Doi academicieni vor prezenta „Opere fundamentale“

joi, 12 aprilie 2018, 01:49
2 MIN
 Doi academicieni vor prezenta „Opere fundamentale“

Doi academicieni vor fi prezenţi la lansarea colecţiei „Opere fundamentale“, eveniment care se va desfăşura vineri, pe 13 aprilie, de la ora 11.00, în Sala „Henri Coandă“ de la Palatul Culturii.

Manifestarea este organizată de către Academia Română – Filiala Iaşi, Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi şi Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă, colecţia prezentând opere importante din literatura, critica şi istoria literară românească şi din literatura universală.

La eveniment vor participa academicianului Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române, şi va fi moderată de academicianul Bogdan C. Simionescu, vice­preşedinte al Academiei Române.

Colecţia „Opere fundamentale“ este un proiect cultural iniţiat în anul 2000 de academicianul Eugen Simion şi urmează modelul ştiinţific şi estetic francez al colecţiei „Pléiade“, cuprinzând ediţii critice integrale din clasicii literaturii.

„Convingerea noastră este să dăm culturii române un corpus de ediţii de referinţă din clasicii români. O cultură puternică cere şi o civilizaţie puternică a culturii. Acesta este unul dintre modurile noastre de a întâmpina o sută de ani de la Marea Unire din 1918, atunci când românii s-au putut regăsi între graniţele aceleiaşi ţări, un eveniment major în istoria noastră. La pregătirea şi realizarea lui, scriitorii români au avut un rol esenţial“, declară Eugen Simion.

Primele trei volume au fost publicate sub egida şi cu sprijinul Ministerului Culturii, pe 15 ianuarie 2000, la 150 de ani de la naşterea poetului naţional. După 18 ani de existenţă, colecţia a ajuns la volumul cu numărul 200, acesta fiind dedicat scrierilor ideologice şi culturale ale lui Mihail Kogălniceanu.

Comentarii