modelul ştiinţific şi estetic francez al colecţiei „Pléiade“, cuprinzând ediţii critice integrale din clasicii literaturii.

„Convingerea noastră este să dăm culturii române un corpus de ediţii de referinţă din clasicii români. O cultură puternică cere şi o civilizaţie puternică a culturii. Acesta este unul dintre modurile noastre de a întâmpina o sută de ani de la Marea Unire din 1918, atunci când românii s-au putut regăsi între graniţele aceleiaşi ţări, un eveniment major în istoria noastră. La pregătirea şi realizarea lui, scriitorii români au avut un rol esenţial“, declară Eugen Simion.

Primele trei volume au fost publicate sub egida şi cu sprijinul Ministerului Culturii, pe 15 ianuarie 2000, la 150 de ani de la naşterea poetului naţional. După 18 ani de existenţă, colecţia a ajuns la volumul cu numărul 200, acesta fiind dedicat scrierilor ideologice şi culturale ale lui Mihail Kogălniceanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.